Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Drömmar och mardrömmar inför Englands VM-lottning

Peter Hyllman

Skämten skriver väl nästan sig själva, både bildligt och bokstavligt, när FIFA alltså beslutar sig för att arrangera VM-lottningen på 1 april av alla dagar. Man hade nästan kunnat ana någon form av självironi med det hela om det hade funnits ens minsta lilla chans att FIFA faktiskt hade en gnutta av den självdistans som vore nödvändig för detta.

Någon sådan självdistans existerar naturligtvis inte. Inte heller verkar det existera någon egentlig skam i kroppen hos FIFA eller hos Gianni Infantino, dess generalsekreterare, som ägnat dagarna innan lottningen åt vackra tal om fred, frihet och fotbollens roll för detta samtidigt som han gullar och böjer sig över för diktatorer och geopolitiska skitstövlar.

VM i Qatar är som vi vet ett kontroversiellt mästerskap. Vilket betyder att vi under det närmaste året kommer se både de som är genuint bekymrade över detta och de som av ett eller annat skäl känner att de behöver signalera bekymmer över detta. Men som vanligt verkar det vansinnigt svårt att omsätta stora ord i meningsfull handling.

Annons

Om detta kommer det säkert skrivas mycket och av många under det närmaste dryga halvåret inför och under VM. Men någonstans där ska det väl trots allt spelas ett VM också, och det förtjänar väl möjligen nämnas något om detta också. Sverige är inte med i VM, men England är det. Så hur ser lottningens förutsättningar ut för England?

England är med i seedningsgrupp 1. VM-lottningen är som vanligt indelad i fyra seedningsgrupper. Dessa ser ut som följer:

Potta 1: Qatar, Brasilien, Belgien, Frankrike, Argentina, England, Spanien och Portugal.

Potta 2: Mexiko, Nederländerna, Danmark, Tyskland, Uruguay, Schweiz, USA och Kroatien.

Potta 3: Senegal, Iran, Japan, Marocko, Serbien, Polen, Sydkorea och Tunisien.

Potta 4: Kamerun, Kanada, Ecuador, Saudiarabien och Ghana. Dessutom Wales, Skottland eller Ukraina; Costa Rica eller Nya Zeeland; samt Peru, Australien eller Förenade Arabemiraten.

Annons

Reglerna för lottningen är hyfsat enkla. Åtta grupper ska bildas med ett lag från varje potta. Med undantag för Europa, som får ha maximalt två lag i samma grupp, så ska det vara max ett lag från respektive konfederation i samma grupp. Inte ens FIFA borde kunna skruva upp detta, inte ens på 1 april.

England har som vi vet haft en närmast makalös tur med lottningen i sina senaste mästerskap, både i VM 2018 och i EM 2020. De har en final och en semifinal i bagaget fastän de bara lyckats vinna över en enda annan stor nation, det vill säga om ett svårt struligt Tyskland fortfarade räknades som det under EM.

Men framför allt gäller kanske detta slutspelen, där Englands väg fram till EM-finalen i somras bestod av som sagt Tyskland, Ukraina och Danmark. Jämför exempelvis det med Italien som fick ta sig förbi Österrike, Belgien och Spanien för att ta sig till finalen. Dito i VM där England besegrade Colombia och Sverige för att ta sig till semifinal.

Annons

För allt prat om hur fantastiska England varit i dessa båda mästerskap, och för all del kan man ju bara besegra de motståndare man faktiskt ställs mot, så måste man nog också medge att England var väldigt behjälpliga av lottningen. Och att de förmodligen är rätt beroende av bra lottning för att ta sig långt även i detta VM.

Att sia om slutspelet är naturligtvis rätt svårt i detta skede. Dels är det svårt att säga något om vilka lag som faktiskt kommer vara med i detta slutspelet, dels beror det ju mycket på hur matcherna i slutspelet faktiskt slutar. För att inte nämna att vi så klart inte ens kan vara säkra på att England faktiskt tar sig till slutspel.

Men vi borde kunna säga något om lottningen av gruppspelet, och vad som vore att betrakta som drömlottning respektive mardrömslottning för England i det avseendet. Det vill säga, vilka motståndare vore värsta möjliga motståndare för England å ena sidan, och bästa tänkbara motståndare för England å andra sidan?

Annons

Facit får vi sedan klockan 18 ikväll när VM-lottningen genomförs.

Englands drömlottning!

England är ju toppseedade i den första pottan och behöver alltså inte bekymra sig alls om lagen som finns i den pottan. En bonus givet att egentligen alla lag där, undantaget Qatar, är att betrakta som formidabla motståndare, bättre eller lika bra som England.

Rör vi oss därmed vidare till den andra pottan så känns det hyfsat uppenbart att vilken som helst drömlottning måste vara något av de icke-europeiska landslagen. Problemet är självfallet att dessa utgör endast tre femtedelar av pottan.

Vill man nyansera bilden skulle man kanske ändå separera Schweiz respektive Kroatien, som känns något bekvämare än Tyskland, Nederländerna och Danmark. Kanske skulle man även vilja elevera Uruguay något från övriga icke-europeiska lag.

Annons

Slutsatsen av detta borde bli att vi i den andra pottan hittar Englands drömlottning i Concacaf, alltså någon av Mexiko eller USA.

Vidare till den tredje pottan kan vi därför baserat på drömscenariot inte utesluta något av de europeiska lagen däri. Både Serbien och Polen kan alltså bli aktuella, men måste också räknas bort från möjliga drömlottningar.

Därifrån skulle jag även vilja räkna bort både Japan och Sydkorea, två lag med stor VM-erfarenhet och underskattad teknisk kvalitet. Även Senegal betraktar jag som en stark motståndare, nästan tveklöst Afrikas just nu bästa lag.

Slutsatsen således att den tredje pottans drömlottningar inkluderar antingen Iran, Marocko eller Tunisien.

Till sist den fjärde pottan där vi återigen inte kan exkludera något av de tre möjliga europeiska landslagen. Däremot kan England enligt drömscenariot inte få Kanada i sin grupp eftersom dessa inte kan vara i samma grupp som USA eller Mexiko.

Annons

Sannolikheten dikterar även, då två av tre drömlag i den tredje pottan är afrikanska, att England inte kan lottas mot Kamerun eller Ghana. Ingår istället Iran i Englands grupp kan inte Saudiarabien, Australien eller Förenade Arabemiraten hamna i gruppen.

Motsvarande kan inte Costa Rica hamna i Englands grupp enligt drömscenariot, av samma skäl som Kanada. De europeiska och de sydamerikanska landslagen borde av lätt insedda skäl kunna räknas bort som drömlottningar.

Exempel på Englands drömlottning:
England
Mexiko
Marocko
Saudiarabien

Englands mardrömslottning!

Vänder vi på resonemanget blir det desto besvärligare. Det säger sig alltså av ovanstående resonemang att vi i den andra pottan hittar Englands mardrömmar bland någon av Tyskland, Nederländerna och Danmark.

Skulle det slå in följer det åtminstone delvis positiva att inga fler europeiska lag kan bli aktuella för gruppen från någon av de två sista pottorna. Men i den tredje pottan hittar vi alltså mardrömmen bland antingen Senegal, Japan eller Sydkorea.

Annons

För den fjärde pottan följer det enligt ovanstående resonemang att mardrömmen för England torde vara i första hand sydamerikansk. Både Ecuador och Peru vore att se som riktigt besvärliga motståndare för England.

Exempel på Englands mardrömslottning:
England
Tyskland
Senegal
Ecuador

Är det där att betrakta som en så kallad dödens grupp? Nej, men kanske är någon sådan inte riktigt möjlig den här gången. Men en besvärlig grupp är det för England, där ett lag är lika stora favoriter till gruppsegern som dem själva, och båda de två övriga lagen riskerar bli svåra hinder.

Men vi får se ikväll vad Englands lottning faktiskt blir. Möjligen blir det en blogg under kvällen som kommenterar utfallet av Englands VM-lottning.

Publicerad 2022-04-01 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto