Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur mycket vill och vågar Norwich förnya sig?

Peter Hyllman

Norwich har startat sin nya säsong i EFL Championship trögt, och deras vinst i förra omgången mot Huddersfield var lagets första vinst på fyra matcher. Samtidigt har Dean Smith därmed och längs vägen fått något av dilemma i form av valet av anfallare som kan formuleras i både positiva och negativa termer.

Teemu Pukki, den finländska sensationen de senaste fem-sex åren i engelsk fotboll, har varit Norwichs primära anfallare de senaste åren. Den här säsongen har han däremot inlett osedvanligt trögt, liksom han började se trög ut redan förra säsongen. Puukki har blivit mer orörlig på planen, löpningarna kommer inte längre på samma sätt, och detta har alltså sammanfallit med två förluster och en enda poäng på tre matcher.

Mot Huddersfield var däremot Puuki fotskadad och kunde inte spela. Istället spelade amerikanske Josh Sargent som Norwichs anfallare och gjorde det med den äran. Sargent levererade ett mål och en genomgående väldigt stark insats när Norwich vann med 2-1 mot Huddersfield och tog säsongens första seger.

Annons

Josh Sargent värvades förra sommaren av Norwich från Werder Bremen för en summa strax under £10m. Han värvades just som en tänkt ersättare till Teemu Pukki men har haft ett tufft första år i Norwich. Istället för att ersätta Pukki har Sargent ofta fått spela bakom Pukki på högerkanten, vilket till synes inte passat honom alls.

Man kan förstå Norwichs båda managers val att fortsätta spela Teemu Pukki som Norwichs anfallare, oavsett om vi pratar om Daniel Farke eller om Dean Smith. Pukki ligger bakom båda Norwichs uppflyttningar till Premier League de senaste fyra-fem åren och har varit en väldigt pålitlig spelare att förlita sig på.

Nu är emellertid Teemu Pukki 32 år gammal. Han kommer knappast bli snabbare eller piggare på planen med tiden. Samtidigt är Josh Sargent tio år yngre än Pukki, alldeles uppenbart en spelare för framtiden på ett helt annat sätt än Pukki. Frågan är dock om Norwich och Dean Smith vågar ta det steget.

Annons

Man skulle kunna tycka och tänka att detta egentligen är ett rätt bra tilfälle för Norwich att ömsa skinn och börja tänka mer framåt. Det vill säga börja förnya och föryngra laget vilket alltså skulle betyda just att åtminstone gradvis börja byta ut en anfallare som Pukki mot en anfallare som Sargent.

Incitamenten för detta riskerar dock vara tveksamma. Både de interna och de externa förväntningarna på Norwich, som nedflyttad klubb från Premier League och som en klubb relativt van vid att gå upp i Premier League, kommer vara att gå upp även den här gången. Vilket brukar få managers att i högre utsträckning välja de trygga, de kända och de subjektivt sett mer pålitliga spelarna.

Frågan är alltså vilken slutsats Dean Smith egentligen drar av Norwichs tunga start på den här säsongen som i hög grad sammanfaller och samspelar med Teemu Pukkis tunga start, och det lyft som Norwich fick med sitt anfall mot Huddersfield med Josh Sargent som anfallare. Ser han det som en tillfällighet eller som en tendens?

Annons

Motivation är alltid svårt att spekulera om. Men det borde rimligtvis vara svårare för en 32-årig Teemu Pukki att motivera sig för ännu en omstart i EFL Championship än för en 22-årig Sargent att motivera sig för samma sak, samtidigt som Sargent naturligtvis spelar för att ta en plats i USA:s VM-trupp.

Vi kommer få en första indikation på hur Norwich och Dean Smith tänker mellan Teemu Pukki och Josh Sargent redan ikväll när Norwich möter Millwall hemma på Carrow Road utifrån vem Smith då ställer ut som anfallare. Pukki ska vara frisk igen efter fotskadan, även om Smith möjligen väljer att ta det säkra före det osäkra.

Blir det Josh Sargent som spelar anfallare är det samtidigt ett viktigt test att se om Sargents prestation mot Huddersfield var en tillfällighet eller något mer. Mycket tuffare för en anfallare än en match mot Millwall blir det knappast i EFL Championship. En både fysisk, mental och taktisk utmaning.

Annons

Vilken är Norwichs strategi den här säsongen? Hur mycket kommer Norwich vilja och våga förnya sig i jakten på ännu en uppflyttning? Hur mycket kommer Norwich tvärtom vilja spela de kända och säkra korten?

Publicerad 2022-08-19 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto