Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Väntat trögt för West Brom med Steve Bruce

Peter Hyllman

En vinst på sju matcher, åtta poäng av 21 möjliga poäng, en minst sagt anonym fjortonde plats i tabellen efter sju omgångar. Det vore helt fel att säga att den här säsongen har börjat bra för West Brom. West Broms supportrar har redan börjat bua och vissla åt West Broms resultat och fotboll, och Steve Bruces har redan fått börja be supportrarna om ursäkt för lagets spel.

Mönstret i West Broms matcher är tämligen tydligt. I fem av sju matcher har West Brom släppt in första målet och alltså hamnat i underläge. En av de två återstående matcherna slutade 0-0. Endast i en enda match har West Brom faktiskt tagit ledningen, och därmed vunnit matchen, 5-2 mot Hull City på The Hawthorns. På sätt och vis är det imponerande att West Brom ändå räddat oavgjort i fyra av dessa fem matcher.

Men att rädda oavgjort i matcher där man hamnat i underläge är inte bra nog för ett West Brom som inför den här säsongen hade rimliga och realistiska förhoppningar om att ta sig tillbaka till Premier League. Och hittills har Steve Bruce inte presterat någon annan analys eller försök till förklaring än att West Brom hade behövt eller behöver värva fler spelare än vad de redan har.

Annons

Tyvärr är det inte precis en oväntad situation som West Brom nu befinner sig i med Steve Bruce. Det har tvärtom sett ut ganska precis så här för Bruce i varenda klubb han haft hand om under åtminstone de senaste fem-sex åren, oavsett om det har gällt Aston Villa, Sheffield Wednesday, Newcastle eller alltså nu West Brom. Fotbollen har förändrats och utvecklats, och har kanske i någon mening sprungit ifrån Steve Bruce.

Frågan är också, precis som jag påpekade redan inför säsongen, om Steve Bruce verkligen är en bra fit med West Brom. West Brom har en tradition av att vilja spela en offensiv och underhållande fotboll, och supportrarna brukar ha mycket kort tålamod med managers som företräder en mer funktionell fotboll. Och Bruce tillhör onekligen den kategorin av managers.

Kontrasten med Burnley ikväll blir särskilt intressant. Burnley är tvärtom en klubb som lite gjort sig ett namn av att spela en väldigt funktionell fotboll med Sean Dyche som manager, men som nu istället har hittat något av början till en ny identitet med Vincent Kompany som manager. När Burnley under Millwall var det Burnleys supportrar som buade när motståndarna spelade tufft eller tjångade iväg bollen.

Annons

Kan Burnley ställa om och spela en sådan fotboll borde det så klart inte heller vara någon omöjlighet för West Brom att göra det. Resonemanget att man måste spela funktionell fotboll i EFL Championship håller inte heller längre vatten. Fotbollen har förändrats även i denna väldigt engelska liga. Det är Burnley som ligger i toppen av tabellen, och det är West Brom som ligger i mitten av tabellen.

Om vi tittar på vilka klubbar det är som har blivit uppflyttade från EFL Championship till Premier League under den senaste tioårsperioden så ser vi en markant förflyttning från lag som spelar en mer funktionell och stereotypt ”brittisk” fotboll till lag som spelar mycket mer progressiv och modern fotboll. Ändå lever vissa föreställningar kvar hos de som tycker och de som beslutar, att en manager som Bruce ”garanterar” uppflyttning.

Annons

Rimligtvis måste West Brom nu börja fundera på om den där föreställningen verkligen var korrekt. Med en manager som Scott Parker ledig på marknaden känns det allt annat än omöjligt att West Brom tittar på honom och tänker att han på två försök ännu inte har misslyckats med att få sitt lag uppflyttat till Premier League. Parker känns som en betydligt mer aktuell ”garanti” än Bruce.

Nu är inte Scott Parkers så våldsamt underhållande den heller. Här handlar det om den mycket mer långsamma och defensiva varianten av bollinnehavsfotboll. Men det är på så vis ändå en mer modernt orienterad fotboll än den fotboll vi ser Steve Bruce försöka tillämpa. Och den är dokumenterat framgångsrik på den här nivån även under senare år, till skillnad från Bruces fotboll.

Kanske är inte Scott Parker en idealisk fit med West Broms tradition och värderingar, men han är en betydligt närmare fit än Steve Bruce. Men med West Brom mitt i något slags beslutsvakuum, med ägaren alltmer kritiserad för sin roll i klubben och klubbens VD nyss sparkad, så är det kanske i farans riktning att West Brom inte kommer agera särskilt snabbt i den här frågan.

Annons

Och även om West Brom ändå skulle agera så har de ännu inte gett oss några större skäl att tro att de därmed skulle agera särskilt klokt.

Publicerad 2022-09-02 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto