Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta bästa spelarna i Premier League under säsongen

Peter Hyllman

Ännu en ligasäsong är till ända och det börjar med andra ord bli dags att sammanfatta vad som varit och kanske även i någon mening summera för framtiden. Detta kommer göras på många olika håll och på många olika sätt, genom t ex olika former av listor och drömelvor för säsongen. Premier League själva nominerar ju t ex sina egna kandidater till säsongens spelare, unga spelare, manager och så vidare.

Frågan är kanske vad som är värt mest, eller möjligen minst. När vinnarna röstas fram av allmänheten, som i Premier Leagues egna omröstningar, eller när vinnarna röstas fram av spelarna, som i PFA:s egen omröstning?! Båda känns rätt meningslösa, vilket många gånger också märks i utfallen. Skulle jag tillskriva något värde till sådana här utmärkelser så vore det nog främst till fotbollsskribenternas variant.

Nominerade till säsongens manager i Premier League är Thomas Frank, Pep Guardiola, Eddie Howe, Jürgen Klopp och Patrick Vieira. Ett för all del rimligt urval, där finns ingen som jag direkt saknar, även om jag förmodligen hade bytt ut Howe mot David Moyes, men det är inget jag tänker gå i krig för. Valet faller nog för mig mellan Guardiola och Klopp, och svaret beror nog helt på om man i valet lägger in även cupfotbollen.

Annons

Nominerade till säsongens unga spelare i Premier League är Trent Alexander-Arnold, Phil Foden, Conor Gallagher, Tyrick Mitchell, Mason Mount, Aaron Ramsdale, Declan Rice och Bukayo Saka. Här lever Premier League som vanligt kvar i gamla tiders tänkande och räknar alltså 24-åringar som unga spelare. Jag tänker hellre i stil med rookie of the year och bland annat därför, men inte bara, så väljer jag Connor Gallagher.

Nominerade till säsongens spelare är Trent Alexander-Arnold. Jarrod Bowen, Joao Cancelo, Kevin De Bruyne, Bukayo Saka, Mohamed Salah, Heung-Min Son och James Ward-Prowse. Både Saka och Ward-Prowse betraktar jag som dumheter och Bowen som tveksam. Jag noterar att det defensivaste som finns på listan är två offensiva wingbackar, och inte på listan är spelaren som vunnit månadens spelare flest gånger av alla.

Annons

Vilka har då enligt mig varit Premier Leagues åtta bästa spelare under säsongen?

(8) Trent Alexander-Arnold, Liverpool

Hade likt flera andra spelare i Liverpool det lite tufft förra säsongen och började kanske bli lite ifrågasatt, men har den här säsongen verkligen satt punkt för den diskussionen med en lång sträcka av lysande insatser som offensiv wingback.

Där finns frågetecken kring defensiven, vilka är dumma att förneka, men samtidigt är det också en helt medveten kalkyl givet Alexander-Arnold är värd så väldigt mycket för Liverpool i offensiven.

(7) James Maddison, Leicester

Leicester har inte haft någon särskilt bra säsong, men om fler spelare i Leicester hade haft en lika bra säsong som Maddison så hade den här säsongen gått väldigt mycket bättre för Leicester, om cirkelresonemanget tillåts.

Annons

Maddison har inte varit dålig tidigare säsonger i Leicester, men har under den här säsongen klivit fram som lagets bästa spelare och kanske framför allt blivit mer jämn i sina insatser.

(6) Fabinho, Liverpool

En spelare som inte syns riktigt lika mycket som många andra spelare och som kanske därför i hög utsträckning glöms bort. Men Fabinho är spelaren som i hög utsträckning gör övriga offensiva spelare i Liverpool utrymme att spela sitt spel.

Alla lag behöver en sådan spelare och Liverpool behöver Fabinho. Därför var det oroväckande inför FA-cupfinalen när Liverpool saknade Fabinho. Därför vore kanske en skada på Fabinho inför Champions League-finalen mer oroväckande än på t ex Salah.

(5) Declan Rice, West Ham

Likt alla engelska spelare omges Rice av en smått schizofren diskurs om att både vara överhypad bara för att han råkar vara en engelsk spelare och underskattad just för att han är en engelsk spelare, kanske för att så många tar för givet att han är överhypad.

Annons

Men letar vi förklaringen till West Hams framgångar de senaste två säsongerna, och inte minst den här säsongen när West Ham återigen tar sig ut i Europa, och gick till semifinal i Europa League, så är det till slut omöjligt att inte landa på Rice.

(4) Joao Cancelo, Man City

Att kategorisera Man Citys säsong är inte alldeles lätt. Det känns på ett sätt inte som deras allra bästa säsong under åren med Guardiola, men lik förbaskat är det ändå en väldigt bra och kanske framför allt stabil säsong.

Lika svårt är det inte att kategorisera Cancelos säsong, detta är tveklöst hans bästa säsong i Man City och han har varit långa stunder ovärderlig för Man City med sin mångsidighet som ytterback, med flera poänggivande insatser.

(3) Mohamed Salah, Liverpool

Det är lustigt att tänka sig tillbaka för fyra-fem år sedan när folk envisades med att kalla Salah för ett ensäsongsunder. Här är alltså Salah fyra-fem år senare, alltid väldigt hög klass, men långa stunder den här säsongen en spelare i högsta världsklass.

Annons

När det pratas om Premier Leagues bästa spelare pratas det ofrånkomligen om Salah eller De Bruyne. Det går att ha olika åsikter om den saken, men avgörande för den här listan är att när säsongen skulle avgöras klev en av spelarna fram, och Salah mer bakåt.

(2) Heung-Min Son, Tottenham

Fortsätter göra makalösa insatser och säsonger i Tottenhamtröjan utan att det riktigt pratas om på samma sätt som med Salah, eller med De Bruyne, eller för den delen med Harry Kane.

Utan Heung-Min Son är inte Tottenham ens i närheten av att spela i Champions League nästa säsong. Svårare än så är det inte. Tottenham har haft en strulig säsong på många olika sätt, men Son har alltid lyckats hålla dem på rätt kurs.

(1) Kevin De Bruyne, Man City

Om Pep Guardiola letar efter argument att banka i skallen på Patrice Evra, Dimitar Berbatov med flera så istället för barnsliga påhopp om gamla Champions League-finaler hade han så klart bara kunnat välja Kevin De Bruyne.

Annons

De Bruyne är så klart det absolut bästa argumentet, om än kanske ett av få, mot påståendet att Guardiola inte skulle vilja ha stora personligheter i sitt lag. Men då hade kanske Guardiolas svar behövt handla mer om De Bruyne än om Guardiola själv.

Att byta ut De Bruyne på Bernabeu i den 72:a minuten var ett märkligt beslut som mycket väl kan ha kostat Man City Champions League-finalen. Därefter har De Bruyne svarat för några magnifika matcher som vunnit ligatiteln åt Man City.

Kevin De Bruyne är alltid bra för Man City, men när säsongen skulle avgöras och Man City behövde De Bruyne som allra mest så spelade De Bruyne också som allra bäst. Därför är han ligans bästa spelare den här säsongen.

Därför är Kevin De Bruyne Premier Leagues bästa spelare oavsett säsong.

Publicerad 2022-05-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto