Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grimsby Towns uppflyttning står skriven i stjärnorna!

Peter Hyllman

Vi har sett några till synes ödesbestämda vinster de senaste veckorna. Både Sunderlands och Nottingham Forests playoff-triumfer kändes som om de stod skrivna i stjärnorna och blev verklighet även under rätt tuffa omständigheter. Och vad säger vi om Real Madrids triumf i Champions League, som till slut kändes lika osannolik som ofrånkomlig?! Vissa krafter går helt enkelt inte att sätta stopp för.

Om det kändes ödesbestämt att dessa lag skulle triumfera så måste det finnas liknande känslor i och om Grimsby Town just nu, när playoff-finalen i National League ska avgöras på London Stadium mot Solihull Moors. Grimsby Town vann både sin kvartsfinal och sin semifinal, i National Leagues speciella form av playoff, borta mot tuffast tänkbara motstånd i form av Notts County och Wrexham, med mål i 119:e minuten.

Kvartsfinalen mot Notts County var väldigt speciell inte enbart på grund av Grimsby Towns väldigt sena vinstmål. Notts County ledde kvartsfinalen ända in på tilläggstid. Det var den sjätte tilläggsminuten när Gavan Holahan kvitterade till 1-1 för Grimsby Town och tog den matchen till förlängning. Och väl i förlängning var det alltså inbytte Emmanuel Dieseruvwe som avgjorde i den 119:e minuten.

Annons

Semifinalen mot Wrexham var även den väldigt speciell, fast av andra skäl. En ofattbart målrik, händelserik och framför allt svängig fotbollsmatch som Grimsby Town till slut vann med 5-4, efter 4-4 vid ordinarie tids slut, och den här gången med Luke Waterfall som matchvinnare i den 119:e minuten. Wrexham tog ledningen med 1-0, Grimsby med 2-1, Wrexham igen med 3-2 och Grimsby ännu en gång med 4-3 innan 4-4.

Om Grimsby Town vinner på London Stadium mot Solihull Moors blr de det första laget att sluta sexa eller sjua i tabellen som vinner National Leagues playoff, sedan det nya playoff-formatet infördes för fyra-fem år sedan. Att sluta sexa eller sjua gör naturligtvis playoff-resan maximalt svår, då det är bortamatch både i kvartsfinalen och i semifinalen innan en högst eventuell playoff-final på Wembley, eller i detta fall London Stadium.

Annons

Om Grimsby Town vinner mot Solihull Moors på London Stadium innebär det också att Grimsby Town därmed omedelbart återvänder till Football League och till League Two, detta efter att ha blivit nedflyttade förra säsongen. Paul Hurst, en manager med många års koppling till Grimsby Town, lyckades inte undvika den nedflyttningen efter att ha tagit över laget vid förra årsskiftet, men har i så fall kompenserat för detta nu.

Paul Hurst själv har varit noga med att betona Grimsbys supportrars roll i lagets framgångar den här säsongen. Grimsby Towns nedflyttning ur Football League skedde under pandemin och således framför tomma läktare. Den här säsongen har supportrarna återvänt till Blundell Park och de har varit ett ovärderligt stöd för Grimsby Town både i jakten på först en playoff-plats, och därefter i detta playoff.

Annons

Alltså är det kanske inte så konstigt att Grimsby Town nu gör allt för att så många som möjligt av klubbens supportrar tar sig till London Stadium. The Mariners Trust, det vill säga supportertrusten, har samlat ihop över £12,000 för att köpa biljetter till framför allt barnfamiljer som annars inte hade haft råd att vara på London Stadium. Särskilt som National League inte precis ansträngt sig för att erbjuda billiga biljettpriser.

Här finns självfallet de som menar att Grimsby Town inte kan vara nöjda med att bara ha tagit sig till playoff, att det är något man måste förvänta sig av en klubb som Grimsby Town i National League, och följaktligen att om Grimsby Town inte vinner playoff-finalen mot Solihull Moors, att säsongen därmed varit något av ett misslyckande. Men detta är en grovt förenklad beskrivning av verkligheten.

Annons

National League har under en längre tid varit ett riktigt getingbo, och inte minst så den här säsongen med generellt sett stora och tunga klubbar på den här nivån som Stockport County, Wrexham, Notts County, Chesterfield, Southend United, Halifax Town, Torquay United med flera. Det är inte enbart på grund av den enda uppflyttningsplatsen och en enda playoff-plats som detta är den europeiska fotbollens tuffaste uppflyttning.

Sedan är det självfallet inte alltid någon lätt uppgift att omedelbart ställa om från en säsong där allting gått fel och man blivit nedflyttade från League Two till att plötsligt bli ett vinnande lag igen i National League. Kvalitetsskillnaden mellan League Two och National League är dessutom tämligen minimal, och det är många lag som åkt ur Football Leagu som haft väldigt svårt att ta sig tillbaka.

Annons

Inte minst Wrexham och Notts County, som alltså båda förlorat mot just Grimsby Town i detta playoff. Två på pappret väldigt tuffa matcher för Grimsby Town. Då ser i själva verket playoff-finalen betydligt mer bekväm ut på pappret, Solihull Moors är inte en lika stor och stark klubb som t ex Wrexham eller Notts County, eller Grimsby Town. De har aldrig spelat i Football League, och managern Neal Ardley säger att ta dem upp vore hans största framgång som manager.

Vad som är bekvämt på papper är emellertid inte alltid lika bekvämt på gräs. Grimsby Town har förlorat båda sina matcher mot Solihull Moors den här säsongen, och slutade tre platser bakom dem i tabellen. Det var för all del täta och jämna matcher mellan de båda lagen, men det är ändå resultat som borde få Grimsby Town att kanske inte direkt spela ur ett underläge, men ändå känna sig lite på sin vakt.

Annons

Men det verkar som sagt skrivet i stjärnorna att Grimsby Town ska vinna detta playoff, denna playoff-final och återvända till Football League. Och stjärnorna som ska skriva denna historia för Grimsby Town är kanske framför allt anfallaren John McAtee, men även viktiga spelare som mittbacken Luke Waterfall, mittfältarna Gavan Holahan och Ben Fox och varför inte lagets särskilde super-sub i detta playoff, Emmanuel Dieseruvwe?!

Blir det ännu ett vinstmål i den 119:e minuten?

Publicerad 2022-06-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto