Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Alexander Isak till Newcastle är en stor värvning!

Peter Hyllman

Alexander Isak till Newcastle är en stor värvning. Dels är Isak Sveriges näst största eller största stjärna på den internationella scenen, Zlatan Ibrahimovic exkluderad, och kommer till skillnad från Ibrahimovic rimligtvis förväntas fortsätta vara det de närmaste tio plus åren. Dels är £63m som rapporteras vara övergångssumman, med ytterligare cirka £5m i rörliga klausuler, ett nytt transferrekord för Newcastle.

Andra har redan skrivit om det saudipolitiska perspektivet på Isaks övergång, och förmodligen gjort det bättre än vad jag kan göra. Sportbladets Simon Bank förtjänar som vanligt en läsning gällande detta. Här finns ingen poäng att jag upprepar samma saker, allra helst om det bara blir pliktskyldigt, utan här pratar jag om Isaks övergång till Newcastle enbart i termer av fotboll.

Newcastle var tidigt intresserade av Alexander Isak den här sommaren, men mycket talar för att de fick eld i baken och bestämde sig för att slå till när Callum Wilson drog på sig en lättare skada mot Man City senast. Kanske var det en påminnelse om att Newcastle var tunna offensivt och om Wilsons skadebenägenhet. Tidigare tveksamheter gällande Isak, kanske framför allt angående transfersumman, försvann därmed.

Annons

Några småsummor handlar det inte precis om, alltså närmare £70m beroende på hur man väljer att räkna. Nytt transferrekord för Newcastle, med mycket bred marginal dessutom. Nytt transferrekord för en svensk spelare över huvud taget, Isak är alltså dyrare än Ibrahimovic var, dock ej inräknat fotbollens inflation. Och självfallet ett transferrekord åt andra hållet för Real Sociedad, som onekligen cashar hem mycket pengar.

Alla parter i den här övergången borde alltså kunna vara nöjda. Real Sociedad håvar hem en stor säck med pengar som de kan återinvestera i spelartruppen. Newcastle värvar en av Europas mest talangfulla unga anfallare, precis den spelartyp en klubb med Newcastles ambitioner bör värva. Alexander Isak går till en stor och ambitiös klubb i världens största och bästa liga. Och Sveriges landslag får ännu en anfallare i världsfotbollens centrum.

Annons

Bra för Newcastle

Callum Wilson är en skicklig anfallare men ökänt skadebenägen. Dennes skada mot Man City kom alltså inte som någon större överraskning och kan på goda grunder förväntas vara allt annat än Wilsons sista skada den här säsongen.

Newcastle letade efter en anfallare redan innan Wilson blev skadad, men situationen blev om inte mer akut så i alla fall mer angelägen med Wilsons skada. Med Isak får Newcastle en teknisk och rörlig anfallare som kan spela både anfallare och forward, och som passar mycket väl in i Eddie Howes taktiska system.

Är det en etablerad världsanfallare Newcastle värvar med Alexander Isak? Nej, men en potentiell världsanfallare om några år, och dessutom vore det i nuläget svårt för Newcastle att värva etablerade världsanfallare i rätt fas av sin karriär.

Man kan hävda att transfersumman antyder att Newcastle fortfarande riskerar vara något av chumps på marknaden, men om Isak fungerar som spelare kommer han vara pengarna värd både på fotbollsplanen för Newcastle och-eller vid en eventuell vidareförsäljning.

Annons

Alexander Isak är kanske inte riktigt lika het som han var förrförra säsongen med Real Sociedad. Förra säsongen blev det bara tio mål totalt, och mer oroväckande kanske att Isak inte heller borde ha gjort så många mål.

Men i Newcastle och i Premier League är det också möjligt för Alexander Isak att bli hetare än i Real Sociedad.

Bra för Alexander Isak

Karriären har i någon utsträckning stagnerat en aning för Alexander Isak. För några år sedan pratades det om klubbar som Barcelona som Isaks nästa hemvist, men det blev aldrig av och det snacket har dött ut.

Övergången till Newcastle är ändå ett steg framåt och uppåt i karriären. Isak kommer till en stor och ambitiös klubb i världens största och bästa liga. Här finns gott om utrymme för Isak att växa både som spelare och som person, liksom gott om utrymme för en nytändning.

Annons

Med transfersumman kommer dock också en press och höga förväntningar. Vi har sett det med flera andra spelare. Om inte Isak levererar som anfallare för Newcastle kommer han synas stenhårt och kritiseras brutalt och offentligt. Kanske desto mer eftersom det råkar vara just Newcastle.

På gott och på ont har nu Alexander Isak klivit rätt in i världsfotbollens strålkastarljus.

Bra för Sverige

Ett problem för Sverige och det svenska landslaget är att det i hög utsträckning saknar spelare som är ordinarie spelare i något som kan ses som europeiska toppklubbar. Det mer än något annat begränsar Sverige i samband med VM- och EM-kval, eller under mästerskap.

Därför är det en positiv utveckling för Sverige att Alexander Isak nu går till Newcastle, det vill säga under förutsättning att Isak lyckas i Newcastle. En anfallare som ordinarie i ett topplag i Premier League är inget som Sverige precis är bortskämda med. Med Isak kan Sverige snart ha två av dem.

Annons

BETYG: Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2022-08-26 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto