Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta av Premier Leagues största wtf-lag!

Peter Hyllman

Brentford kommer klara sig kvar i Premier League! Det var det ärligt talat inte många som trodde inför säsongen, då väldigt många tvärtom såg dem som en av säsongens blivande slagpåsar. Men Brentford håller sig inte bara kvar i Premier League, de ligger tryggt parkerade i mitten av tabellen, betydligt närmare övre halvan än nedflyttningsstrecket, vilket i så fall ligger betydligt närmare vad jag trodde inför säsongen.

Brentford skulle alltså kunna beskrivas som ett av Premier Leagues wtf-lag. Det vill säga lag som folk undrar hur de över huvud taget har tagit sig till Premier League, än mer hur de lyckas hålla sig kvar i Premier League. Lag som helt enkelt får folk att fråga sig vafan?! på ren svenska – fast på ett i grund och botten positivt, överraskat sätt. Det är samtidigt en definition som utesluter one season wonders som t ex Blackpool och Millwall.

Vilka är då de åtta största wtf-lagen under Premier League-eran? Det är ämnet för denna måndagslista. Det gäller alltså de mest överraskande lagen som faktiskt tagit sig upp till Premier League, och som dessutom spelat i minst två sammanhängande säsonger. Det gäller kort sagt lag som majoriteten av den engelska fotbollsexpertisen tog för givet skulle åka omedelbart ut ur Premier League igen.

Annons

Flera av lagen på den här listan lyckades faktiskt hålla sig kvar i Premier League längre än bara två säsonger. I någon mening skulle man kunna säga att de faktiskt under en tid lyckades etablera sig i Premier League. Ingenting varar naturligtvis för evigt, men det säger oss att vi kanske borde vara lite mer försiktiga i våra omdömen om de lag som verkligen jobbar sig upp från Football League.

Listan enligt mig, som utöver de som räknas upp har vägt och värderat andra möjliga wtf-lag såsom Bradford 1999-00, Charlton 2000-01, Hull City och Stoke 2008-09, Huddersfield 2017-18 samt Sheffield United 2019-20.

(8) Bolton Wanderers, 2001-02

Kanske var det ingen jätte-wtf när Bolton Wanderers dök upp i Premier League, de hade varit uppe och vänt några gånger tidigare, vilket å andra sidan betydde att många tog för givet att så skulle bli fallet även den här gången.

Annons

Istället blev Bolton Wanderers faktiskt det mest långlivade wtf-laget på den här listan, åtminstone hittills, med tio säsonger i Premier League innan de till slut ändå åkte ur. Inte bara det, Bolton Wanderers blev till något av ligans kultlag med flera kultspelare i laget.

(7) Swansea, 2012-13

När Swansea vann en dramatisk playoff-final mot Reading var det många som höjde på ögonbrynen eftersom Swansea spelade en helt annan typ av fotboll än den fotboll man normalt sett associerade med nykomlingar från Football League.

Det var inte många som trodde den fotbollen skulle gå hem i Premier League och därför förutspådde många att Swanseas tillvaro där skulle bli kortlivad. Men Swansea höll sig kvar fem år i Premier League och fick dessutom med sig en cuptitel ner i Football League.

(6) Portsmouth, 2003-04

Annons

Southampton hade dominerat på sydkusten under lång tid och därför var det en smula överraskande för alla när kort efter att Southampton åkt ur Premier League Portsmouth plötsligt dök upp i deras ställe.

Slutet på storyn blev inte vackert för Portsmouth. Men vägen dit var kanske vackrare. Det blev sex säsonger i Premier League för Portsmouth, flera av dem med placeringar på övre halvan. Kronan på verket var FA-cupsegern 2008.

(5) Brentford, 2021-22

Norwich och Watford blev automatiskt uppflyttade förra säsongen, och ligger nu händelsevis sist och näst sist I Premier League, mer eller mindre garanterade att åka raka vägen ur igen.

Brentford, laget som blev uppflyttade via playoff, ligger däremot tryggt på tolfte plats. Vi får se vad den andra säsongen i Premier League slutar med, men det är ingen tillfällighet att de håller sig kvar i Premier League, samtidigt som Norwich och Watford inte gör det.

Annons

(4) Oldham, 1992-93

Om vi skulle titta enbart på klubbnamnen så är detta förmodligen det enskilt största wtf-laget, för mycket mer wtf än så här blir det nog inte. Oldham hade etablerat sig som ett starkt cuplag men ingen trodde att de skulle ta sig upp i Premier League.

Det blev bara två säsonger i Premier League för Oldham, som emellertid med det blev en av de grundande klubbarna av den ”nya” ligan. Desto mer deprimerande i dessa dagar kanske, då Oldham precis för första gången i klubbens historia åkt ur Football League.

(3) Brighton, 2017-18

Smög lite under radarn den här säsongen eftersom ett på sätt och vis ännu mer osannolikt lag tog sig upp i Premier League samtidigt, nämligen Huddersfield. Men man måste nog säga att det med tiden har blivit Brighton som är betydligt mer wtf.

Brightons första säsonger i Premier League präglades av en kamp att hålla sig kvar i Premier League, och Chris Hughton höll dem med viss möda kvar. När Brighton anställde Graham Potter istället tog väldigt många felaktigt för givet att det var början på slutet.

Annons

(2) Bournemouth, 2015-16

När Bournemouth tog klivet upp i Premier League var det sista steget på en resa som börjat ända nere i botten av League Two, fjärdedivisionen. Eddie Howe hade med icke ringa mått av såväl egen genialitet som ryska pengar gjort det till synes omöjliga.

Med en arena som tog in strax över 10,000 åskådare var Bournemouth på de allra flesta sätt Premier Leagues minsta klubb. Men Bournemouth spelade en större fotboll än de allra flesta, och blev kvar i Premier League beundransvärda fem långa år.

(1) Wigan, 2005-06

Mitt i en tid då ryska oligarker och oljepengar fortfarande var något helt nytt i engelsk och europeisk fotboll, uttrycket superklubbar började myntas, Big Four började sätta sig, och fotbollskartan ritades om, så dök plötsligt Wigan upp liksom från ingenstans.

Rugbystaden Wigan, strax utanför Manchester, hade plötsligt ett lag i Premier League, backade av Dave Whelan. Det var på sätt och vis Blackburn Rovers ännu en gång, fast i mycket mindre skala.

Annons

Ingen gav Wigan någon större möjlighet att hålla sig kvar i Premier League, men när Wigan sju år senare till sist ändå åkte ur Premier League så hade det gått tillräckligt lång tid att ingen istället trodde att Wigan faktiskt skulle åka ur Premier League.

Att de åkte ur Premier League samtidigt som de firade en fullständigt sensationell FA-cuptitel är möjligen att betrakta som historiskt unikt i engelsk fotboll, men det var å andra sidan inte mindre än Wigan förtjänade, en på flera sätt historiskt unik klubb.

Publicerad 2022-05-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto