Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swindon har fått nytt liv och ny framtid

Peter Hyllman

League Twos playoff är det överlägset mest målrika playoffet i engelsk fotboll, med ett snitt om över tre mål per match. Om detta är någon form av indikation så talar kanske detta mycket till Swindons fördel. Inget lag i League Two gjorde fler mål än Swindons 77 mål den här säsongen och Swindons matcher den här säsongen har med 2,84 mål per match varit ligans mest målrika.

Flippsidan av detta är att Swindon samtidigt är det lag i detta playoff som släppt in flest mål med 54 insläppta mål under säsongen. Sammantaget ger detta oss en bild av ett Swindon som attackerar friskt och spelar mest med attityden att göra fler mål än motståndarna. Charmigt, och kan vara effektivt inte minst i enstaka matcher, men brukar också anses riskfyllt i playoff eller cupspel.

Men givet att League Twos playoff de två senaste säsongerna har vunnits av det lag som gjort flest mål under säsongen så är kanske detta ett bra omen för Swindon. Vad som kanske i någon mening är oroväckande för Swindon är att deras förväntade antal gjorda mål per match (1,31) inte är väldigt mycket högre än deras förväntade antal insläppta mål per match (1,22).

Annons

Men kanske är Swindon motiverade sin hakuna matata-attityd den här säsongen. Ett stormigt ägarbyte skedde inför säsongen, den kritiserade och kontroversielle ägaren Steve Anderson tvingades lämna klubben, en ny ägare i Clem Morfuni kom in och en ny manager anställdes. Bara veckorna innan säsongen skulle börja hade Swindon som mest en halv startelva att ställa ut på planen.

Under dessa förutsättningar är det naturligtvis beundransvärt av Swindon och manager Ben Garner att ändå ta sig till playoff, fastän de blev nedflyttade från League One förra säsongen. Men det ger naturligtvis även Swindon något av ett positivt momentum inför playoff. Swindon har så att säga ingenting alls att förlora och kan spela helt och hållet utan press.

Managern: Ben Garner
Har gjort ett stort jobb under svåra omständigheter med ett lag som knappt ens kom till spel när säsongen skulle börja. Kanske har detta bidragit till Swindons bekymmersfria attityd till säsongen som helhet.

Annons

Nyckelspelarna: Jack Payne, Louie Barry och Louis Reed
Mittfältsmotorerna Payne och Reed kontrollerar mittfältet för Swindon och Barry är en bra forward och ett utmärkt komplement till övriga anfallare. Swindon tänker offensivt och nyckelspelarna är ett bra exempel på det.

Målskytten: Harry McKirdy
Lagets främste målskytt den här säsongen är McKirdy med sina sjutton mål i ligan, totalt arton. Bidrar med sitt offensiva hot från högerkanten till att Swindon är så svåra att hålla koll på för motståndarförsvaren.

Arenan: The County Ground
Om Swindon istället hade varit Juventus hade kanske den här arenan hetat något betydligt häftigar som Communale. Nu är det alltså The County Ground, varken mer eller mindre. Den positiva stämningen är definitivt tillbaka på arenan.

Hur går det?

Med fyra raka vinster avslutade Swindon säsongen väldigt starkt och går alltså in i playoff med maximalt momentum. Allting måste alltså kännas positivt för Swindon som knappast hade kunnat förvänta sig detta inför säsongen.

Annons

Swindon har en ovärderlig tillgång i ett stort antal potentiella matchvinnare i laget i form av Harry McKirdy, Jack Payne, Jonathan Williams, Josh Davison och Louie Barry. Swindon har öst in mål under säsongen och håller detta i sig blir de livsfarliga.

Både en och annan håller Swindon som favoriter i detta playoff. Jag kan tycka att det är lite magstarkt jämfört med framför allt Northampton, men givet form och psykologi är det alls ingen oäven bedömning.

Publicerad 2022-05-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto