Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

La Liga bör först sopa rent framför sin egen dörr!

Peter Hyllman

La Liga, det vill säga den motsvarande ligaorganisationen till Premier League i spansk fotboll, verkar något oklara över sin huvudsakliga uppgift. La Liga verkar inte se som sin uppgift att värna den egna ligans status, styrka och konkurrenskraft. La Liga verkar inte se som sin uppgift att arbeta för ligan som helhet istället för att skydda det finansiella system som ofrånkomligen riggat hela ligan till de båda superklubbarnas fördel.

Vad La Liga istället verkar se som sin uppgift är att hålla på att klaga, gnälla och lämna in klagoskrifter om PSG och Man City till UEFA för deras misstänkta brott mot financial fair play. Vänligen lägg alltså märke till att det inte handlar om någon formell anmälan över huvud taget, utan alltså bara ett uttryckt missnöje. Här finns alltså inte ens möjligheten att det skulle kunna leda till någonting.

Varför La Liga bara skickar in en ”complaint” till UEFA snarare än att göra en formell anmälan har förmodligen flera orsaker. Den första och mest uppenbara är att klaga till skillnad från att anmäla inte kräver några som helst bevis, vilket La Liga naturligtvis saknar utöver rena indicier. En annan orsak är att La Liga klagar av rent politiska skäl, kanske för att blidka Real Madrid och Barcelona, kanske för att pressa UEFA.

Annons

Både PSG och Man City har som vi vet gått flera rundor med UEFA redan, och på olika sätt friats eller åtminstone undkommit hårdare bestraffning. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om detta, att UEFA har varit mesiga, att reglerna är för lätta att komma runt och så vidare. Men sådana här regelverk går alltid att komma runt och det är alltid svårt att bevisa brott. Ändå måste reglerna följas, även för de som eventuellt inte följer dem.

Även om man skulle råka anse att La Liga har en god poäng är det svårt att känna någon större sympati just med dem. La Liga menar att statligt ägda klubbar som PSG och Man City förändrar fotbollens ekosystem och hållbarhet, skadar europeiska klubbar och ligor och inflaterar marknaden på ett orättvist sätt. Däremot har de aldrig haft något problem med det när det var Real Madrid eller Barcelona som inflaterade fotbollens ekosystem.

Annons

Man behöver inte precis sträcka sig efter misstanken att vad som egentligen irriterar La Liga är att Real Madrid och Barcelona inte längre verkar ha någon allmän förstatjing på vilka spelare de än råkar vilja värva. En i högsta grad aktuell fråga för La Liga, givet att Kylian Mbappé precis nobbat Real Madrid och stannat i Paris, samtidigt som Erling Haaland flyttat till Manchester och Man City.

Detta ständiga fokus på pengar gör det omöjligt att blunda för att alla som klagar i själva verket gör det enbart utifrån sitt eget snäva egenintresse, utan något som helst intresse för den större allmännyttan. Det öppnar dörrarna på vid gavel för kritik om hyckleri, och gör det naturligtvis väldigt lätt för PSG, för Man City, och för all del även för Newcastle, att bara slå ifrån sig och avfärda kritiken. Dessutom missar kritiken helt målet.

Annons

Problemet med dessa klubbar är inte finansiellt. Tvärtom kan man lika gärna hävda att dessa klubbar finansiellt förbättrar fotbollen. Kapital och resurser kommer in i fotbollen som annars inte hade kommit in i fotbollen. Nya och fler klubbar blir konkurrenskraftiga på fotbollens allra högsta nivå vilket ökar kvaliteten och värdet i produkten. Löner och transfersummor stiger, men varje klubb har kontroll och ansvar för sin egen ekonomi.

Problemet, i den utsträckning man väljer att anse att något problem över huvud taget existerar, är moraliskt. Nämligen till vilka syften man anser att fotbollen och dess klubbar faktiskt ska låta sig användas för. Skumma stater driver engelska och europeiska klubbar med skumma metoder för att uppnå sina skumma politiska syften. Vill man attackera detta fenomen är det på moralisk grund det måste göras.

Annons

Lik förbannat envisas UEFA, andra klubbar, och i det här specifika fallet La Liga, med att betrakta det hela enbart som ett finansiellt problem. Möjligen eftersom att för dem är det inte ett moraliskt problem över huvud taget utan just enbart ett finansiellt problem, helt plötsligt är andra klubbar rikare än dem för att uttrycka det lite slängigt. Alltså kommer de ingenstans och uppnår naturligtvis ingenting.

Det kan La Liga lika gärna skita i enligt min mening. Allra minst skulle de kunna se till att sopa rent framför den egna dörren innan de tar sig för att försöka sopa rent framför andras dörrar. Å andra sidan, vad kan man egentligen förvänta sig av ett La Liga vars motto alltså på fullt allvar är: ”Det här är inte fotboll, det här är La Liga”?! Det blir omöjligt att ta dem på allvar.

Men man får väl säga att det förklarar deras agerande i det här fallet tämligen väl. Det har inte så mycket med fotboll att göra egentligen, det har bara med La Liga att göra.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN

Julio Enciso, Libertad till Brighton. 18-årig väldigt lovande paraguayansk landslagsanfallare som värvas för framtiden till Brighton. Precis den typ av värvning som gjort Brighton till en etablerad Premier League-klubb och Brighton är en bra klubb för Enciso att komma till. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Yves Bissouma, Brighton till Tottenham. Har varit en framträdande spelare på Brightons offensiva mittfält de senaste åren, och det är alls ingen överraskning att större Premier League-klubbar sniffat runt honom senaste året. Kan tillföra mycket till Tottenham och utvecklas mycket under Antonio Conte. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Fabio Vieira, Porto till Arsenal. Om någon nu tyckte att det började bli dags för Arsenal att värva nästa Vieira. Kreativ och målfarlig mittfältare som etablerat sig alltmer i Portos startelva de senaste åren och utmärkt sig i Portugals ungdomslandslag. Kan bli ett starkt kort offensivt, men med frågetecken defensivt. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons

Gavin Bazunu, Man City till Southampton. Ung målvakt från Man City som inte haft så mycket med Man City att göra de senaste åren. Bekant med England sydkust efter att ha etablerat sig som Portsmouths första målvakt under den gångna säsongen. Rätt typisk Southamptonvärvning senaste åren. Betyg: Godkänd – (++)

Mateusz Lis, Altay till Southampton. Southampton värvar inte bara en målvakt utan två målvakter. Lis känns mer sannolik som en tänkt startmålvakt för Southampton än Bazunu, annars är det svårt att se någon större mening med båda värvningarna, men ingen av värvningarna känns särskilt kraftfull. Betyg: Med tvekan godkänd – (+)

Marc Roca, Bayern München till Leeds. Bollskicklig mittback som kommer att både förstärka Leeds defensivt och förbättra deras möjligheter att bygga upp anfall bakifrån planen. Påminner i hög utsträckning om vad Leeds hade med Ben White säsongen de vann EFL Championship. Bra värvning, rätt spelare med rätt profil. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)

Annons
Publicerad 2022-06-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto