Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Protesterna är poängen mellan Man Utd och Liverpool!

Peter Hyllman

Protester är att väntas runt Old Trafford och på Old Trafford under kvällens stormatch mellan Man Utd och Liverpool. Den här säsongen precis som förra säsongen med andra ord. Förra säsongen tvingades ju just den här matchen skjutas upp på grund av dessa protester och spelas vid ett senare tillfälle. Det finns självfallet en risk att samma sak händer igen.

Liverpool, deras supportrar och Jürgen Klopp har varit väldigt aktiva med att uttrycka sin uppfattning att om detta händer igen så ska matchen inte spelas vid ett senare tillfälle, utan då ska Liverpool automatiskt tilldelas de tre poängen och den reguljära 3-0-segern ett sådant förfarande brukar innebära. Mindre seriösa betraktare menar till och med att Man Utd då borde drabbas av tre poängs avdrag.

Å ena sidan kanske inte detta känns som något särskilt solidariskt tänkande med sociala supporterprotester mot ett generellt skadligt fenomen inom engelsk fotboll. Inte minst markant när det kommer från en klubb som många gånger förväntar sig att omvärlden och andra klubbar alltid ska ha full förståelse för deras sociala kampanjer. Svårt att se samma resonemang gällande Liverpools protester mot Hicks och Gillett t ex.

Annons

Dessutom är det kanske lite väl tidigt på säsongen att börja gnälla alltför mycket över uppskjutna matcher. Man hade kunnat ha större förståelse för just den saken om det var framåt vårkanten när matcherna duggade tätt, när ligan och cuperna skulle börja avgöras ooch knappt något utrymme alls fanns i spelschemat. Härifrån går det naturligtvis att hitta ett nytt speldatum.

Å andra sidan har väl Liverpool och Klopp formellt sätt helt rätt i sak. Man Utds protester är ingenting som Liverpool ska behöva ta något ansvar för eller drabbas av och reglerna är ju rätt tydliga att om en klubb som i det här fallet Man Utd av olika skäl inte klarar av att genomföra en planerad match så är det så att säga liktydigt med att klubben förlorar den matchen. Så blev det inte förra säsongen. Så borde det kanske ha blivit.

Annons

Är Man Utds supportrar fullständigt seriösa med sina protester mot Glazers så torde det heller knappast spela någon roll om Man Utd så att säga döms ha förlorat den här matchen. Det borde i så fall vara en kostnad man är villig att ta. Man borde egentligen vara villiga att se Man Utd bli nedflyttade från Premier League om det innebar att Glazers försvann från Man Utd.

Riktigt så långt är det kanske osannolikt att det skulle behöva gå. Men om vi tittar på andra engelska klubbar där supportrarna över en längre tid organiserat sig i kampanjer mot dåliga ägare så har det nästan utan undantag inneburit nedflyttningar. Blackpool, Charlton, Oldham och så vidare. Det saknas inte exempel på just detta, men heller inte exempel på att nedflyttningen även bara är tillfällig.

Nu vet jag inte om Man Utds supportrar kollektivt har den viljan och den uthålligheten som krävs och som andra klubbars supportrar har visat. Redan tendensen att se sådana här protester som någon slags isolerad engångsföreteelse, något man gör någon gång do och då, gärna i samband med någon riktig stormatch som kvällens match mot Liverpool, talar tyvärr lite för motsatsen.

Annons

Det kan vara svårt att känna någon större sympati för Man Utd. Man Utd är fortfarande och kommer under lång tid alltid vara klubben som vann alldeles för många titlar under alldeles för lång tid under alldeles för mångas uppväxt och livstid för att inte väldigt många ska tycka att det är väldigt roligt att det går dåligt för Man Utd. Dessutom är väl knappast Man Utds supportrar alla gånger någon större hjälp för sin egen sak.

Men oavsett vad man än tycker om Man Utd, och detta är ett resonemang på samma sätt som för t ex Man City, så är ett bra Man Utd bra också för Premier League och för engelsk fotboll i stort. Ett bra Man Utd hade även varit bra för matcherna mellan Man Utd och Liverpool. Men ett bra Man Utd är det nu snart tio år sedan vi såg.

Publicerad 2022-08-22 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto