Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta bästa skötta klubbarna i Premier League

Peter Hyllman

När det pratas om Premier League så pratas det normalt sett väldigt mycket om dåligt skötta klubbar i Premier League. Kanske för att det är så uppseendeväckande, kanske för att skadeglädjen många gånger är den enda sanna glädjen. Där finns ju t ex Man Utd och Everton som några minst sagt spektakulära exempel på just detta, även om för all del heller inte precis saknar sällskap.

Bättre eller till och med bra skötta klubbar i Premier League pratas det mycket mindre om. Kanske för att så väldigt mycket fokus i Premier League ligger på pengarna, inte minst från de utanför Premier League som pratar om Premier League. Det är lite som att man inte riktigt vill medge att det faktiskt finns bra skötta klubbar i Premier League och i engelsk fotboll också.

Frågan är om det finns åtta eller fler sådana klubbar i Premier League. Det behövs ju för att kunna fylla en traditionell måndagslista med dem. Men jag antar att det är något vi får se, det vill säga i vilken utsträckning jag tvingas tänja på gränserna och bortse från det ena och det andra för att skicka in lag på exempelvis platserna sju och åtta. Min gissning är dock att jag inte kommer behöver göra våld på verkligheten alltför mycket.

Annons

En sådan här lista kommer så klart jämföra och i någon mening jämställa klubbar med fullständigt olika finansiella förutsättningar. Vi vet samtidigt också att när en klubb har väldigt mycket pengar så verkar det finnas en ovilja att medge att den klubben faktiskt gör bra saker också. Allting som är bra med den klubben ska då förklaras med att de ju har pengar. Fastän vi vet att detta aldrig är hela sanningen.

Vilka är då Premier Leagues åtta bäst skötta klubbar?

(8) Tottenham

Passande nog var det nog rätt hugget som stucket mellan Tottenham och Arsenal om åttondeplatsen på den här listan. Arsenal kan dock avancera över tid, men än så länge lider man lite av ett och annat märkligt beslut i närtid.

Visst finns ett missnöje med hur ENIC och Daniel Levy sköter klubben, men överlag borde det vara svårt att vara alltför negativa. Anställningen av Antonio Conte visar också att där ändå finns en ambition och en vilja att investera i klubben.

Annons

(7) Leeds

Man kan självfallet tycka vad man vill om beslutet att sparka Marcelo Bielsa, men man bör då också komma ihåg att samma klubbledning en gång anställde Bielsa, och att man trots allt har följt upp Bielsa starkt med Jesse Marsch.

Det är ändå en rätt imponerande resa som Leeds har gjort. Från en ständigt underpresterande klubb i EFL Championship till en klubb som håller på att etablera sig i Premier League, och skapar en grund att kunna sikta mot mer på sikt.

(6) Newcastle

Här får man självfallet hålla sig för näsan och tänka på trevligare saker som t ex öppnade surströmmingsburkar som passerat sitt bäst före-datum, men lyckas man väl göra det så får man säga att som fotbollsklubb har Newcastle gjort väldigt mycket rätt.

Fastän press och supportrar skriker om jättevärvningar och dylikt nyrikt beteende så har Newcastle hållit sig rätt kalla. De har anställt en stabil manager samt värvat spelare som passar in i hans filosofi. Små grepp har gett stora resultat.

Annons

(5) Crystal Palace

Andra gången gillt kanske för Crystal Palace och sitt försök att förändra klubbens strategi och profil. Första gången gick helt fel och man sparkade Frank De Boer efter fyra matcher, vilket fick många att ifrågasätta viljan att göra om samma misstag.

Men något misstag har det inte varit, kanske för att det inte var ett misstag ens första gången, man gjorde det bara på fel sätt. Crystal Palace har dock lärt sig och den här gången gjort det på helt rätt sätt.

(4) Liverpool

Ibland tappar man tron på mänskligheten. En sådan gång skulle kunna vara när vissa av Liverpools supportrar, efter en med deras mått något tuff start på säsongen, börjar ropa på att Jürgen Klopp borde få sparken.

Andra hojtar om FSG Out mest för att Liverpool inte värvar spelare bara för att värva spelare. Vad Liverpool lyckats med under de senaste fem åren bygger på en klubb som drivs på ett väldigt kompetent sätt, styrt av rationalitet snarare än mobblogik.

Annons

(3) Brentford

Mängder av texter har så klart skrivits om Brentford redan och deras unika, vissa skulle säga excentriska, metoder. Ingen klubb har jobbat så systematiskt med databaserad analys, och ingen klubb har nått större resultat än dem med detta.

Det var inte många som trodde att Brentford någonsin skulle gå upp i Premier League. Ännu färre trodde att Brentford skulle hålla sig kvar i Premier League. Härifrån börjar det bli svårt att se Brentford åka ur Premier League.

(2) Man City

Man City sitter på enorma resurser och det är självfallet en stor orsak till deras framgångar och nuvarande dominans. Men en minst lika viktig komponent är så klart den strategi, den organisation och den kompetens med vilken Man City drivs med.

Man City agerar inte bara här och nu, de agerar med ett ständigt öga på framtiden, de har uppenbart en mycket god planering i allt de tar sig för, och de viker inte från sina principer vilket gör att de olika andra klubbar med mycket pengar aldrig blivit chumps.

Annons

(1) Brighton

Om en av Arsene Wengers galna idéer skulle göras verklighet av, åtminstone tror jag det var han som var idéns upphovsman, att varje klubb inför en säsong skulle få börja om på noll och med £100m på fickan, då skulle Brighton vinna Premier League!

Idén är för all del både orealistisk och osympatisk. Men effekten eller utfallet, att Brighton skulle vinna ligan, är så klart allt annat än osympatiskt. Ingen klubb drivs bättre, på kort eller på lång sikt, i stort som i smått, i köpa eller sälja, hire or fire, än Brighton.

En klubb som för bara några år sedan togs för givet skulle åka ur Premier League utmanar just nu Premier Leagues övre halva och tabelltopp. Europeiskt cupspel är alls ingen omöjlighet.

Ett bättre tecken än på en extremt välskött klubb är naturligtvis att laget kan sälja sina bästa spelare och ändå bli bättre. Möjligen är inte detta en egenskap som kommer få Brighton att vinna Premier League.

Annons

Men det är en egenskap som gör Brighton till Premier Leagues bäst skötta klubb!

Publicerad 2022-09-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto