Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur slutar nedflyttningsstriden i Premier League?

Peter Hyllman

Nedflyttningsstriden i Premier League är som vanligt väldigt jämn, svår att förutsäga och naturligtvis extremt ångestladdad för inblandade klubbar. Kanske har nedflyttningsstriden fått en extra dimension just den här säsongen av att en av de inblandade klubbarna råkar vara Everton, en engelsk klubb med en stor och stolt historia som heller aldrig förut åkt ur Premier League.

Med fem eller sex omgångar kvar, beroende på eventuella hängmatcher, börjar det däremot bli fullt möjligt att faktiskt få en rätt god överblick över den återstående delen av nedflyttningsstriden och kanske även en idé om hur den faktiskt kan tänkas sluta, eller i alla fall hur den rent sannolikt skulle kunna sluta. Först måste man däremot bestämma sig för vilka klubbar som faktiskt ingår i nedflyttningsstriden.

Watford och Norwich är på något sätt givna, men ligger å andra sidan så långt under strecket och bakom övriga lag att det egentligen inte är helt meningsfullt att ha med dem i diskussionen. De kommer, om inte himlen ramlar ned över våra huvuden, bli nedflyttade från Premier League. Å andra sidan kommer de säkert kriga tills de faktiskt är det, och därmed blir det ändå mest rätt att ta med dem.

Annons

Everton och Burnley är alldeles uppenbart med i nedflyttningsstriden, det är ju runt dessa båda lag det framför allt har pratats de senaste veckorna. Lagen ligger på varsin sida om det förhatliga nedflyttningsstrecket, Burnley precis ovanför men Everton samtidigt med en match i handen. Båda lagen har visat rätt tydliga tecken på att rycka upp sig, inte minst Burnley faktiskt sedan Sean Dyche kontroversiellt fick sparken.

Vilket har inneburit att både Leeds och Aston Villa också har hamnat i skottgluggen igen i nedflyttningsstriden. Leeds var ju i högsta grad indragna redan tidigare men såg ut att ha skjutit ut sig genom en svit av bättre resultat under Jesse Marsch. Aston Villas dåliga svit av matcher på slutet har fått nedflyttningsstrecket att rycka närmare, men deras försprång i poäng och deras match i handen gör ändå att vi just nu kan räkna bort dem.

Annons

Vad säger då oddsmakarna om dessa fem klubbars risk för nedflyttning? Fotbollssajten The Analyst har räknat ut att Leeds risk för att åka ur Premier League befinner sig runt 12%, vilket inte är jättefarligt men ändå obehagligt. Inte alldeles oväntat räknar de även ut att Watford och Norwich är mer eller mindre garanterade nedflyttning, med Watford på 99,7% risk och Norwich på 99,9% risk.

Betydligt mer ovisst menar The Analyst däremot att det är för Burnley och Everton, där Burnley kalkyleras ligga runt 40% risk att åka ur Premier League, samtidigt som de placerar Everton på 48,6%. Nu är det naturligtvis rent larv att tro att det faktiskt går att räkna ut risk och sannolikhet för detta med sådan exakthet, och dessutom ligger det ju lite i sakens natur att resultaten sällan går som kalkylen förutsätter.

Annons

En mer kvalitativt inriktad översikt är därför på sin plats.

Leeds

Återstående matcher: Man City (h), Arsenal (b), Chelsea (h), Brighton (h), Brentford (b)

Leeds läge blir desto mer bekymmersamt eftersom de i sina närmaste tre matcher möter Man City, Arsenal och Chelsea. Vilket betyder att de inför sina två sista matcher faktiskt riskerar ligga under nedflyttningsstrecket.

Dagens match mot ett titeljagande Man City är självfallet väldigt tuff på pappret, men det är också en av de matcher som Liverpool helt säkert och inte helt utan grund hoppas att Man City faktiskt kan tappa poäng.

Bortamatchen mot ett Arsenal som jagar Champions League är så klart tuff den också, men som vi vet så är det absolut ingen omöjlighet för Leeds eller något annat lag att störa Arsenal ens på hemmaplan.

Hemmamatchen mot Chelsea, som till skillnad från de två tidigare lagen inte har särskilt mycket att spela för, kommer vara en viktig nyckelmatch för Leeds. Tre poäng där och Leeds har tagit ett stort kliv för att hålla sig kvar i Premier League.

Annons

Därefter avslutar Leeds mot mer beskedligt motstånd, och här är det desto viktigare att Leeds inte går på några minor. Hemmamatchen mot Brighton är en must-win, och sedan beror det på tabelläget vad som behövs borta mot Brentford.

Förväntad slutpoäng: 42p

Burnley

Återstående matcher: Watford (b), Aston Villa (h), Tottenham (b), Aston Villa (b), Newcastle (h)

Burnley är on a roll och det kommer nog vara viktigt för dem att hålla i detta. Först i bortamatchen mot Watford och därefter hemmamatchen mot Aston Villa, två matcher som borde kunna betyda sex poäng för Burnley.

Bortamatchen mot ett Tottenham som jagar Champions League kan inte förväntas ge Burnley några poäng, och Aston Villa borta är en svår match det också. Burnley har säkerhetsnätet med Newcastle hemma på ett elektriskt Turf Moor i sista omgången.

Annons

Förväntad slutpoäng: 39p

Everton

Återstående matcher: Chelsea (h), Leicester (b), Watford (b), Brentford (h), Crystal Palace (h), Arsenal (b)

Everton inleder redan den här helgen med en riktig nyckelmatch för deras del. Chelsea har sett rätt trötta ut på säsongen de senaste matcherna, och hemma på Goodison Park borde motivation kunna slå klass, vilket vore tre extremt värdefulla poäng.

Leicester är en tuff bortamatch, samtidigt som Leicester har en europeisk cupmatch i benen från torsdagen. I bortamatchen mot Watford har Everton fördelen att Watford i detta läge faktiskt redan kan vara nedflyttade.

Därefter följer två hemmamatcher som är nödvändiga för Everton att vinna, och det borde heller inte vara någon omöjlighet att lyckas med den saken. Everton vill inte gå in i sista matchen borta mot Arsenal och behöva ta poäng, även om de kan göra det.

Annons

Förväntad slutpoäng: 42p

Watford

Återstående matcher: Burnley (h), Crystal Palace (b), Everton (h), Leicester (h), Chelsea (b)

Watford har ett av sina sista halmstrån redan idag mot Burnley, men Watford har varit rätt demoraliserade under en längre tid nu. En poäng är nog ingen omöjlighet, men i övrigt är det svårt att se var poängen ska komma från för Watford.

Förväntad slutpoäng: 24p

Norwich

Återstående matcher: Aston Villa (b), West Ham (h), Leicester (b), Wolves (b), Tottenham (h)

Norwich har förmodligen redan gett upp i nedflyttningsstriden och mycket talar kanske för att Norwich blir klara för nedflyttning redan den här helgen, när Dean Smith återvänder till sin gamla hemmaplan Villa Park.

Utöver det är det svårt att se någon som helst roll eller funktion för Norwich den här säsongen annat än som potentiella spoilers i Champions League-striden när de i sista omgången avslutar hemma mot ett Tottenham säkert i behov av poäng.

Annons

Förväntad slutpoäng: 22p

Publicerad 2022-04-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto