Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad talar för att Fulham är redo för Premier League den här gången?

Peter Hyllman

Fulham har åkt upp och ner mellan Premier League och EFL Championship de senaste åren. Upp för fyra år sedan, ner för tre år sedan, upp igen för två år sedan och ned igen för rätt precis ett år sedan. Och med den just nu pågående segern ikväll mot Preston North End är det nu klart att Fulham för tredje gången på fyra år tar sig upp till Premier League. Och de gör det på ett närmast rekordartat sätt.

Readings poängrekord från 2006 om 106 poäng kommer inte hinnas ikapp, men Fulham kan alltjämt hamna runt 100 poäng den här säsongen vilket skulle manifestera dem som ett av de starkaste och bästa lagen att vinna EFL Championship i modern tid. Fulham kommer närmast garanterat knäcka Readings målskörd om 99 gjorda mål och har en bra chans att knäcka Man Citys målrekord om 108 mål per säsong.

Fulham har gjort 98 mål på 41,5 spelade matcher. Aleksandr Mitrovic har med sina 39 mål bara i ligan gjort en dryg tredjedel av Fulhams alla mål, och det finns kanske goda skäl att kalla honom för EFL Championships Benzema. Mitrovic har redan pulvriserat Ivan Toneys målrekod i EFL Championship från förra säsongen om 33 mål, och bör ha god chans att slå Guy Whittinghams 42 målrekord för Portsmouth säsongen 1992-93.

Annons

Med sina 98 mål på 41,5 matcher har Fulham gjort över 30 mål mer än det lag som gjort näst flest mål i ligan. Fulham har närmast rutinmässigt bombat in mål i match efter match, där vi under säsongen sett Fulham besegra både Blackburn Rovers och Reading med 7-0 på bortaplan, och gjort sex mål på både Bristol City och Birmingham. Fulham har gjort fyra eller fler mål vid över tio tillfällen den här säsongen, alltså var fjärde match!

Vad om något är det då som talar för att Fulham den här gången ska lyckas hålla sig kvar och etablera sig i Premier League, det vill säga att de inte ska åka raka vägen ned igen som de gjort vid tidigare två tillfällen?! Ett svar på den frågan hittar vi kanske just i Fulhams offensiv, för det är framför allt i det avseendet som detta Fulham markant skiljer sig från tidigare versioner av Fulham.

Annons

Marco Silva har skapat ett betydligt mer offensivt inriktat och balanserat Fulham än sina två föregångare. Både Slavisa Jokanovic (2017-18) och Scott Parker (2019-20) var klart mer metodiska och försiktiga i sin fotboll, att säga att de var mer defensiva är definitivt rätt i Parkers fall. Effekten blev att Fulham närmast fick gneta sig till uppflyttning, via playoff. Den här gången flyttas Fulham upp som seriesegrare och mästare!

Silvas fotboll har i högre utsträckning vunnit över Fulhams supportrar, som aldrig riktigt kändes helt ombord förut, särskilt inte med Parkers version av Fulham. Både taktiskt och psykologiskt känns Fulham hur som helst betydligt bättre rustade för Premier League den här gången än tidigare gånger. Dessutom visar det sig att Fulhams offensiva balans betydligt bättre passar lagets faktiska styrkor.

Annons

Ett skäl varför Fulham har haft svårt tidigare gånger i Premier League är framför allt att Aleksandr Mitrovic aldrig riktigt kommit till sin rätt där. Det finns de som menar att Mitrovic bara skulle vara bra nog för EFL Championship men i själva verket för dålig för Premier League. En slags personifiering av tanken på Fulham som för bra för Football League men för dåliga för Premier League.

Vad det kanske i själva verket har handlat om är att Fulhams defensiva balans vid tidigare tillfällen inte har gett Mitrovic goda förutsättningar att komma till sin rätt. Mitrovic har blivit för ensam och isolerad mot alldeles för starka backlinjer i Premier League. Fulhams betydligt offensivare balans under Marco Silva kommer ge Mitrovic helt andra och bättre förutsättningar att lyckas i Premier League.

Annons

Marco Silva är kanske därför i sig ett tungt skäl varför Fulham den här gången känns mer redo för Premier League. Om inte en bättre manager än både Jokanovic och Parker så i alla fall en bättre manager för Fulham. Därmed är Fulham bättre förberedda taktiskt för Premier League och därmed kommer i sin tur Fulhams rekrytering av nya spelare att kunna ge bättre utväxling än tidigare gånger.

Fulham vinner EFL Championship överlägset för att Fulham har valt att attackera EFL Championship. Fulham kommer kunna etablera sig i Premier League om de även väljer att attackera Premier League.

Publicerad 2022-04-19 21:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto