Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Steven Gerrard rätt manager för Aston Villa?

Peter Hyllman

Om rykten och rapporter är att lita på, och den här gången kommer de från en i sådana här sammanhang tämligen trovärdig källa, så är Jürgen Klopp på gång att förlänga sitt kontrakt med Liverpool med två fram till 2026. Absolut inte oväntat och helt säkert något som Liverpool bara ser som väldigt positivt. Men det är klart att för Steven Gerrard är det kanske inte en odelat positiv nyhet.

Sant eller falskt, rätt eller fel, har ju många spekulerat i att Steven Gerrard skulle vara aktuell som manager för Liverpool när Jürgen Klopp bestämmer sig för att kepsen börjar bli för trång på Anfield. Skälen till detta skriver mer eller mindre sig själva, och det har väl nästan varit ofrånkomligt att många såg hans beslut att flytta från Rangers till Aston Villa bara som ett slags steg på vägen tillbaka till Anfield i hans managerkarriär.

Tankegången bygger emellertid på att Steven Gerrard lyckas som manager för Aston Villa, helt enkelt att han är framgångsrik där utifrån resurser, utifrån förutsättningar och utifrån målsättningar. Naturligtvis är det nog väldigt många som vill se Gerrard som manager för Liverpool, men Gerrard måste samtidigt ge dem en anledning utöver hans namn att vilja det, eller allra minst inte ge dem en anledning att inte vilja det.

Annons

Vad händer då om Gerrard inte är framgångsrik med Aston Villa? Ett alternativ är då så klart för Gerrard att gå till en annan klubb och hoppas det går bättre där. Det andra alternativet vore självfallet att Liverpool väljer att anställa Gerrard ändå, just på grund av dennes namnkapital och koppling till klubben, men det har vi också sett både med Frank Lampard i Chelsea och med Ole-Gunnar Solskjaer i Man Utd att det sällan blir bra.

Har då Steven Gerrard varit framgångsrik med Aston Villa?

Högst tveksamt måste man nog ändå säga. Aston Villa sparkade Dean Smith, managern som tagit klubben tillbaka till Premier League, den 7 november och fyra dagar senare meddelade Aston Villa att de anställde Gerrard som ersättare. Aston Villa låg då på sextonde plats, oroväckande nära nedflyttningsstrecket. Aston Villas ambition med Gerrard var att ta sig bort från nedflyttningsstriden och mot europeiska cupplatser.

Annons

Verkligheten, ganska precis ett halvår senare, är ett Aston Villa som inte är i närheten av några europeiska cupplatser, som på femtonde plats i tabellen är tillbaka inte långt ifrån där de så att säga började och i alla fall matematiskt inte helt och hållet borta från nedflyttningsstriden. Verkligheten är också en känsla av ett Aston Villa som under Gerrard kanske inte gått bakåt men ändå i någon mening står rätt stilla.

Tiden i Aston Villa började för all del bra med Gerrard som manager. Aston Villa vann fyra av lagets första sex matcher och marscherade rätt kvickt upp till tionde plats. Därefter har Aston Villa däremot bara vunnit fyra av sina därpå följande femton ligamatcher, och tre av dem kom under en och samma vecka i februari. Och de fem senaste matcherna utan vinst och med en enda poäng har sett dem ramla snabbt nedåt i tabellen.

Annons

Svårt att se att detta skulle vara vad Aston Villa väntade sig med anställningen av Steven Gerrard, särskilt som de investerat en hel del pengar i spelartruppen, både inför säsongen och under januari. Det här var tänkt som den säsong då Aston Villa verkligen skulle etablera sig högre upp i Premier League, etablera sig i kampen om europeiska cupplatser, exakt 40 år efter Aston Villas allra största framgång, vinsten i Champions League.

Gerrards användande av Aston Villas spelartrupp har börjat ifrågasättas. Värvningen av Philippe Coutinho, på lån från Barcelona, var lyckad inledningsvis, men inte helt olikt Gerrard själv har Coutinhos insatser senare under säsongen planat ut. Ändå fortsätter Gerrard spela Coutinho, med följden att Emiliano Buendia, inköpt för närmare £40m, får spela väldigt många matcher från bänken.

Annons

Fotbollen i sig är inte heller överdrivet uppmuntrande för Aston Villa eller deras supportrar. Gerrard anställdes med tanken att Aston Villa skulle börja spela en mer progressiv och offensiv fotboll än under Dean Smith, men även om det kanske startade på det sättet har Gerrards fotboll alltmer återgått till vad vi redan såg under Smith. Det finns inte jättemycket att hänga på kroken helt enkelt.

Nu ska det inte göras för stor sak av detta just här och nu. Det är för tidigt att avfärda Gerrard som manager för Aston Villa, han har bara varit manager i sex månader, och har heller inte haft någon försäsong med laget. Problemet är möjligen att det inte finns mycket med dessa sex månader som lovar gott inför framtiden. Så visst måste saker förändras och förbättras med Aston Villa, men ännu ett managerbyte vore förhastat.

Annons

Något kvar att vinna finns inte för Aston Villa den här säsongen. Allt som återstår är att se till att Aston Villa gör en så bra avslutning som möjligt på den här säsongen och därmed skaffar sig ett positivt momentum inför nästa säsong. Förutsättningarna finns onekligen för detta, för vad kan ge en klubb som Aston Villa ett bättre momentum än att vinna mot lag som t ex Man City och, redan ikväll, Liverpool?!

Så grym kan alltså fotbollens ironi vara, att ett sätt för Steven Gerrard att demonstrera sin kapacitet som manager för Aston Villa, och därmed i förlängningen kanske även sin kapacitet som möjlig manager för Liverpool, är att vinna mot och fälla ett förmodligen avgörande krokben för Liverpool i titelstriden.

Publicerad 2022-05-10 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto