Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamnar Burnley i gott sällskap med Vincent Kompany?

Peter Hyllman

Vincent Kompany som Burnleys nästa manager? Det är åtminstone vad de välkända djungeltrummorna bankar om i samband med att Kompany avsagt sig rollen som Anderlechts manager redan efter två år. Vilket onekligen hade varit en spännande för att inte säga direkt högprofilerad anställning av Burnley som alltså precis har åkt ur Premier League.

Är Vincent Kompany en bra anställning för Burnley? Det skulle onekligen kunna diskuteras. Kompany har knappast gjort någon stor och omedelbar succé som Anderlechts manager, att sluta fyra respektive trea med Anderlecht i den belgiska ligan kan knappast ses som helt godkänt, dessutom utan några cuptitlar eller för den delen ens röken av några europeiska cupframgångar.

Å andra sidan är Kompany ett etablerat namn i engelsk och europeisk fotboll, att ifrågasätta hans kunnande eller hans ledarskap låter sig liksom inte göras. Kanske är det så att Kompany helt enkelt passar bättre i engelsk fotboll. Att anställa Kompany signalerar naturligtvis ambition av Burnley, och man kan absolut tänka sig att Kompany är ett namn som både får spelare att vilja stanna i Burnley och komma till Burnley.

Annons

Just det sista har naturligtvis nämnts särskilt givet Kompanys kopplingar till Man City, och hur Kompany som manager i Burnley skulle innebära närmast öppna dörrar till Man Citys mest lovande ungdomar på lån. Det finns fördelar med detta så klart. Huruvida det sedan är önskvärt eller ens särskilt effektivt i större mening är mer oklart. Att göra sig för mycket till en farmarklubb funkar inte alltid lika väl som tänkt, det är bara att se på t ex Girona.

Kompany vore självfallet ännu en gammal storspelare som försöker göra sig ett namn som manager i engelsk fotboll utan några större meriter som manager. Nu är det för all del inte Arsenal, Chelsea eller Man Utd som Kompany är på väg att ta över, utan alltså Burnley. På så sätt kan man åtminstone säga att Kompany i betydligt högre utsträckning i alla fall så att säga börjar från rätt håll.

Annons

Man måste rimligtvis samtidigt ställa sig frågan om Burnley verkligen är rätt klubb för Vincent Kompany i detta läge. Även om Burnley kanske som mest är en första fot in i den engelska fotbollskarusellen för Kompany så är det inte nödvändigtvis någon särskilt trygg fot att stå på för närvarande. Nyss nedflyttade från Premier League, och av sin egen ägare försatt i en minst sagt besvärlig ekonomisk situation.

ALK Capital har inte gjort någon hemlighet av sina avsikter att tämligen omgående börja plocka ut över £65m bara det närmaste året, vid den händelse som nu blivit verklighet att Burnley åker ur Premier League, för att hämta hem den egna köpesumman för klubben, som de alltså finansierat genom att skuldsätta klubben med motsvarande belopp. Några investeringar i spelartruppen lämnar detta knappast något större utrymme för.

Annons

Här skulle man för all del då kunna se ALK Capitals möjliga bockfot med att anställa just Vincent Kompany och dennes möjliga kopplingar till Man City. Istället för att köpa kan man alltså låna, och kanske därmed ändå prestera någon slags illusion av ambition med detta. Men som konkret och praktisk strategi för att ta Burnley tillbaka till Premier League? Mycket mer tveksamt.

När Burnley går från Premier League till EFL Championship går de även från förväntat bottenlag till förväntat topplag, vilket ställer lite olika krav på hur laget faktiskt genomför sina matcher. Vad passar egentligen Vincent Kompany bäst som manager? Belgiska Jupiler Pro League är kanske inte helt olik EFL Championship i termer av kvalitet, och Anderlecht har inte alltid sett helt bekväma ut som topplag de senaste åren.

Annons

Men det är självfallet upp till Vincent Kompany att själv visa vad han kan uträtta med Burnley, om han nu blir manager där. Det tjänar knappast något till att spekulera alltför vildsint om detta på förhand. Kompany kommer självfallet både kunna överraska positivt och negativt. Det ligger lite i sakens natur. Men det är som sagt ett svårt läge för Kompany att bli Burnleys manager i.

Ett liknande resonemang skulle kunna föras om Burnley åt andra hållet. Burnley befinner sig i ett utsatt och krångligt läge alldeles oavsett vilken manager de nu anställer. Det finns ingen anställning Burnley kan göra som så att säga kompenserar för detta. Alltså kanske den relevanta funderingen måste vara om Burnley genom att anställa Vincent Kompany fattar ett beslut som är uppenbart sämre än andra realistiska beslut i detta läge.

Annons

Just nu är det ändå svårt att svara nej på den frågan. Alltså går det inte att vara alltför kritisk på förhand mot Burnleys möjliga anställning av Vincent Kompany.

Publicerad 2022-06-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto