Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Preview av EFL Championship 2022-23: (1-6)

Peter Hyllman

Det finns många skäl varför en preview eller prognos av EFL Championship 2022-23 redan nu kan verka hopplös. Ett av dessa skäl är naturligtvis att sommaren och därmed försäsongen är långt ifrån över och att mycket med lagen därför kan hinna förändras som påverkar vår bedömning. Ett annat mer generellt skäl är att EFL Championship alltid är en svårt oförutsägbar liga som kan sluta mer eller mindre hur som helst.

Det sista är å andra sidan lite befriande. För om det nu ligger till det på det viset så är det ju bara att köra hårt, gissa fritt med varierande grad av insiktsfullhet. Men sedan är det så klart också så att detta med att gissa tabellplaceringar till slut ändå bara är att krydda och spetsa till formen för genomgången. Man kan lika gärna välja att bara se det som en översiktlig presentation av varje lag och deras ungefärliga utgångspunkt.

Man vinner inga stora priser om man gissar vilka som är bokmakarfirmornas favoriter att vinna EFL Championship. Naturligtvis hittar vi där de tre klubbar som åkte ur Premier League förra säsongen, alltså Norwich, Watford och Burnley. Andra klubbar som räknas bland favoriterna är Sheffield United, Middlesbrough och West Brom. Precis som väntat finns det någon sorts rimlighet i detta. Lika väntat kommer det dock inte bli exakt så.

Annons

Detta är alltså den sista av sammanlagt fyra sådana här preview-bloggar för EFL Championship. Passande kanske i och med att ligasäsongen i EFL Championship och i Football League generellt drar igång under helgen, mer specifikt redan fredag kväll med matchen mellan Huddersfield och Burnley. Och med sista bloggen är det naturligtvis att vi avslutar med det som nog de flesta är mest intresserade av.

Vi avslutar med platserna 1-6 och toppstriden i EFL Championship:

(1) West Brom (Steve Bruce)

Tro det eller ej, men det råder tämligen positiv stämning runt West Brom med Steve Bruce som manager. Ett stort skäl till det är att West Brom har varit synnerligen aktiva på transfermarknaden den här sommaren och fått in flera kvalitetsspelare som John Swift, Jed Wallace och Okay Yokuslu, som de flesta ser som en mer än helt okej spelare. Lägg därtill att West Brom har en stark spelartrupp, där framför allt anfallet med Daryl Dike, Grady Diangana och Kenneth Zohore känns som ett av ligans starkaste kort.

Annons

(2) Sheffield United (Paul Heckingbottom)

Små marginaler gjorde att Sheffield United missade uppflyttning förra säsongen, men de har en ny chans den här säsongen och vissa skulle nog säga en större chans. Sheffield United har gjort två bra defensiva värvningar i Ciaran Clark och Anel Ahmedhodzic, men å andra sidan tappat lite offensiv kraft i form av David McGoldrick, Lys Mousset och Luke Freeman. Vilket möjligen säger något om Heckingbottoms fokus. Samtidigt har Sheffleid United även ligans starkaste mittfält.

(3) Middlesbrough (Chris Wilder)

Mer eller mindre omöjligt för mig att skilja mellan de tre högst placerade lagen i den här tabellen, och jag hade lika gärna kunnat sätta Middlesbrough som etta, där jag också länge hade dem. Middlesbrough har gjort vissa förstärkningar under sommaren men deras första och främsta styrka är bredden i spelartruppen, och den taktiska disciplin som Chris Wilder ger laget. Vi såg effekten av detta redan under förra säsongen då Wilder tog över i november, och det kommer bli ännu tydligare denna säsong. Mångsidigt lag med hög kvalitet i alla lagdelar.

Annons

(4) Swansea City (Russell Martin)

Möjligen den första outsider-gissningen från min sida men jag är tämligen förtjust i Swanseas sätt att spela fotboll med Russell Martin som manager, och jag tror att detta kommer kunna bära långt den här säsongen. Med Martin som manager har Swansea haft en tydlig utveckling mot ett mer progressivt spelande fotbollslag. Detta kommer vinna Swansea både matcher och beundrare under säsongen. Oklart om det räcker hela vägen men en plats i playoff är alls ingen omöjlighet, och väl i playoff kan allt hända. Ben Cabango, Oliver Ntcham och Michael Obafemi är nya namn att lära sig, och Joe Allen ett gammalt namn vi är väl bekanta med.

(5) Watford (Rob Edwards)

Ett av de mer spännande och ovissa lagen den här säsongen. Sett till ren spelarkvalitet bör Watford troligtvis räknas som ligans favoriter men klubbens ständiga turbulens gör det svårare för dem. Watford har återigen anställt en ny manager men den här gången på ett helt nytt sätt än förut. Istället för någon halvt obskyr kontinental manager har Watford nu istället valt att fiska längre ned i Football League och fångat Rob Edwards från Forest Green Rovers under lätt kontroversiella former. Klart intressant anställning, och roligt att se Watford byta metod, men börjar det gå lite dåligt för Watford och Edwards är det inte precis svårt att se honom få sparken tidigt.

Annons

(6) Burnley (Vincent Kompany)

Å ena sidan positivt att få in Vincent Kompany som manager tidigt. Å andra sidan minst sagt jobbigt att tappa viktiga spelare. James Tarkowski har redan lämnat Burnley, och det låter som att även spelare som Maxwel Cornet och Dwight McNeil ska vara på väg att lämna Burnley för spel i Premier League. Tunga tapp i så fall och när sådana spelare börjar lämna klubben kan man vara rätt säker på att andra spelare börjar se sig om även de. Burnley har tillbringat de senaste fem-sex åren i Premier League, men det blir ett tufft jobb för Kompany att klara av den inte minst mentala omställningen till EFL Championship, dessutom med mycket små resurser.

Publicerad 2022-07-28 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto