Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur illa kan det egentligen gå för Leicester?

Peter Hyllman

Under de senaste sex-sju åren har Leicester vunnit både ligan och FA-cupen, de har konsekvent slagits uppe i toppen av tabellen, utmanat om Champions League-platser och spelat europeisk cupfotboll, och även när de förra säsongen gjorde en erkänt mycket svag säsong med deras mått mätt så slutar Leicester ändå åtta. Den här säsongen ligger Leicester sist i tabellen, med en enda poäng från sina fyra första matcher.

Bakom denna rent tabellmässiga fasad hittar vi mer omfattande strukturella problem med spelare som vill lämna Leicester och där Leicester behöver sälja spelare för att kunna köpa nya spelare, men utan att kunna bli av med dessa spelare. Leicester är den enda engelska klubben denna sommar att inte värva en enda utespelare, liksom den enda klubben att inte spendera ett enda pund på transfersummor.

Kasper Schmeichel och Hamza Choudhury har redan lämnat Leicester, Wesley Fofana och Youri Tielemans har lobbat för att få lämna Leicester under en längre tid. Leicesters rent finansiella värdering av dessa spelare har däremot gjort att ingen klubb hittills har valt att köpa dem, vilket i sin tur resulterat i att Leicester inte haft möjlighet att köpa spelare och genomföra den ”omstart” som Brendan Rodgers pratat om.

Annons

Leicesters problem är okomplicerade men svåra att lösa på kort sikt. Klubbens lönekostnader är väldigt höga, det vill säga många spelare sitter på mycket höga löner och flera av dem ens utan att spela regelbundet. Detta ger två effekter. För det första att Leicesters spelare blir svåra att sälja vidare. För det andra att Leicesters pandemiplågade ekonomi måste stramas åt för att passa in i Premier Leagues finansiella regelverk.

Man kan diskutera det kloka eller mindre kloka i Leicesters agerande på marknaden den här sommaren, alltså deras hardball-attityd med att sälja spelare. Wesley Fofana är helt klart värd väldigt mycket, men har Leicester kanske ändå bitit över lite för mycket och därmed så att säga riskerar mista hela stycket nu när man har låtit försäljningen krypa så här nära transferdeadline?

Annons

Agerandet runt Youri Tielemans är i så fall ännu märkligare. Spelaren har sökt en exit från Leicester mest hela sommaren, vill alltså aktivt lämna klubben, och sitter på ett kontrakt som går ut om ett år. Leicester å sin sida har envisats med att värdera Tielemans till £30-40m, utöver Tielemans tämligen höga lönekrav, fastän de alltså behöver sälja spelare för att kunna köpa spelare.

Parodiskt börjar det bli nu i slutet av transferfönstret när det plötsligt kommer rapporter om att en ”okänd klubb” skulle ha lagt ett bud motsvarande £19m på Tielemans. Skulle Leicester acceptera det budet vore väl det i sig ett tämligen kraftfullt underkännande av deras egen transferstrategi den här sommaren. Leicester har sålt spelare dyrt tidigare år men verkar ha bedömt läget fel den här gången.

I normala fall hade kanske inte en inaktiv sommar på transfermarknaden varit ett problem för Leicester. Men Leicesters utgångspunkt var en spelartrupp i behov av förnyelse och av förändring. Dessutom konkurrerar Leicester i en ligamiljö där det för tillfället investeras i rekordomfattning på nya spelare, och där även klubbar som West Ham, Aston Villa m fl investerar en bra bit över £100m netto i sina spelartrupper.

Annons

Allvarligast är kanske känslan situationen skapar av ett Leicesters vars projekt och vars attraktionskraft är på väg att brinna ut. Leicesters ägare, thaikonsortiet King Power och familjen Srivaddhanaprabha, ger inget intryck av att ha tröttnat på Leicester eller något liknande, men brottas med sina egna finansiella problem samtidigt som de nu alltså konfronteras med att Leicesters budget inte riktigt motsvarar Leicesters verklighet.

Hur illa kan detta egentligen gå för Leicester? Den åttondeplats som förra säsongen sågs som ett misslyckande vore nog att den här säsongen snarare betrakta som ett oväntat positivt utfall. Nedflyttningsstriden har Leicester tveklöst individuellt sett bra nog spelare att kunna undvika, men om kulturen och atmosfären runt laget blir tillräckligt negativ så är nedflyttningsstriden allt annat än oundviklig för Leicester.

Annons

Möjligen skulle en vinst mot Man Utd hemma på King Power vara ett viktigt steg att lyfta Leicesters humör och därmed lyfta Leicester uppåt i tabellen den här säsongen.

:::

TRANSFERKOLLEN

Sasa Kalajdzic, Stuttgart till Wolves. Förståelig värvning givet att Wolves har väldiga problem med sitt anfall, som helt enkelt varit alldeles för tunt de senaste säsongerna. De värvar i Kalajdzic en spelare som varit Stuttgarts främsta målskytt i Bundesliga de två senaste säsongerna, och en spelare van att göra mål på alla möjliga sätt. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Wesley Fofana, Leicester till Chelsea. Chelsea har letat efter ännu en mittback mest hela sommaren, har försökt värva Fofana en längre tid och lyckades alltså till slut. Jättesumman de betalar Leicester kommer visa sig väl motiverad, Fofana är kanske redan en mittback av högsta klass och kommer utvecklas till en mittback i världsklass. Betyg: Berömlig – (+++++)

Annons
Publicerad 2022-09-01 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto