Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Underskattning av Polen är en engelsk grej, inte en svensk grej!

Peter Hyllman

Dessa dagar är det Robert Lewandowski. Men när jag växte upp var det Zbigniew Boniek som var den stora polska stjärnan som var så himla bra och som alla landslag fruktade när man skulle möta just Polen i kvalmatcher eller matcher i mästerskap. På den tiden var det ju betydligt vanligare med Polen i VM eller EM för övrigt.

Framför allt härjade ju Boniek under 1980-talet. Han hade för all del gjort sig ett namn redan från mitten av 1970-talet med Widzew Lodz, men det var med tre år i Juventus och ytterligare tre år i Roma som Boniek verkligen gjorde sig ett namn i vad som där och då var världens bästa liga.

När Boniek var aktiv som spelare var Polen en regelbunden deltagare i VM. Polen tog sig till fyra raka VM mellan 1974 och 1986, med höjdpunkten 1982 då Polen med en Boniek i storform spelade till sig bronsmedaljen. Men när Bonieks karrär började ta slut så tog det även slut med VM-äventyr för Polen.

Efter 1986 skulle det dröja 16 år innan Polen återigen fick spela ett VM. Polen lyckades däremot kvalificera sig till VM både 2002 och 2006, utan att göra något som helst avtryck i något av dessa båda mästerskap. Efter 2006 skulle det dröja ytterligare tolv år innan Polen hittade tillbaka till VM.

Annons

Det var alltså 2018, det vill säga förra VM. Polen, den här gången med Lewandowski som den stora stjärnan, har alltså möjligheten ikväll att kvalificera sig till sitt andra raka VM, men då måste de självfallet slå Sverige. Ett Sverige som även de kan få göra sitt andra raka VM.

Polen och Sverige möttes ju i sommarens EM, precis som Sverige mötte sin gruppetta Spanien i EM också. Sverige drog det längsta strået i somras, även om Lewandowski sannerligen hann med att visa sin farlighet med två mål. Polen har den här gången fördelen att få spela på hemmaplan istället för på neutral plan.

Underskattning av Polen sker emellertid på egen risk. Inga vet kanske det bättre än England, som ju klassiskt nog missade att ta sig till VM 1974 efter att ha misslyckats med att besegra Polen på Wembley, sedan målvakten Jan Tomaszewski svarat för en närmast heroisk insats i Polens mål.

Annons

Något som kanske inte blivit riktigt lika hågkommet om inte Brian Clough, den legendariske engelske managern som vid den här tidpunkten ännu inte riktigt hunnit med att bli särskilt legendarisk, i TV-rutans försnack inför landskampen hade fått för sig att kalla just den polske målvakten Tomaszewski för en ”clown med målvaktshandskar”.

För all del torde det ju vara lättare för England att falla i fällan att underskatta sina motståndare i ett avgörande VM-kval. För Sverige att underskatta Polen i ett VM-kval vore närmast nytt rekord i bristande självinsikt. Inte ens Sverige, och inte ens i fotboll, skulle kunna lyckas med den bedriften.

Ska Sverige vinna mot Polen behöver de dock göra mål på sina chanser, och ska Sverige göra mål på sina chanser behöver de erfarna målskyttar. Polen har sin i Lewandowski. Sverige har förmodligen inte råd att sätta sin på bänken i form av Zlatan Ibrahimovic. Det här är en match som gjord för honom att göra ett avtryck i.

Annons

Spännande blir det hur som helst. Låt oss hoppas det blir en bättre fotbollsmatch än vad Sverige och Tjeckien presterade för fem dagar sedan. Vilket så klart leder till en annan frågeställning. Är det en fördel för Polen att inte ha spelat en match för fem dagar sedan, eller är det mer en fördel för Sverige att faktiskt ha en match i kroppen?

Talande på något sätt att det faktiskt kan svänga åt båda håll.

:::

England landskampar ikväll mot Elfenbenskusten. Att döma av hur det såg mot Schweiz i lördags så kommer det knappast bli någon särskilt spännande eller intressant upplevelse. Det mest anmärkningsvärda från matchen på Wembley var en våldsam och otrevlig stämning på arenan. Verkar leva kvar från i somras. Tråkigt.

Kan Wilfried Zaha visa England vad de gått miste om?

:::

Louis van Gaal kan sannerligen anses tala i egen sak när han varnar Erik ten Hag att hellre välja en fotbollsklubb än en kommersiell klubb, men det betyder så klart inte att han därför har helt fel.

Annons

:::

Kul med Kanada i VM. Mitt senaste VM-minne av dem var 0-1, 0-2 och 0-2 mot Frankrike, Ungern och Sovjet.

:::

Dags att skicka Will Smith tillbaka till Bel Air kanske.

:::

Nordmakedonien skakade om världen med skrällsegern mot Italien i torsdags. Men inte kan de väl upprepa bravaden mot Portugal ikväll?

Pratas hur som helst betydligt mer tyst om Roberto Mancinis managermeriter på senare tid än vad som var fallet i somras.

:::

Oroväckande på något sätt att VM-lottningen äger rum den 1 april.

Publicerad 2022-03-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto