Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bränner Burnley ljuset i båda ändarna?

Peter Hyllman

Burnley har bara spelat tre bortamatcher i ligan sedan de senast mötte Watford på Vicarage Road. Mot Tottenham och mot Aston Villa i Premier League förra säsongen, och mot Huddersfield i ligapremiären den här gången. Den gången vann Burnley med 2-1 mot ett redan avhängt Watford i nedflyttningsstriden, samtidigt som Burnley själva fortfarande befann sig i en tät strid runt nedflyttningsstrecket.

Det skiljer alltså bara tre bortamatcher, totalt sex matcher, eller om man så vill tre och en halv månad i kalendertid mellan dessa båda matcher. Men den här gången riskerar det bli betydligt tuffare för Burnley. Styrkeförhållandet mellan Watford och Burnley har i alla fall till ytan förändrats. Watford har inte drabbats i samma utsträckning av nedflyttningen som Burnley har drabbats.

Nick Pope, James Tarkowski, Ben Mee, Maxwel Cornet, Phil Bardsley, Erik Pieters, Nathan Collins, Wayne Hennessey, Wout Weghorst, Dale Stephens och Dwight McNeil har samtliga lämnat Burnley i vad som bara kan beskrivas som någon slags massflykt. Visst har Burnley värvat några spelare, Scott Twine, Vitinho, Josh Cullen med flera, men det är naturligtvis svårt att ersätta inte bara så många spelare, utan just dessa spelare.

Annons

Vincent Kompany har gjort på ungefär samma sätt som rätt många andra managers har gjort den här sommaren, nämligen värva spelare från sitt eget kontaktnät och sin egen sfär av kompetens. Alltså ser vi flera yngre spelare från Man City ha kommit till Burnley, liksom ett flertal värvningar från Anderlecht och från den belgiska ligan. Egentligen är det nog bara Scott Twine från MK Dons som inte passar in i det mönstret.

Watford har samtidigt inte tappat spelare i riktigt samma utsträckning. Visst har spelare lämnat som t ex Moussa Sissoko, Kiko Femenia, Ben Foster, Joshua King. Men i Watfords spelartrupp hittar vi fortfarande tongivande spelare som Tom Cleverley, Ismaila Sarr, Craig Cathcart, Emmanuel Dennis med flera. Några av dem kan nog lämna Watford de närmaste veckorna, men hittills är de ändå kvar i Watford.

Annons

Watford ligger alltså betydligt närmare det lag de var i Premier League. Burnley har tappat nästan hela detta lag och måste i princip bygga upp ett helt nytt lag från grunden i EFL Championship. Detta måste Burnley göra samtidigt som Vincent Kompany försöker få Burnley att spela en annan mer progressiv fotboll än förut. Här kan man i och för sig tänka sig att det ena ändå underlättar för det andra.

Man märker även att situationen stressar Vincent Kompany i viss utsträckning. Han pratar regelbundet om behovet av att rekrytera fler spelare men verkar också noga med att vilja påpeka att det råder ingen garageförsäljning på Burnleys nuvarande spelare. Burnleys egna handlingar tyder kanske på motsatsen. Hur som helst känns det som om Burnleys båt läcker in vatten snabbare än vad Kompany just nu lyckas ösa ur den.

Annons

Man får ändå säga att Vincent Kompany har lyckats tämligen väl med sina föresatser i början av säsongen. Visst, det har bara spelats två matcher, och motståndet har så här långt kanske inte varit det tuffaste, så det går kanske inte att säga så mycket alls om var Burnley egentligen befinner sig i nuläget. Men Burnley ligger med fyra poäng i toppen av tabellen, och framför allt har fotbollen sett tämligen bra ut.

Men det första riktigt tuffa testet för Burnley och Vincent Kompany kommer ikväll mot Watford på Vicarage Road. För bara några få månader sedan var det en match som Burnley vann. Kommer Burnley kunna vinna mot Watford även ikväll?

Publicerad 2022-08-12 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto