Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nottingham Forest har framtiden för sig

Peter Hyllman

Inget lag i ligan har vunnit fler matcher, förlorat färre matcher eller tagit fler poäng än Nottingham Forest sedan Steve Cooper tog över som manager i slutet av september. Om säsongen hade varit några veckor längre hade Nottingham Forest förmodligen inte behövt spela playoff alls utan redan varit i Premier League. Det mer än kanske något annat gör Nottingham Forest till favoriter i detta playoff.

Men kan det där även ligga Nottingham Forest till last? Det finns en risk att det faktum att Forest var så nära automatisk uppflyttning men så att säga missade på målsnöret väcker en hel del gamla spöken till liv. Med favoritskapet följer också press och Forests hela historia kan komma att vila tungt på spelarnas axlar. Att gå in i playoff med en känsla av att ha missat uppflyttning kan också visa sig betungande.

Men det där är för tillfället inte så mycket mer än rena spekulationer. Sällan har det varit så här positivt på och runt City Ground som det är för tillfället. Nottingham Forest är bättre och närmare Premier League än vad de har varit på många år. Forest rider en framgångsvåg in i playoff och även om det alltid är tufft motstånd och väldigt små marginaler i ett playoff så är det mycket som talar för Forest.

Annons

Den positiva feelingen omger inte bara a-laget utan hela klubben. Bara för en knapp vecka sedan spelade Nottingham Forest klubbens första final i FA Youth Cup i klubbens historia. Framtiden ser ljus ut för Nottingham Forest, på fler sätt än ett. För första gången på väldigt många år vågar Forests egna supportrar verkligen tro på det egna laget, vana som de ändå varit vid att få sina förhoppningar brutalt krossade.

Samma känsla finns inte riktigt den här gången, även om Nottingham Forest faktiskt skulle förlora detta playoff, antingen redan ikväll mot Sheffield United eller playoff-finalen på Wembley. Det är inte nu eller aldrig på riktigt samma sätt. Nottingham Forest är arguably ligans bästa lag, och går de inte upp via playoff den här säsongen är de stora favoriter att bli uppflyttade nästa säsong.

Annons

Men en uppflyttning idag är naturligtvis alltid värd mer än en uppflyttning imorgon.

Managern: Steve Cooper
Tog över Nottingham Forest med laget på 23:e plats i ligan med sex förluster och en poäng efter sju matcher. Sedan Cooper tagit över har inget lag i ligan tagit fler poäng än Forest. Var väldigt nära att lyckas nå automatisk uppflyttning.

Nyckelspelarna: Brennan Johnson, James Garner och Djed Spence
Något av det mest spännande med Nottingham Forest den här säsongen har varit deras unga anfall med kanske framför allt Johnson, som öst in mål och målgivande passningar, och Man Utd-lånet Garner. En väldigt produktiv anfallstrio.

Målskytten: Lewis Grabban
Grabban är lagets stora målskytt och en spelare som kan göra mål från vad som ibland kan verka som ingenting alls. Oroväckande med Grabbans skada under säsongen som gör det tveksamt om han hinner komma till spel i playoff, men positivt är att Forest har lyckats vinna och göra mål ändå.

Annons

Arenan: City Ground
Klassisk, vissa skulle till och med säga helig, engelsk fotbollsmark. Nottingham Forest har vunnit mot både Arsenal och Leicester på City Ground den här säsongen, och atmosfären på arenan har många gånger varit elektrisk. Kan mycket väl visa sig bli en avgörande faktor den här kvällen.

Taktiken

Få om något lag är så allround starka som Nottingham Forest. En välorganiserad defensiv med ett väl balanserat mittfält kompletteras med ett fartfyllt och kreativt anfallsspel. Med Steve Cooper har Forest skapat en väldigt lyckad 3-5-2-taktik.

Vad som gör Nottingham Forest så väldigt farliga är det dubbla hot som utgörs av lagets två spelare i Brennan Johnson och Djed Spence. Båda spelarna är snabba, kreativa och framför allt smarta både i positionsspel och beslutsfattande på planen.

Annons

Men Forest saknar knappas kvalitet i övriga lagdelar. Joe Worrall, Jack Colback, Sam Surridge, James Garner, Ryan Yates, Philip Zinckernagel, Keinan Davies och Lewis Grabban är andra spelare som gör Forest till ett formidabelt fotbollslag.

Nottingham Forests många spelare av hög kvalitet har framför allt gjort det möjligt för Steve Cooper att vara tämligen flexibel i sin taktik. Cooper har visat en god förmåga att med god effekt skifta taktik både mellan matcher och under matcher.

Styrkor och svagheter

Kvaliteten på spelarna är något som måste nämnas som en av Nottingham Forests stora styrkor, där flera av spelarna kommer att spela i Premier League inom de närmaste åren, på ett eller annat sätt.

Som redan nämnts har Steve Coopers matchcoachning också visat sig vara en av Forests styrkor den här säsongen. Det finns en flexibilitet och variation som gör Forest svåra att läsa och svåra att kontrollera för motståndarna.

Annons

Skador är Nottingham Forests stora svaghet. Laget har jobbiga skador både på Keinan Davies och på Lewis Grabban, och statusen på Jack Colback är osäker. Sam Surridge är en kapabel anfallare men måste vara på topp om Forest ska vara framgångsrika.

Hur går det?

Det är svårt att sätta något lag som större favoriter än Nottingham Forest att faktiskt vinna detta playoff. Vilket som vi vet inte på något sätt är någon garanti för att Forest i det här fallet faktiskt vinner playoff.

Många håller semifinalen mot Sheffield United som den moraliska finalen, och det kan nog stämma så till vida att vilket lag som än går vidare ikväll också kommer vara ganska klara favoriter på Wembley.

Kan Nottingham Forest spela behjälpta av klubbens stolta historia snarare än att belastas av den som så ofta förut så ska det mycket till för att Forest inte ska spela i Premier League nästa säsong.

Annons
Publicerad 2022-05-17 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto