Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta klubbar som borde byta manager!

Peter Hyllman

Ut med det gamla och in med det nya! Så brukar det ju sägas runt nyår och det är väl inte precis alltför långsökt att kalla detta för den engelska fotbollens nyår, det vill säga i skiftet från en säsong till en annan. En säsong i Premier League är precis över, och det börjar med andra ord bli dags att planera och förbereda sig för nästa säsong. Vilket vissa klubbar naturligtvis redan börjat göra.

För andra klubbar kan det ju vara så att planering och förberedelse för nästa säsong innebär ett behov av förändring och förnyelse, i det här fallet att byta manager. Så kan självfallet vara fallet i olika grad och utsträckning för olika klubbar. Förändring kan många gånger vara både jobbigt och kostsamt både i fråga om tid och pengar, därför kan det många gånger vara något som dessa klubbar undviker.

Några klubbar kommer kanske inte ha något eget val i frågan. Vilket i så fall handlar om de klubbar vars managers väljer att själva sluta eller byta klubb. Ett möjligt om än kanske inte särskilt troligt exempel skulle kunna vara Tottenham, om vi för någon sekund leker med tanken att det kanske ändå ligger något i allt snack om att Antonio Conte skulle vara på gång att byta klubb. Förra sommaren drabbade ju detta Everton t ex.

Annons

Men den här måndagslistan ska inte ta upp de klubbar som kan komma att tvingas behöva byta manager utan försöka lista de klubbar som i stigande ordning behöver eller borde byta manager.

(8) Aston Villa

Den här är måhända lite elak och kommer naturligtvis inte ske, inte minst eftersom Steven Gerrard kom mitt under den nyss avslutade säsongen. Men att hamna åtta på den här listan antyder kanske att behovet att byta manager inte behöver vara särskilt stort.

Där finns dock redan rätt motiverade frågetecken om Gerrard verkligen har lyckats göra Aston Villa bättre, men man måste självfallet ge honom mer tid att visa den saken, eller om man är lite mer elakt lagd, ge honom mer rep att hänga sig själv med.

Aston Villa har däremot höga ambitioner och det saknas inte managers med höga ambitioner. Gerrard har helt säkert höga ambitioner han också, men hans främsta idé att göra verklighet av dessa verkar vara att värva gamla Liverpoolstjärnor som Coutinho och Suarez.

Annons

(7) Leicester

Brendan Rodgers är nu ganska långvarig i Leicester och det känns i någon utsträckning som att toppen så att säga är både nådd och passerad. Den gångna säsongen har varit ett ganska tydligt fall bakåt jämfört med tidigare säsonger för Leicester.

Där finns den uppenbara höjdpunkten för Leicester med vinsten i FA-cupen förra säsongen. Men i övrigt känns Rodgers år med Leicester väldigt mycket som Rodgers, en manager som lyckats ta Leicester nästan hela vägen fram, men bara nästan.

(6) Arsenal

Ett vanligt narrativ mot slutet av och efter säsongen är att femteplats på något sätt var en framgång för Arsenal, något de skulle vara väldigt nöjda med. Det är en fullständigt absurd tankegång för en klubb av Arsenals storlek.

Man måste kunna se och uppskatta framstegen utan att därför blunda för det faktiska utfallet, och tvärtom naturligtvis.

Annons

Det finns en förhoppning om att Arsenal är på väg att bli ännu bättre, men det finns också väldigt goda skäl att undra över hur mycket bättre Arsenal faktiskt kan bli med Mikel Arteta. Särskilt med andra managernamn tillgängliga.

(5) Wolves

Den här är tuff för Wolves inledde verkligen den här säsongen väldigt starkt. Och hade det fortsatt ungefär i den riktningen så hade det rimligtvis varit aktuellt att prata om Bruno Lage som en kandidat till säsongens manager.

Men säsongen fortsatte inte i den riktningen. Wolves resultat dalade av något alldeles förskräckligt och lagets spel kändes alltmer trött och uddlöst. Bruno Lage själv har börjat ägna sig alltmer åt att rikta pikar mot de egna spelarna. Tveksamt om detta är hållbart.

(4) Everton

Everton håller sig kvar i Premier League och Frank Lampard är managern som räddade dem kvar i Premier League? Nja, jag har redan tidigare utvecklat varför jag anser det vara ett fullständigt felaktigt narrativ.

Annons

Everton är ett av ligans sämst skötta och underpresterande fotbollslag, och detta var något som accelererade snarare än avtog med Lampard. Everton behöver en riktig manager att utveckla laget, inte en manager vars främsta merit är att han heter Lampard.

(3) Southampton

Bloggade för ett litet tag sedan om Southampton som ligans mest anonyma lag och känslan med Ralph Hasenhüttl som manager är att Southampton helt enkelt står stilla utan att komma någonstans.

Southampton har stagnerat under Hasenhüttl runt vilken det verkar ha börjat uppstå en slags institutionell trötthet. Tre år är en lång tid i dessa sammanhang och Hasenhüttl har inte visat sig kapabel att göra Southampton bättre, bara gradvis sämre.

(2) Leeds

På sätt och vis är kanske detta rätt elakt givet att Jesse Marsch kom till Leeds rätt långt in på denna säsong. Han har inte haft någon större möjlighet att verkligen göra något avtryck med sina idéer på laget. Men kanske är problemet det avtryck han hunnit göra.

Annons

Det skulle alltid vara svårt att ersätta Marcelo Bielsa så klart. Men Marsch har inte gjort det lättare för sig både med ett och annat klumpigt uttalande, och med i alltför hög utsträckning ge intryck av att försöka imitera Ted Lasso.

Kanske är det där bara ett första intryck, och som sagt har situationen inte varit alldeles enkel för Marsch, men första intryck kan vara svåra att skaka av sig och om Leeds spelare och supportrar har bestämt sig kan det vara svårt att reparera.

(1) Burnley

Well, duh! Burnley har ju lyckats med konststycket att redan sparka Sean Dyche utan att därefter ersätta honom med någon ny manager. Resultaten från början var kanske för bra och tiden för kort för att det skulle vara meningsfullt för Burnley.

Mike Jackson har gjort det bra efter att ha klivit upp från U23-laget men det var också lite som väntat ett övergående fenomen. Erfarenheten säger att den här typen av interna lösningar sällan blir särskilt bra över lite längre sikt. Burnley behöver en ny manager!

Annons
Publicerad 2022-05-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto