Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man Utds svar på Cristiano Ronaldo visar om de är ett företag eller en fotbollsklubb

Peter Hyllman

Diskussioner om Cristiano Ronaldo ramlar snabbt ner i rena töntigheter. Som den här att han inte skulle vara bra nog att spela för någon av de stora klubbarna i Champions League baserat enbart på att några av dessa klubbar av lite olika skäl skulle ha tackat nej till att värva honom. Det kan de självfallet ha rätt många andra anledningar än det att anse sig ha bättre saker att göra just nu.

Men sedan går det självfallet inte heller att bortse från att Cristiano Ronaldo själv har grävt en rätt töntig grop åt sig själv den här sommaren. Man måste åtminstone anta att sommaren så här långt inte har gått riktigt som han kanske tänkte sig. Samtidigt var väl inte det heller svårt att förutse. Så fort det kom ut för en månad sedan att han ville lämna Man Utd så blev den omedelbara frågan: Jaha, men vart då?

Man hade så klart kunna tro att Cristiano Ronaldo och hans agent Jorge Mendes när de väl kom med ett sådant utspel hade sett till att åtminstone ha en eller kanske till och med några möjliga klubbar uppradade just så att de inte skulle stå där med rumpan bar när säsongen väl drar igång och med bara någon knapp månad kvar av transferfönstret. Men det var tydligen att begära för mycket.

Annons

Jorge Mendes förresten har väl kanske inte sett sin bästa sommar. Utöver att försöka förklara för Man Utds supportrar att de ju måste förstå Cristiano Ronaldo eftersom han tydligen är större än både Man Utd och Champions League, förmodligen även större än Jesus, så bjöd han ju också på den lilla godbiten att Cristiano Ronaldo visste att han ville lämna Man Utd så fort det stod klart att de missade Champions League, men höll inne med detta ett tag.

Höll inne med det ett tag? Ja, tro fasen det, höll inne med det till precis i början av juli, med andra ord så att han inte skulle bli av med några ytterligare miljoner i sitt kontrakt, den så kallade lojalitetsklausulen. Om nu någon undrar vad som är viktigt här i världen för Cristiano Ronaldo, eller Jorge Mendes, eller möjligen båda två. Viktigast av allt är det egna bankkontot.

Annons

Cristiano Ronaldo envisas dock med att han vill lämna Man Utd för någon klubb i Champions League. Motivationsgrunderna verkar dock justeras lite med tiden. Först var det att han ville spela för en klubb som kunde vinna Champions League, för att öka sitt försprång ytterligare där på Leo Messi. Efter att ha tvingats nedgradera sig till klubbar som Sporting och Napoli handlar det plötsligt istället om målrekordet i Champions League.

Någonstans måste man ju undra vad Cristiano Ronaldo egentligen trodde och hur han tänkte när han skrev på för Man Utd förra sommaren. Hade han verkligen inte gjort någon som helst due diligence på Man Utd och vilken tomteverkstad det då hade varit i nästan tio år redan, eller var han så förblindad av sin egen messiasmyt att komma tillbaka och frälsa sin gamla klubb?

Annons

Om nu att spela i Champions League var så väldigt viktigt för honom, varför då binda upp sig för två år och inte bara ett? Eller var han verkligen så fantasilös att han inte trodde att Man Utd skulle kunna sluta sämre än fyra bara för att de råkade slutade tvåa säsongen innan? Alternativt är det väl bara så att han anser sig vara inte bara större än Man Utd, Champions League och Jesus, utan även större än något så här futtigt som kontrakt.

Givet att Cristiano Ronaldo förra gången han ville lämna Man Utd ansåg sitt kontrakt med Man Utd vara jämförbart med slaveri ligger det nära till hands. Riktigt så långt har han inte gått den här gången, ännu. Men några av förslagen som kommit från honom och-eller Jorge Mendes börjar ju luta lite åt det hållet. Ett förslag är att Man Utd bara ska lösa honom från kontraktet. Ett annat att Man Utd ska förlänga kontraktet ett år, och låna ut honom den här säsongen.

Annons

Därmed över till Man Utd kan man tycka som kanske som mest försöker undvika att inte ramla ned i sin egen grop av töntigheter, om de inte redan ligger där. Hittills har inte Man Utd sagt mycket mer än att de inte har någon avsikt att sälja Cristiano Ronaldo, och de andra förslagen att antingen avsluta kontraktet eller förlänga och låna ut har inte kommenterats på något tydligt sätt.

När Cristiano Ronaldo kom tillbaka till Man Utds träningsanläggning förra veckan var det däremot fullt påslag från klubbens toppbrasseri. Såväl VD som sportchef dök upp och nästan som vanligt så rullade man även in Alex Ferguson. Om detta var enbart för Cristiano Ronaldo är svårt att säga men om det inte var en del av det så får det ändå sägas vara en rätt rejäl tillfällighet.

Just det sista och i synnerhet det där med Alex Ferguson ställer jag mig rätt tveksam till eftersom det riskerar undergräva både Erik ten Hag som person och själva idén om Erik ten Hag. Ett rätt tufft budskap hittills har varit att inga spelare står över laget och att spelare som inte vill vara där kan typ fara och flyga. Vackert så, men det budskapet tappar ju mycket snabbt i trovärdighet om man då inte behandlar alla spelare därefter, det vill säga även Cristiano Ronaldo.

Annons

Förslaget att förlänga kontraktet med Cristiano Ronaldo ett år och låna ut honom den här säsongen faller på både praktiska och principiella faktorer. Rent praktiskt verkar det inte heller stå klubbar på kö för att låna ut Ronaldo, och varför i hela friden skulle Man Utd betala en del av hans lön för att låta honom spela för en annan klubb?! Dessutom är ju idén befängd att Man Utd hypotetiskt skulle spela sig själva tillbaka till Champions League utan Cristiano Ronaldo, och sedan skulle han komma tillbaka?!

Förslaget att bara avsluta kontraktet med Cristiano Ronaldo är väl i så fall betydligt mer tilltalande, åtminstone om det konkret innebär att alternativet inte kostar Man Utd något, och att det alltså är en clean break. Då är väl frågan om ny klubb enbart ett problem för Cristiano Ronaldo själv. Å andra sidan är det kanske inte helt säkert att Man Utd vill ge Cristiano Ronaldo helt fria händer att t ex skriva på för Chelsea, givet att det är med Chelsea man bland annat konkurrerar om en plats i Champions League.

Annons

Sedan kan det självfallet vara så att Man Utd har helt andra och rent kommersiella skäl att vilja behålla Cristiano Ronaldo i Man Utd. Och då är vi självklart tillbaka till den där existentiella frågan vad Man Utd egentligen i första hand är: Ett företag, eller en fotbollsklubb?! Alla klubbar är självfallet både och i någon mening, men pendeln i varje väl fungerande klubb måste väga över åt fotbollsklubb.

Inte heller ska vi utesluta utfallet att Man Utd och Cristiano Ronaldo hittar någon form av samsyn och Ronaldo blir kvar som en aktiv del i laget av egen fri vilja, även om denna fria vilja bygger på att inga bättre alternativ faktiskt dök upp.

:::

TRANSFERKOLLEN

Marcus Tavernier, Middlesbrough till Bournemouth. Mångsidig och mycket talangfull mittfältare som under några år har varit något utav Middlesbroughs ögonsten. Läge för Tavernier att ta klivet upp i Premier League och han kan alldeles säkert utvecklas till en värdefull tillgång också för Bournemouths mittfält i Premier League. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Annons
Publicerad 2022-08-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto