Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Brännpunkterna inför sista omgången i EFL Championship!

Peter Hyllman

Ett och annat är redan avgjort i EFL Championship innan sista omgången för säsongen, som alltså genomförs under tidig eftermiddag idag. Exempelvis är sedan några veckor klart att Barnsley, Peterborough och Derby County blir nedflyttade. Vi vet att Fulham vinner ligan, och att Bournemouth gör dem sällskap upp i Premier League.

Därmed vet vi även att både Nottingham Forest och Huddersfield Town kommer tvingas spela playoff om den tredje och sista uppflyttningsplatsen. Vad som återstår att bestämma där är mest vilken tabellplacering de slutar på, vilket avgör motståndet i playoff. Sedan tidigare vet vi också att Blackburn Rovers är borta från playoff-pratet, förlusten senast mot Bournemouth garanterade det.

Öppet är det även gällande de två sista playoff-platserna. Här har Luton Town och Sheffield United för all del ödet i sina egna respektive händer, men de lever samtidigt med pressen av både Middlesbrough och Millwall jagandes bakom dem. Kan Millwall och Middlesbrough vinna sina matcher, vilket de måste göra, så tvingar det även Sheffield United och Luton Town att vinna.

Annons

Enkla matcher finns det knappast i dessa sammanhang. Till att börja med är EFL Championship en så pass jämn och oförutsägbar liga att det inte ens kan beskrivas som en klyscha att säga att allting verkligen kan hända. Lägg därtill den anspänning och de nervspöken som blir ofrånkomliga när det är sista omgången och så väldigt mycket står på spel.

Vilka är alltså brännpunkterna inför sista omgången i EFL Championship, det vill säga matcherna ni bör hålla ett särskilt öga på under dagen?!

Bournemouth vs Millwall

En match som Millwall helt enkelt måste vinna för att kunna nå playoff. Och om de ska vara behjälpta av något så är det möjligtvis att Bournemouth fortfarande är bakfulla efter att ha säkrat uppflyttning i tisdags mot Nottingham Forest.

Men det räcker inte enbart med vinst för Millwall. Samtidigt måste först och främst Luton Town förlora sin match, Sheffield Uniteds målskillnad går troligtvis inte att komma ikapp, och dessutom får i så fall heller inte Middlesbrough vinna.

Annons

Det är ingen liten beställning att greja för Millwall, det blir tufft nog bara att vinna själva borta mot Bournemouth. Alltså måste man nog betrakta playoff-chansen som mycket liten för Millwall.

Huddersfield Town vs Bristol City

Det stod klart redan när Bournemouth besegrade Blackburn Rovers förra helgen att Huddersfields förhoppningar om automatisk uppflyttning var borta. Det blir playoff för Huddersfield.

Har Huddersfield väl hunnit med att vänja sig vid den tanken handlar det naturligtvis om att sluta trea eller fyra i tabellen, och därmed vilka man får möta i playoff-semifinalen. Att sluta fyra ser ut att betyda Sheffield United, vilket möjligen inte är den bekvämaste lottningen.

Nottingham Forest har tredjeplatsen i egna händer, men kan Huddersfield vinna pressar de samtidigt också Forest att vinna.

Annons

Hull City vs Nottingham Forest

Av Nottingham Forests 82 poäng hittills den här säsongen har de tagit 78 av poängen med Steve Cooper som manager. Inget lag i EFL Championship har tagit fler poäng än Forest under samma tidsperiod, från slutet av september.

Forest har visat upp fantastisk form under våren, och om de kan behålla den formen utan att tappa modet efter förlusten mot Bournemouth så går de in i playoff som enligt mig rätt klara favoriter.

Här gäller det dock att ge sig själva bästa möjliga förutsättningar inför ett playoff, och då kan det vara värdefullt att knipa tredjeplatsen. Forest kommer oavsett vilket få avsluta semifinalen på hemmaplan, men det kan vara en fördel att få möta det lag som slutar sexa, eventuellt Luton Town.

Luton Town vs Reading

En av säsongens stora sensationer är Luton Town. Att Luton Town ens är i närheten av playoff är en strålande bedrift av en klubb med ligans kanske minsta resurser, men playoff är hur som helst nu mycket nära.

Annons

Emellertid har Luton krånglat till det lite för sig. Brakförlusten med 0-7 i måndags mot Fulham rejält försämrat lagets målskillnad och gjort att Luton måste vinna den här matchen för att vara säkra på playoff.

Hemmamatch mot ett Reading utan något att spela för borde ge bästa möjliga förutsättningar. Men vinner inte Luton, samtidigt som Middlesbrough vinner så missar Luton playoff i säsongens elfte timme.

Preston North End vs Middlesbrough

Middlesbrough måste vinna borta mot Preston North End och samtidigt hoppas att Sheffield United och-eller Luton Town inte vinner sina respektive hemmamatcher. Om detta slår in så spelar Middlesbrough sig till playoff.

Svårt nog att leva upp till redan det första kriteriet. Preston North End är ett formidabelt ojämnt fotbollslag men hemma på Deepdale kan de vara väldigt starka, dessutom har de ett överraskande starkt facit mot ligans topplag just på hemmaplan.

Annons

Sheffield United vs Fulham

Obehagligt oviss match för Sheffield United. Å ena sidan ett Fulham som redan vunnit ligan, redan säkrat uppflyttning och inte har något särskilt att spela för. Å andra sidan ett Fulham som är ligans bästa och målfarligaste lag, och som vi såg senast mot Luton Town inte ett lag som verkar vara på semester.

Sheffield United har däremot ett antal outs i den här omgången. Middlesbrough och Millwall måste som bekant vinna tuffa bortamatcher å sin sida, och oavgjort räcker även det för Sheffield United, om inte Middlesbrough vinner med tre mål eller fler.

Den främsta farhågan för Sheffield United är alltså att de förlorar mot Fulham, varmed de lämnat över ödet helt i andras händer. Det kan förvisso gå vägen ändå, men det vore heller inget bra sätt att gå in i ett playoff på.

Annons

:::

Burnley kan ta en smått osannolik fjärde raka ligavinst hemma mot Aston Villa. Deras formkurva är i själva verket fantastisk sedan de sparkade Sean Dyche och även om det är svårt att se det något större uttryck för klokhet av Burnleys styrelse, så väcker det ändå frågan om Dyche närde eller tärde Burnleys energi den här säsongen.

Burnley släppte för övrigt sina senaste siffror under veckan. Där det i svårläst klartext klart och tydligt står att om Burnley skulle åka ur Premier League, eller ens riskera åka ur Premier League, så är ägarens första prio att omedelbart plocka pengar ur klubben och betala tillbaka det lån den lagt på klubben för att finansiera köpet av klubben.

Inget snack med andra ord om att investera i klubben eller i laget, och anledningen är väl rätt enkel. Åker Burnley ur Premier League så kommer de under några år få fallskärmsbetalningar därifrån. Slutsatsen är tämligen deprimerande, att om Burnley åker ur Premier League finns inga goda skäl att tro att de kommer tillbaka.

Annons

:::

Kvällens stormatch är Liverpool mot Tottenham så klart. En extrainsatt matchblogg är planerad för den matchen till 16-rycket.

Publicerad 2022-05-07 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto