Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta bästa och värsta ögonblicken i Leeds historia

Peter Hyllman

Kommer ni ihåg Karen Carney? Det var hon som under en TV-sändning förra säsongen vågade sig på att påstå att Leeds såg lite trötta ut och började bli fysiskt slitet, och som en följd blev attackerad och påhoppad både av Leeds supportrar och klubbens officiella företrädare. Attacker och påhopp som i hög utsträckning tog sig förutsägbara former givet att Carney råkar vara något så oförskämt som kvinna.

Döm därför om min förvåning när för någon vecka sedan Jesse Marsch, Leeds nya manager och dessutom man också gubevars, säger mer eller mindre exakt samma sak, fast nästan hårdare. Marsch tog upp att Leeds var övertränade och att han försökte implementera träningsmetoder och rutiner som i mindre utsträckning ledde till att spelare blev skadade.

Givet att Jesse Marsch faktiskt har lyckats rycka Leeds i kragen och med tio poäng på Leeds senaste fyra matcher har gett Leeds en betydligt bättre chans att hålla sig kvar i Premier League så kan det knappast vara någon dumskalle som pratar. Åtminstone inte en dumskalle som enbart är ute efter att prata i egen sak. Man måste tänka sig att Marsch säger det han säger av en hyfsat god anledning.

Annons

För rättvisans skull måste man naturligtvis påpeka att Marsch har fått kritik för sitt uttalande han också, om än inte alls på samma sätt som Carney, och han har tvingats förtydliga att vad han sa absolut inte var menat som någon kritik av Marcelo Bielsa. Vilket naturligtvis mest av allt visar att kritiken mot kritiken så att säga alltid hade mer med person att göra än med sak.

Man kan förstå det, även om man inte därför måste acceptera att det är helt sunt eller önskvärt. Marcelo Bielsa är med all rätt en älskad personlighet i Leeds, en manager som gett Leeds några av klubbens bästa ögonblick i historien. Med det som utgångspunkt kan det vara intressant att fråga sig vilka åtta olika ögonblick som egentligen är bäst respektive värst i Leeds historia.

Kvällens match mot Crystal Palace har inga större förutsättningar att placera sig på denna listan varken på ena eller andra sättet. Vad man kan säga är att om Leeds vinner så har de tagit ett väldigt stort kliv mot att säkra fortsatt Premier League-spel.

Annons

(8) Leeds förlorar Champions League-finalen 1975!

Några år efter att Don Revie lämnat Leeds för att istället bli Englands förbundskapten tog sig Leeds hela vägen till final i Champions League mot Bayern München. Den skulle gå till historien som finalen Leeds borde ha vunnit.

Leeds dominerade matchbilden helt och hållet, men Bayern München vinner med 2-0 efter ett sent ledningsmål på kontring och det andra målet kort därefter. Men detta är en match där domaren kom att spela en huvudroll.

Domaren blundar för två solklara straffar för Leeds, orsakade av Franz Beckenbauer. Peter Lorimer gör därefter 1-0 till Leeds som domaren först godkänner men därefter, efter att Beckenbauer pratat med honom, dömer bort för en extremt tveksam offside.

(7) Leeds vinner sista Football League-ligatiteln 1992!

I början av 1990-talet var engelsk fotboll på väg att göra övergången från gamla Football League till Premier League. Givet att Leeds rätt nyligen blivit uppflyttade var det nog få som trodde att Leeds skulle plocka hem den allra sista Football League-titeln 1992.

Annons

Det är även den senaste för att inte säga sista ligatiteln som Leeds vunnit. Ett strålande mittfält med Gordon Strachan, Gary McAllister, Gary Speed och Steve Hodge berikades av Lee Chapman och Rod Wallace i anfallet.

Desto sötare blev förmodligen Leeds ligatitel av att det var hårt favorittippade Man Utd de snuvade på titeln, och dessutom slutade Sheffield Wednesday trea.

(6) Leeds förlorar FA-cupfinalen 1973!

Leeds befinner sig mitt i vad som är klubbens storhetstid och förväntas i FA-cupfinalen köra över Sunderland, som vid tillfället spelar i Division Two, andradivisionen. Wembley vibrerar i vitt och i rödvitrandigt.

Leeds dominerar matchbilden men Sunderland har satt sin taktik med lågt försvar och tuffa tacklingar. Ian Porterfield ger Sunderland en överraskande ledning och Jimmy Montgomery gör därefter en av engelsk fotbolls mest berömda målvaktsinsatser.

Annons

(5) Leeds vinner sin första ligatitel 1969!

Man kommer alltid ihåg sin första gång brukar det sägas. Och Leeds har alla skäl att komma ihåg första gången de vann ligan, när det lag som Don Revie hade byggt under 1960-talet nådde sin fulla mognad.

Det här var grunden till det Leeds som skulle komma att bli ikoniskt, världskänt och av olika skäl också ökänt. Leeds förlorade endast två matcher under hela säsongen, och skulle visa sig så bra att det retade gallfeber på det engelska fotbollsetablissemanget.

(4) Leeds åker ner till League One 2007!

Leeds hade spelat men knappt förlorat playoff-finalen i EFL Championship säsongen innan, så inför säsongen 2006-07 fanns en stor optimism om att detta var säsongen då Leeds skulle ta sig tillbaka till Premier League.

Därför kom vad som sedan hände desto mer som en chock. Leeds förlorade fem av sina åtta första matcher och trots eller möjligen på grund av flera managerbyten flirtade Leeds under hela säsongen med nedflyttningsstrecket.

Annons

Framåt maj stod det klart att Leeds om inte ett mirakel inträffade istället för att bli uppflyttade faktiskt skulle bli nedflyttade igen. Istället  beseglades Leeds öde när fortsatta finansiella besvär tvingade klubben till förvaltning, och ett tio poängs avdrag.

(3) Leeds Champions League-äventyr 2001!

När det kommer till Leeds Champions League-äventyr under säsongen 2000-01 är det lätt att givet klubbens kommande problem bli alldeles för efterklok. Men där och då var det ingen som såg dessa problem på horisonten, vilket gjorde upplevelsen oförorenad.

Leeds tog sig först igenom en grupp bestående av Barcelona, Milan och Besiktas, därefter en andra grupp med Real Madrid, Lazio och Anderlecht. Deportivo La Coruña besegrades i kvartsfinalen innan Valencia blev för svåra på Mestalla i semifinalreturen.

Annons

(2) Leeds åker ur Premier League 2004!

När den finansiella verkligheten hann ifatt Leeds några år senare beräknades Leeds sitta på ett skuldberg runt £100m. Leeds hade gamblat på att Champions League-intäkterna skulle fortsätta rulla in, men Leeds tog sig aldrig tillbaka till Champions League.

Leeds blev tvungna att sälja iväg sina mest värdefulla tillgångar, det vill säga lagets bästa spelare. Laget sladdade i tabellen och tre år efter att Leeds spelat semifinal i Champions League blev Leeds nedflyttade i början av maj mot Bolton Wanderers.

(1) Leeds vinner Football League och återvänder till Premier League 2020!

Leeds hade befunnit sig utanför Premier League under 16 långa år och det hade helt enkelt börjat betraktas som normaltillståndet. Det hade varit 16 år av underprestation, bristande organisation och ordning på och utanför planen.

Annons

Marcelo Bielsa skulle ändra på allt detta. Bielsa gav Leeds tillbaka både identitet och självkänsla, professionalism och en helt ny ambition. När Leeds säkrade segern i Football League var det en tyngd som lyftes inte bara från klubbens hjärtan utan hela staden.

Med Bielsa blev Leeds en Premier League-klubb igen. Bielsa lyckades även med det till synes omöjliga att göra Leeds till en sympatisk klubb i omvärldens ögon. Bielsa gav staden Leeds och klubben Leeds stoltheten tillbaka.

Publicerad 2022-04-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto