Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Everton är inte för stora för att åka ur Premier League!

Peter Hyllman

Jamie Carragher är många bra saker som expert i TV-rutan men neutralitet och saklig distans till sina personliga preferenser hör inte riktigt till dem. Många drabbades nog av den insikten när Carragher var bisittare under Merseyderbyt senast mellan Liverpool och Everton. Man kan för all del ifrågasätta om inte det lämpliga så i alla fall det kloka av Sky att sätta kommentatorer att kommentera specifikt sina gamla klubbar.

Vad som däremot fastnade i mitt huvud var något Carragher sa i TV-studion i samband med den matchen, jag kommer inte ihåg om det var före eller efter matchen. Han ställde då den retoriska frågan apropå Evertons möjliga nedflyttning om någon större klubb faktiskt hade blivit nedflyttad från Premier League förut. Graeme Souness replikerade nästan lite förvånat Newcastle, någon annan nämnde Sunderland.

För all del råder nog ingen tvekan om att Everton är den mest meriterade klubben av dessa tre. Men i termer av klubbarnas storlek vore det i stort sett bara larvigt att försöka hävda att Newcastle och Sunderland vore mindre klubbar än Everton. Det är klubbar av motsvarande storlek, och till dem skulle vi lätt kunna addera t ex West Ham, Aston Villa, Man City och Sheffield Wednesday, Leeds m fl.

Annons

Med detta är det inte min avsikt att på något sätt förminska Everton, snarare handlar det som jag ser det om att inte förminska dessa övriga klubbar.

Den egentligen enda skillnaden mellan dessa klubbar hittar vi i att alla andra klubbar någon gång faktiskt har blivit nedflyttade från Premier League, medans Everton aldrig har blivit det, även om det varit nära vid några tillfällen. Här fastnar man emellertid väldigt lätt i ett cirkelresonemang. Och börjar man prata storlek utifrån att aldrig ha åkt ur Premier League så känns det onekligen som att man bränner ljuset från fel ände.

Men detta är på sätt och vis en rätt ovidkommande diskussion, något som så att säga cirklar likt katten runt het gröt. Vad det säger är nog mest bara att det på många sätt är anmärkningsvärt att Everton faktiskt är på väg eller åtminstone i högsta grad riskerar att åka ur Premier League. Men det anmärkningsvärda för mig ligger inte i påstådd storlek utan mycket mer i faktisk investering.

Annons

Sky gjorde en grafisk sammanställning över detta sedan 2016, och kontrasterade för effektens skull just Everton och Liverpool. Då är det självfallet viktigt att komma ihåg att Liverpool under dessa fem-sex år sedan dess har gått från en position i tabellen alls inte olik Evertons position i tabellen inför den här säsongen, och därifrån vunnit både ligan och Champions League, och blivit ett av världens absolut bästa lag.

Vad Skys sammanställning visar är att Liverpool har investerat £569m i nya spelare till spelartruppen, jämfört med Evertons £639m under samma period. Everton har alltså investerat väsentligt mer än Liverpool. Någon större skillnad gör det inte heller att titta på nettoinvesteringen, som ju vissa är väldigt förtjusta i att göra. Netto har Liverpool investerat £157m under denna period, Everton däremot £317m, alltså dubbelt så mycket.

Annons

Här förtjänar för all del att påpekas att Liverpool började sin bana från en bättre och starkare intern position än Everton. Men det är ändå uppseendeväckande siffror, som i ärlighetens namn på samma gång säger att Liverpool har gjort det väldigt bra och att Everton gjort det rejält dåligt. Uttryckt annorlunda med ord jag egentligen inte gillar men som är vanligt använda: Liverpool har överpresterat, Everton har underpresterat!

Liverpools så kallade överprestation uttrycks förmodligen bäst i deras hittills tre stora titlar under denna tidsperiod, men självfallet också i att Liverpool konsekvent de senaste tre-fyra åren spelat flera Champions League-finaler och konsekvent utmanat Man City om ligatiteln. Evertons underprestation å sin sida markeras av ingen vunnen större titel, inget Champions League-spel och nu alltså risk för nedflyttning.

Annons

Att begära att Everton skulle vinna titlar är varken särskilt rimligt eller realistiskt, och det är väl egentligen på gränsen att förvänta sig Champions League också. Vad som däremot hade varit rimligt att förvänta sig vid det här laget vore att Everton åtminstone vore med i pratet om möjligt Champions League-spel. Det finns ingen anledning att det är Leicester och West Ham som utmanar om detta på allvar och inte Everton.

Skys sammanställning innehåller en annan intressant uppgift, vilken utgår från hur Liverpool respektive Everton har fördelat sina investeringar. Liverpool har investerat över £40m på sju olika spelare under dessa år, Everton bara på tre. Men kickern är kanske följande, att där Liverpool har investerat i tolv spelare mellan £20-40m så har Everton investerat i 20 sådana spelare under dessa fem-sex år.

Annons

Många bäckar små blir snabbt en stor å brukar det sägas, och här har vi nog ett bra exempel på det. Problemet för Everton är självfallet att många halvbra spelare inte nödvändigtvis bildar ett mycket bra fotbollslag. Everton har investerat väldigt stora pengar, men investerat betydligt mer i kvantitet än vad de någonsin investerat i kvalitet. Och Everton som alla andra får så klart vad de betalar för.

Evertons mellanmjölkiga investeringspolitik speglar klubbens spretiga struktur och oklara organisation under dessa år. Makten har delats mellan ägaren och dennes partner, klubbens ordförande och klubbens sportsliga ledning. Någon samsyn eller gemensam strategi verkar däremot aldrig existera. Everton anställer en progressiv director of football men väljer därefter konsekvent att inte ge denne något reelt inflytande.

Annons

En riktigt bra manager hade kanske kunnat uppnå saker även med en spelartrupp av en sådan här spretig kvalitet. Men Evertons managerjobb har varit en snurrande karusell av tämligen mellanmjölkiga managers, som därtill underminerats av Evertons interna politik liksom av Evertons sedan tidigare fattade beslut i fråga om spelarköp etc. Bristande kvalitet har förvärrats av en minst lika bristande kontinuitet.

Detta förklarar varför Everton aldrig riktigt lyckats uppnå klubbens målsättning att börja utmana tabelltoppen och om europeiska cupplatser. Men det kan knappast sägas ensamt kunna förklara varför Everton plötslig befinner sig under nedflyttningsstrecket med bara en handfull matcher kvar av säsongen. För att förstå det behöver vi förstå vad det var som fick skiten att träffa fläkten just den här säsongen.

Annons

Allt började med att Carlo Ancelotti fick ett erbjudande han inte kunde säga nej till, nämligen från Real Madrid. Plötsligt var Everton tvungna att hitta en ny manager och fattade det förmodligen sämsta beslut just de kunde fatta, nämligen att anställa Rafa Benitez. Benitez är absolut en kompetent manager, men för Everton var han av nästan varenda tänkbart skäl helt fel manager.

Efter att detta beslut både misslyckats och punkterat Everton inifrån börjar Evertons tabellplacering bli alltmer prekär. I det läget sparkar Everton Benitez, fullt förståeligt, och väljer efter många om och men att ersätta denne med Frank Lampard, mycket mindre förståeligt. Lampard bär inte mycket av personlig skuld för att Everton befinner sig där de nu gör, men han var ett väldigt märkligt val av manager i det läge Everton befann sig i.

Annons

Everton är den enda klubben i Premier League som under perioden sedan 2016 faktiskt kan utmana Man Utd om den ytterst tveksamma titeln mest underpresterande klubben i Premier League, och underförstått så klart den sämst skötta klubben. Skillnaden är emellertid att för Man Utd behöver inte strukturell underprestation av det här slaget betyda mycket mer än att de missar Champions League.

För Everton riskerar den här formen av strukturell underprestation desto allvarligare betyda att de åker ur Premier League. Everton är en av Englands största klubbar. Men som vi sett flera gånger förut med klubbar som Newcastle, West Ham, Sunderland, Man City, Leeds, Sheffield Wednesday med flera så är klubbar som Everton varken för små för att vinna Premier League eller för stora för att åka ur Premier League.

Annons

Ännu har Everton emellertid inte åkt ur Premier League. Ett första stort steg mot att undvika att åka ur Premier League presenterar sig redan idag, när Everton tar emot Chelsea hemma på Goodison Park. En match Everton kanske inte måste vinna, men verkligen behöver vinna!

Publicerad 2022-05-01 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto