Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Leicester skriva nya kapitel i historieböckerna?

Peter Hyllman

Leicester har som bekant skrivit ett och annat kapitel i historieböckerna under de senaste fem-sex åren. Deras fullständigt unika ligatitel för snart sex år sedan kommer det att pratas om en bra bit in i nästa århundrade. Deras FA-cuptitel förra säsongen var en bra uppföljare, dessutom deras första FA-cuptitel någonsin. Deras återkommande angrepp på tabelltoppen och europeiska cupplatser har fått alla att dem på fullaste allvar.

Just den här kvällen har Leicester möjlighet att skriva ytterligare ett kapitel i dessa historieböcker. Aldrig förut har Leicester spelat en europeisk cupsemifinal. Det enda som står mellan Leicester och en europeisk cupsemifinal är i nuläget PSV, och allt Leicester behöver göra ikväll är att vinna mot PSV så väntar alltså en semifinal i Europa Conference League antingen mot Roma eller mot Bodö/Glimt.

Men det är svårt att föreställa sig att Leicester skulle nöja sig med semifinal. Leicesters säsong står och faller med vad de lyckas göra i Europa Conference League. Några inhemska cuptitlar blir det inte den här säsongen och ligaspelet har inte alls gått som man nog hade hoppats. Leicesters enda chans att vinna en titel den här säsongen och deras bästa chans på europeiskt cupspel är att vinna Europa Conference League.

Annons

Brendan Rodgers fokus och laguttagning speglar denna verklighet. Leicester lyckades vinna mot Crystal Palace i helgen fastän närmare halva startelvan och hela backlinjen var roterad. Men det var uppenbart vilken match som var viktigast för Leicester att förbereda sig för. Det finns inget kvar i ligan att vinna för Leicester. Där finns allting kvar för Leicester att vinna i Europa Conference League.

Något kanonresultat har Leicester inte med sig från det första mötet. Det blev bara 0-0 på King Power Stadium förra veckan, vilket onekligen är ett resultat som passar PSV betydligt bättre än vad det passar Leicester, även om bortamålsregeln hade gjort det ännu sämre för Leicester. Men även om Leicester kanske hade hoppats på ett bättre resultat på hemmaplan så är de långt ifrån ute ur matchen på förhand.

Annons

PSV är självfallet ett av Eredivisies topplag och storklubbar, vana att vinna och vana vid att dominera, därmed med massor av europeisk cuperfarenhet och dessutom hemmaplan i ryggen. Detta är saker som talar till PSV:s fördel ikväll. Men spelare för spelare är Leicester ett bättre fotbollslag än PSV vilket måste tala till Leicesters fördel. Det gäller bara att sätta det taktiska och det praktiska för Leicester.

Till skillnad från Leicester har PSV inte riktigt lyxen att kunna fokuera helt och hållet på Europa Conference League. Om bara några dagar ska PSV spela holländsk cupfinal mot Ajax, en match som även kan komma att få viss pyskologisk betydelse för striden om ligatiteln mellan dessa båda lag. Icke att förglömma att det nu är tio år sedan PSV senast vann den holländska cupen.

Leicesters bryderier har kanske framför allt med skador att göra, och då i synnerhet med skadan på Jamie Vardy. Vardy har varit borta sedan sin knäskada mot Leeds för en dryg månad sedan och även om han sägs vara på gång in i spel igen så kommer han med allra största sannolikhet inte vara klar redan mot PSV. Utan Vardy tappar Leicester alltjämt ett viktigt och farligt anfallshot vilket gör deras uppgift desto svårare.

Annons

Vackert var det när Leicester vann ligan för sex år sedan. Vackert var det när Leicester förra säsongen vann FA-cupen. Vackert vore det sannerligen om Leicester fick följa upp, avsluta och kröna detta med en europeisk cuptitel!

:::

West Ham sitter i en svår situation även de efter att bara ha fått med sig oavgjort från den första matchen på hemmaplan. Dessutom mot en på pappret tuffare motståndare i form av Lyon, vars startelva rent namnmässigt knappast låter skämmas för sig.

Hårt för West Ham som var det bättre laget på planen i London förra veckan, men drabbades rätt tufft av en rätt elak utvisning på Aaron Cresswell strax innan halvtid. Med alla spelare på planen hade matchen kunnat sluta annorlunda.

Borta är West Ham dock sannerligen inte och en fullt möjlig europeisk cupsemifinal mot Barcelona borde skärpa deras sinnen och fungera bra som motivation.

Annons

:::

Vem hade någonsin kunnat föreställa sig att José Mourinhos värsta fiende så här i början av 2020-talet skulle vara stackars lilla Bodö/Glimt från Norge?

:::

Oroväckande för Liverpool. Ingen engelsk klubb som vunnit mot Villarreal i en europeisk cupsemifinal har därefter vunnit finalen.

:::

UEFA har som bekant infört ett nytt format för Champions League som träder i kraft om några år. Ännu ett steg på vägen att vara storklubbarna till lags, Kort sagt ett rätt pissigt förslag som gått igenom relativt obemärkt eftersom alla var upptagna med att skälla på ett ännu pissigare förslag i form av den europeiska superligan.

Två saker finns att säga om detta. Ett, att detta var så politiskt praktiskt för UEFA att det ligger nära till hands att tänka att det nog inte enbart var en tillfällighet. Två, att det har fått lite för många att göra tankefelet att tro att bara för att UEFA:s förslag är pissigt det med så blir idén om en europeisk superliga mindre pissig eller opissig.

Annons

:::

Mycket gnäll och gnöl om lätta lottningar hit och dit. Men det är ju knappast Liverpools fel att Villarreal har lyckats knacka ut både Juventus och Bayern München ur Champions League.

Publicerad 2022-04-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto