Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Preview av Premier League 2022-23: (1-5)

Peter Hyllman

Det finns många skäl varför en preview eller prognos av Premier League 2022-23 redan nu kan verka hopplös. Ett av dessa skäl är naturligtvis att sommaren och därmed försäsongen är långt ifrån över och att mycket med lagen därför kan hinna förändras som påverkar vår bedömning. Ett annat mer generellt skäl är att Premier League, möjligen med undantag för toppen, är en tämligen svårförutsägbar liga.

Det sista är å andra sidan lite befriande. För om det nu ligger till det på det viset så är det ju bara att köra hårt, gissa fritt med varierande grad av insiktsfullhet. Men sedan är det så klart också så att detta med att gissa tabellplaceringar till slut ändå bara är att krydda och spetsa till formen för genomgången. Man kan lika gärna välja att bara se det som en översiktlig presentation av varje lag och deras ungefärliga utgångspunkt.

Man vinner inga stora priser om man gissar vilka som är förhandsfavoriterna i Premier League. Självfallet hittar vi där de sex så kallade superklubbarna: Man City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham och Man Utd. Utöver dem nämns de vanliga outsiderlagen som Leicester, West Ham, Newcastle m fl. Precis som väntat finns det någon sorts rimlighet i detta. Lika väntat kommer det dock inte bli exakt så.

Annons

Med endast en knapp vecka kvar till ligapremiären i Premier League är det alltså dags att avsluta dessa preview-bloggar med det som de flesta förmodligen är intresserade av, det vill säga hur toppstriden kan tänkas sluta. Här tror jag eller möjligen hoppas jag i lika utsträckning på att toppstriden ruskas om och att vi, som ofta kan vara fallet i just engelsk fotboll, ser andra lag så att säga ta över stafettpinnen för ett tag.

Vi avslutar med toppstriden i Premier League och platserna 1-5:

(1) Tottenham (Antonio Conte)

Spelare in: Ivan Perisic, Fraser Forster, Yves Bissouma, Richarlison, Clement Lenglet, Djed Spence. Spelare ut: Cameron Carter-Vickers, Jack Clarke, Steven Bergwijn.

Skulle kanske inte påstå att jag ser Tottenham som favoriter på förhand, men jag har ändå en känsla av att detta kan vara deras säsong. Laget har redan från början spelare av världsklass på flera positioner, och värvningarna under sommaren har förstärkt laget, breddat spelartruppen och därmed gjort den betydligt mer uthållig.

Annons

Men mycket av min tro på Tottenham grundar sig i Antonio Contes management. En manager van vid att få ut absolut maximalt av sina spelare och vars hunger att vinna bara kan ha en positiv effekt på Tottenhams spelare. Stjärnorna står helt enkelt rätt för Conte, för Tottenham och för spelarna den här säsongen.

Taktiskt vet vi att Contes fotboll är i högsta grad gångbar i Premier League. Conte har nu också spelarna att fullt ut genomföra denna taktik, en väldigt bra blandning av rutin, erfarenhet och ungdomlig energi och utveckling. Detta gör Tottenham väl rustade att hantera vad som kommer att bli en rätt udda klubbsäsong i engelsk fotboll.

(2) Liverpool (Jürgen Klopp)

Spelare in: Fabio Carvalho, Darwin Nunez. Spelare ut: Loris Karius, Divock Origi, Sadio Mané, Takumi Minamino, Ben Davies.

När Jürgen Klopp i mitten av sommaren hypade sitt lag med att de hade världens bästa spelare på flertalet positioner så var det kanske till stor del ett politiskt grepp att mildra supportrarnas önskan efter nya värvningar. Samtidigt var det lite märkligt att höra, om än kanske sant, från en klubb som så gärna agerar ligans stora underdog.

Annons

Liverpool har ett väldigt bra lag, men det går inte heller att bortse från att det nu är ett lag som är i början att behöva förändras. Sadio Mané har lämnat Liverpool, Roberto Firmino började kännas trött redan förra säsongen, och Mohamed Salah har precis fått ett nytt stort kontrakt. Nya spelare ska nu gå in och fylla dessa spelares stora skor.

Självfallet kommer Liverpool räknas in bland titelfavoriterna den här säsongen. Men jag tror inte det kommer flyta riktigt lika självklart den här säsongen som det har gjort under tidigare säsonger. Pressen kan bli hög på Liverpools nya spelare, kanske i synnerhet anfallaren Darwin Nunez.

(3) Man City (Pep Guardiola)

Spelare in: Erling Haaland, Stefan Ortega, Kalvin Phillips, Julian Alvarez. Spelare ut: Raheem Sterling, Fernandinho, Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko, Gavin Bazunu, Romeo Lavia, Darko Gyabi.

Annons

Om Liverpool förändras så är det ändå inte en förändring i riktigt samma utsträckning som Man City just nu genomgår. Viktiga och etablerade spelare som Raheem Sterling, Gabriel Jesus och Fernandinho lämnar laget. Med en ny typ av anfallare i laget kan vi förmodligen även förvänta oss vissa omställningar i Man Citys fotboll.

Man City kommer bli bättre med anfallare som Erling Haaland och Julian Alvarez, Jag är bara inte alldeles säker på att den effekten kommer vara omedelbar, och detta kan få vissa effekter just under denna första säsong som andra lag kan dra nytta av. En säsong då väldigt mycket av fokus även kommer landa på Champions League.

Men visst går det inte att skriva av Man City från en tredje raka ligatitel. Om Man City står där i slutet av säsongen som ligamästare igen så blir nog ingen förvånad över den saken, inte heller jag. Men den här säsongen mer än under tidigare säsonger finns det faktorer som talar både för att Man City är mer sårbara och flera lag farligare.

Annons

(4) Chelsea (Thomas Tuchel)

Spelare in: Raheem Sterling, Kalidou Koulibaly, Omari Hutchinson. Spelare ut: Antonio Rüdiger, Andreas Christensen, Danny Drinkwater.

Förra säsongens ägarstrul är nu till synes över och förbi. Chelsea har tappat flertalet väldigt viktiga spelare i sin backlinje men värvat Kalidou Koulibaly som en första ersättare och fortsätter jobba på att fortsätta förstärka backlinjen, även om detta går trögt av delvis självorsakade skäl. Andra spelare i backlinjen, inte minst Cesar Azpilicueta, verkar även ha ögonen på en flytt.

Förändringar har även gjorts i offensiven. En floppande Romelu Lukaku har lämnat Chelsea och därmed är ett orosmoln borta, även om Chelsea alltjämt saknar en renodlad anfallare av hög kaliber. Chelsea har gjort en kanonvärvning i Raheem Sterling, där det har blivit alltmer uppenbart att Tuchel aldrig blivit riktigt övertygad av vare sig Christian Pulisic eller Hakim Ziyech.

Annons

Allt som allt känns det rätt struligt runt Chelsea för närvarande, och Thomas Tuchel har knappast gjort någon hemlighet av sin frustration under de senaste veckorna. Chelsea har samtidigt ett starkt lag i grunden, har gjort några starka värvningar och det finns med en månad kvar av transferfönstret fortfarande stort utrymme kvar att spela på.

(5) Man Utd (Erik ten Hag)

Spelare in: Tyrell Malacia, Christian Eriksen, Lisandro Martinez. Spelare ut: Lee Grant, Edinson Cavani, Paul Pogba, Juan Mata, Jesse Lingard, Nemanja Matic, Andreas Pereira.

Mängder av spelare har lämnat Man Utd den här sommaren, men i de allra flesta för att inte säga alla fall är det spelare som Man Utd nog inte har så värst mycket emot att de faktiskt lämnar klubben. Det var en omfattande del av den utrensning som Man Utd har behövt göra i flera år utan att riktigt göra.

Annons

En spelare som däremot inte lämnat Man Utd, åtminstone inte ännu, är Cristiano Ronaldo. Det återstår onekligen att se hur detta påverkar Man Utd, både kulturellt och taktiskt. Erik ten Hag säger sig absolut ha användning för Cristiano Ronaldo i sitt lag, och är det mer än bara prat så är det självfallet en väldigt stor tillgång.

Man Utd har alla möjligheter att bli betydligt bättre den här säsongen än vad de var förra säsongen. Laget har skrikit efter taktisk struktur och disciplin i åratal, och med Erik ten Hag talar det mesta för att laget nu får det. Samtidigt är konkurrensen hård, det är ett stort jobb att göra och det är svårt att begära för mycket redan första säsongen.

Publicerad 2022-07-30 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto