Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Aston Villa är för stora för Steven Gerrard!

Peter Hyllman

Mindre än ett år har gått sedan Aston Villa annonserade anställningen av Steven Gerrard som deras nästa manager för världen. Anställningen var tänkt att signalera Aston Villas stora ambitioner och vilja att stärka sina positioner både i Premier League och på sikt även i den europeiska cupfotbollen. Anställningen av Steven Gerrard ansågs av många och inte minst av Aston Villa själva vara något av ett kap.

Kritiken mot anställningen, i den utsträckning den ändå fanns, gick om något mest av allt ut på att Steven Gerrard egentligen var för stor för Aston Villa. Mer specifikt att för Gerrard skulle Aston Villa-jobbet bara vara något slags trappsteg till dess att Liverpools managerjobb blev tillgängligt. Möjligen var det en och annan som viskade något slags försiktighetens ord att Skottland är en sak, Premier League en helt annan sak.

Verkligheten är att Aston Villa är för stora för Steven Gerrard!

Aston Villa är en stor engelsk klubb med stora ambitioner, och villiga att investera stora resurser för att realisera dessa ambitioner. Men Aston Villa föll i fällan att anställa ett stort namn som manager, snarare än att anställa en stor manager. Olika saker som många gånger förväxlas. Kanske är det ibland så att klubbar som Aston Villa ibland fattar beslut som får dem att se stora ut, snarare än beslut som stora klubbar fattar.

Annons

Under sitt knappa år som Aston Villas manager har Steven Gerrard gjort nästan varenda fel som går att göra. Han har varit otydlig och velande i valet av såväl taktisk uppställning som startelva, vilket gjort att laget nästan helt saknar så kallad identitet. Han har bråkat med viktiga och laglojala spelare. Han har inte heller gjort sig till någon större vän med Aston Villas supportrar.

När Aston Villa spelar fotboll under Gerrard som manager är det för närvarande väldigt svårt att se hur Aston Villa faktiskt vill spela fotboll. Där finns ingen tydlig idé med Aston Villas spel på samma sätt som är så lätt att se i t ex Brightons spel, i Newcastles spel, i Tottenhams spel och så vidare. Och ju längre tiden har gått desto mindre kraft, energi och arbetsvilja verkar dessutom spelarna villiga att investera på planen.

Annons

De finns som menar att Aston Villas taktiska problem blev desto mer tydliga när Michael Beale under sommaren lämnade Aston Villa för att ta över QPR som manager. Beale var tidigare assistent till Gerrard i både Aston Villa och i Rangers. Många menar att detta visar att det var Beale som stod för den stora delen av Aston Villas taktiska kunnande, och utan honom har Aston Villa därmed tappat väldigt viktig kompetens.

Bland Aston Villas supportrar finns både de som kritiserar Gerrard och de som försvarar Gerrard. Kritikerna tar upp ovanstående punkter. Försvararna pratar å sin sida gärna om hur spelarna kämpar och ger allt, vilket även rimmar med hur Gerrard pratar om vad han vill se av spelarna. Invändningen vore kanske att i den moderna fotbollen måste en manager ändå ha mer att bidra med än endast ”kämpa och ge allt”.

Annons

Andra menar kanske att Steven Gerrard ännu inte har varit Aston Villas manager i ett år ens och att han alltså behöver mer tid på sig. Samtidigt är det knappast för mycket att begära att det efter snart ett år ska börja gå att se ett fungerande spel och en taktisk idé framträda, och framsteg börja märkas. Kurvorna behöver helt enkelt peka åt rätt håll, men för Aston Villa pekar alla kurvor för närvarande åt fel håll.

Vet Steven Gerrard vilken taktik han vill att Aston Villa ska spela? Vet Steven Gerrard vilka spelare som är tänkta att ingå i hans önskade startelva? Vet Steven Gerrard vilka spelare han vill ha och inte vill ha i spelartruppen? Litar Steven Gerrard tillräckligt mycket på sina spelare att genomföra sin taktik? Att dessa frågor efter nästan ett år saknar tydliga svar är ett svagt skäl att vilja ge detta mer än ett år.

Annons

Steven Gerrard kan inte heller mena att han inte kände till förväntningarna eller inte fått resurserna att motsvara dessa förväntningar. Han anställdes för att lyfta Aston Villa upp mot de europeiska cupplatserna men har efter en godkänd start regresserat till ett sämre facit än företrädaren Dean Smith. Detta fastän Aston Villa investerat runt £200m i den egna spelartruppen, i hög utsträckning på spelare Gerrard själv önskat sig.

Spöket för Steven Gerrard, och den strategiska frågan för Aston Villa, är att det för närvarande finns lediga managers av väsentligt högre kompetens och kvalitet. Delvis beror det så klart på vad Aston Villa själv vill, liksom på vilka andra klubbar som råkar vara tillgängliga, men om t ex Everton kan anställa Carlo Ancelotti så kan självfallet Aston Villa anställa t ex Mauricio Pochettino.

Annons

Aston Villa behöver en bättre manager än Steven Gerrard. Aston Villa är för stora för Steven Gerrard.

Publicerad 2022-09-07 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto