Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Birmingham City har fortfarande ägarblues

Peter Hyllman

Ända sedan Carson Yeung köpte Birmingham City för 15 år sedan har klubben brottats med olika former av ägarbekymmer. De värsta problemen började för lite drygt tio år sedan när Yeung arresterades misstänkt för pengatvättning, något han senare också dömdes för. Med en sådan dom hängandes över sig fick inte Yeung utöva inflytande över en engelsk klubb och Birmingham såldes stegvis till nya ägare.

Birmingham City övergick till helt nytt ägarskap för fem-sex år sedan, ett kinesiskt-asiatiskt konsortium med det kanske något förpliktigande namnet Trillion Trophy Asia. Ett namn som knappast skulle visa sig stämma. Den nya ägarens allra första beslut blev att med Birmingham på sjunde plats i EFL Championship sparka Gary Rowett och ”i linje med klubbens strategiska riktning” ersätta honom med Gianfranco Zola.

Det blev sista gången vi såg Birmingham på sjunde plats i EFL Championship. Under Zola vann Birmingham två av sina kommande 24 ligamatcher, Zola fick sparken och i ren panik anställdes Harry Redknapp för att rädda dem kvar i EFL Championship under säsongens avslutande omgångar. Varje säsong sedan dess har Birmingham balanserat farligt nära det där nedflyttningsstrecket med ständigt nya managers vid rodret.

Annons

Alltså är det inget att särskilt förvånas över att Birmingham Citys supportrar är allt annat än nöjda med klubbens ägare och att de mer än gärna ser ett ägarbyte. När det alltså för någon månad sedan framkom att en ny ägare var intresserad att köpa Birmingham var det många som blev tämligen förhoppningsfulla. När det nu står klart att denna tänkta nya ägare är Laurence Bassini räds man kanske att ha kommit ur askan in i elden.

Laurence Bassini är efter sin korta tid som Watfords ägare en minst sagt kontroversiell figur inom engelsk fotboll. Bassini var Watfords ägare under 2011 och 2012 efter att ha köpt den konkursfärdiga klubben för mindre än en halv miljon pund. Hans personliga ekonomiska bekymmer var sådana att han fyra år tidigare befunnit sig i personlig konkurs och kanske var det därför han började ta ut lån i klubbens namn.

Annons

Anklagelser om finansiella oegentligheter började tämligen kvickt att riktas mot Bassini, och mot slutet av hans tid i klubben, under 2012, tillkallades polis till klubben sedan en anställd vägrat att ge Bassini nycklarna till klubbens kassaskåp. Bassini skulle komma att drabbas av en tre års avstängning från all engelsk fotboll av EFL på grund av dessa finansiella oegentligheter och skurkstreck.

Bara några år efter att Bassini tvingats lämna Watford var han återigen försatt i personlig konkurs, sedan han inte lyckats återbetala ett antal skulder till flera personer kopplade till Watford. Efter att ha sålt Watford till Pozzo-familjen ägnade han det mesta av åren därefter åt att till synes ägna sig åt skadeglädje varje gång det gick dåligt för Watford, och han har länge varit en hatad figur runt Vicarage Road.

Annons

Därefter har Laurence Bassini gjort flera försök att ta sig tillbaka in i engelsk fotboll. Han har kopplats både till Oldham Athletics och till Charlton Athletics, den senare klubben var han på gång att köpa innan frågetecken runt arenan och träningsanläggningen fick affären att stupa. Närmast kom Bassini förmodligen att köpa Bolton Wanderers, men där stöp affären på att Bassini aldrig lyckades prestera bevis på finansiella medel.

Vilket självfallet är en omständighet som borde göra Birmingham Citys supportrar en smula skeptiska och lite på sin vakt. Om inte Bassini hade pengarna den gången, vad säger då att han ska ha pengarna den här gången? Alldeles utöver att alla problem och kontroverser som Watford drabbades av med Bassini som ägare inte precis inger något större förtroende för att det skulle bli bättre med Birmingham City.

Annons

Birmingham City saknar sannerligen inte sina beskärda problem. Utöver lagets utsatta position runt nedflyttningsstrecket i EFL Championship brottas klubben med en gammal och utsliten arena i St Andrews, där de nedre läktarsektionerna har stängts ned. Något som kommer med både ekonomiska och kulturella konsekvenser. Arenan måste rustas upp och renoveras vilket kräver investering.

Nuvarande ägare har varit extremt distanserade från klubben, och kommunikationen med supportrarna är för närvarande mer eller mindre obefintlig. Vilket naturligtvis tillsammans med allt annat resulterat i ett omfattande missnöje. En ny ägare kommer behöva få fart på kommunikationen igen, men att döma av Bassinis tveksamma track record gällande detta i Watford är detta knappast hans stora styrka.

Ett mer omedelbart problem är förmodligen att Birmingham Citys lönekostnader är alldeles för höga sett till klubbens intäkter. Manager Lee Bowyer har vid flera tillfällen det senaste året hänvisat till EFL:s FFP-regler, och det är ett problem som Birmingham City brottas med. Klubbens intäkter har stadigt sjunkit, delvis som en följd av obefintliga investeringar i klubbens infrastruktur som arenan, och sjunkit snabbare än kostnaderna.

Annons

Under de senaste tio åren har Birmingham City redovisat förluster närmare £150m, vilket i hög utsträckning har täckts med lån från framför allt de egna ägarna. En klubb som redovisar förluster både i årsredovisningen och på fotbollsplanen, en klubb som är fast i botten av tabellen trots mängder av värvade spelare, en klubb som låtit den egna arenan och övrig infrastruktur förfalla.

Ändå har Birmingham Citys styrelse och klubbledning beslutat att öka sina egna arvoden och ersättningar med 34% bara de senaste åren. Birmingham Citys direktörer belönar alltså sig själva som om de vore den fjärde bästa klubben i EFL Championship fastän Birmingham City inte presterar bättre resultat än som den fjärde sämsta klubben i EFL Championship. Inte att undra på att supportrarna är förbannade och frustrerade.

Annons

Men kommer Birmingham Citys supportrar verkligen känna sig mindre förbannade och frustrerade med Laurence Bassini som ägare?

:::

TRANSFERKOLLEN

Darwin Nunez, Benfica till Liverpool. Vid sidan av Haaland den anfallare det har pratats mest om, och Liverpool behöver onekligen fräscha upp sitt anfall. På så vis en kanonvärvning, till ett jättepris. Den naturliga inklinationen vore att ge denna värvning fem plus, men jag är inte riktigt lika övertygad som alla andra att detta blir en sådan supervärvning. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2022-06-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto