Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Engelska klubbar drömlottas i Champions Leagues gruppspel

Peter Hyllman

Europas fotbollspampar samlas återigen, den här gången i Istanbul, för att genomföra lottningen av Champions Leagues gruppspel, tillsammans med får man förmoda att vid sidan av denna lobba och diskutera för olika frågor. Elefanten i rummet torde vara det mål som de spanska superligaklubbarna driver mot UEFA i Europadomstolen att Champions League skulle utgöra något slags monopol.

Vilket så klart är deras svar på att deras idé om en superliga stötte på motstånd och mötte en tidig grav. Än så länge är det oklart hur det där målet egentligen kommer sluta, och det dröjer ytterligare några månader innan vi får någon tydlig indikation på det, men att det kan medföra vissa förändringar för europeisk fotboll är rätt givet, liksom UEFA:s roll i europeisk fotboll kan komma att förändras.

Allt handlar så klart om pengar, och om vilka som får dem.

Champions League handlar naturligtvis också om pengar, men trots allt inte bara om pengar. Status och sportsliga drömmar är en minst lika stor del i vad som har gjort just Champions League till världens största turnering, i alla fall på klubbsidan. Gruppspelet är det första steget i Champions League, och fastän det ofta kritiseras för att vara tråkigt och förutsägbart brukar det ändå alltid innehålla väldigt mycket positivt.

Annons

Kvällens fyra seedningspotter är följande:

Potta 1: Real Madrid, Eintracht Frankfurt, Man City, Milan, Bayern München, PSG, Porto och Ajax. Potta 2: Liverpool, Chelsea, Barcelona, Juventus, Atlético Madrid, Sevilla, RB Leipzig, Tottenham. Potta 3: Dortmund, FC Salzburg, Shakhtar Donetsk, Inter, Napoli, Benfica, Sporting, Bayer Leverkusen. Potta 4: Rangers, Dinamo Zagreb, Marseille, FC Köpenhamn, Club Brügge, Celtic, Viktoria Plzen, Maccabi Haifa.

Utifrån detta går det självfallet att konstruera både möjliga drömlottningar och möjliga mardrömslottningar för de engelska klubbarna. Men å andra sidan räcker det kanske med att titta på potterna tre och fyra och konstatera att möjligen med undantag av Inter så finns där ingen motståndare som skulle kunna göra det något mer än högst osannolikt att någon av de engelska klubbarna missar slutspelet.

Annons

Detta om teorin. Hur blev då de ”engelska” Champions League-grupperna i praktiken?

GRUPP A – LIVERPOOL
Ajax
Napoli
Rangers

Bubblargrupp för Liverpool. Samtliga är motståndare och matcher som Liverpool nog bör förväntas vinna, men också motståndare och matcher som Liverpool behöver ha rätt fokus mot för att faktiskt vinna. Två potentiellt riktigt tuffa bortamatcher mot Napoli och kanske framför allt mot Rangers. Det brukar alltid vara extra hett i Skottland när det vankas engelskt motstånd. Överlag får dock Liverpool vara mycket nöjda med den här lottningen.

PROGNOS: Liverpool – 95%

GRUPP D – TOTTENHAM
Eintracht Frankfurt
Sporting
Marseille

Lurig lottning för Tottenham. Ingen monstermotståndare precis men tillräckligt bra motstånd för att Tottenham alltid kommer behöva vara på sin vakt och inte har råd med några av de mer lättsinniga insatser vi har sett av Tottenham i europeiskt cupspel under tidigare år. Antonio Conte har inte något facit av att lyckas särskilt bra i europeiskt cupspel och behöver hitta rätt här för att detta ska sluta lyckligt.

Annons

PROGNOS: Tottenham – 80%

GRUPP E – CHELSEA
Milan
Red Bull Salzburg
Dinamo Zagreb

Chelsea håller ju ögonen precis på Milans anfallsstjärna Rafael Leao. Frågan är om den här lottningen gjorde den värvningen mer eller mindre trolig. På pappret är det nog bara Milan som ska kunna orsaka Chelsea något faktiskt problem här. Att gå vidare från gruppen borde alltså nästan tas för givet av Chelsea, och vad man får rikta in sig på är att vinna gruppen.

PROGNOS: Chelsea – 95%

GRUPP G – MAN CITY
Sevilla
Dortmund
FC Köpenhamn

Möjligen med undantaget för resan till Köpenhamn så hade det här kunnat vara en grupp som kunnat bli besvärlig för Man City. Sevilla och Dortmund är klubbar med rätt stolt historik i europeiskt cupspel. Sevilla har däremot aldrig riktigt övertygat i Champions League och Dortmund har inte övertygat i början av säsongen. Givet Erling Haalands övergång var kanske detta en given lottning. Man City tunga favoriter.

Annons

PROGNOS: Man City – 90%

:::

Kommentar:

Drömlottningar kan betyda olika saker. Antingen att man får några riktigt häftiga stormatcher på sin lott. Eller att man generellt undviker alla eller nästan alla av de potentiellt riktigt tuffa motståndarna. Drömlottningen för de engelska klubbarna vid det här tillfället är av den senare varianten.

Bayern München, Barcelona, PSG, Juventus och Real Madrid. Alla engelska klubbar slapp samtliga dessa motståndare, precis som dessa europeiska storklubbar också slapp engelska klubbar naturligtvis. Därmed minskar ändå risken eller ökar felmarginalen i gruppspelet för både de engelska och de europeiska superklubbarna.

Allt annat än fyra engelska klubbar i Champions Leagues slutspel vore som vanligt ett både kollektivt och enskilt fiasko.

Publicerad 2022-08-25 19:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto