Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chelsea måste vinna och Man City borde vinna!

Peter Hyllman

Förlusten mot Dinamo Zagreb visade sig vara spiken i Thomas Tuchels kista. Och de som höll i hammaren minst lika mycket som Dinamo Zagreb själva var förmodligen Chelseas spelare som gjorde en allt annat än bra insats. Tvärtom, om det behövdes ett case för att Tuchel inte längre hade Chelseas spelares hjärtan och hjärnor så var matchen mot Dinamo Zagreb onekligen case closed.

Men matcherna i Champions League kommer kvickt och smutsigt den här säsongen, på grund av VM under senhösten och vintern. Alltså är Chelsea tillbaka i Champions League redan denna vecka med en hemmamatch mot Red Bull Salzburg. En match Chelsea nu verkligen behöver vinna. Både för att reda ut sin egen just nu betydligt mer komplicerade gruppsituation, och för att ge Graham Potter rätt start på sin tid som manager.

Dinamo Zagreb var, kanske något elakt uttryckt, tänkta att vara slagpåsen i en Champions League-grupp i övrigt innehållandes Chelsea, Milan och Red Bull Salzburg. Deras roll skulle i alla fall vara begränsad till något av spoilers, där det lag som tappar poäng mot dem skjuter bort sig själva från gruppspelet. Chelsea har i realiteten inlett gruppspelet med att ge motståndarna tre poängs handikapp över totalt sex omgångar.

Annons

Här finns alltså inte längre några livlinor kvar för Chelsea. De har redan ringt en kompis, frågat publiken och förbrukat sin 50-50. Chelsea måste vinna matcherna mot Red Bull Salzburg och Milan på hemmaplan, helst vinna och absolut inte förlora mot dessa lag på bortaplan, och därefter avsluta gruppspelet med att vinna hemmamatchen mot Dinamo Zagreb. Väldigt enkelt och naturligtvis väldigt svårt på samma gång.

Denna uppgift ska nu Chelsea klara av med en manager som aldrig förut haft hand om en enda Champions League-match, som har tagit över Chelsea mitt under brinnande säsong, utan någon som helst försäsong och utan att ha varit med om att värva en enda av Chelseas spelare. Det har påpekats av många, men Chelsea har satt sig själva i en väldigt riskfylld och besvärlig situation.

Alltså kommer Chelsea behöva förlita sig mycket på spelarnas kvalitet att bära dem vidare från gruppspelet. Den individuella kvaliteten spelare för spelare är högre i Chelsea än i något annat lag i den här gruppen. Men det kräver självfallet även att spelarna verkligen lever upp till detta i sina prestationer. Något de verkligen inte gjorde mot Dinamo Zagreb, men något de nu måste göra med en ny manager.

Annons

Thomas Tuchel fick bära ansvaret för Chelseas svaga start på säsongen. Nu är det Chelseas spelare som bär ansvaret för Chelseas fortsättning på den här säsongen.

:::

Man City satte sig onekligen inte i någon svår situation i sitt gruppspel, efter att ha gjort fläsksylt av Sevilla på bortaplan i första omgången. 4-0 på Ramón Sanchez Pizjuan är ett seriöst imponerande resultat som borde sända varningsflaggor och kalla kårar längs ryggraden på alla möjliga motståndare i Champions League. Man City menar onekligen business den här säsongen.

Man Citys nästa motståndare råkar vara Dortmund, hemma på Etihad. Det stod väl nästan skrivet i stjärnorna att Man City och Dortmund skulle hamna i samma grupp den här säsongen, alltså omedelbart efter att Man City värvat Dortmunds stora stjärna Erling Haaland i somras. Fotbollen gillar som bekant sina små ironier, och det här blev alltså inget undantag från den regeln.

Annons

Man City kan ikväll i praktiken mer eller mindre säkra sitt avancemang från den här gruppen, och om inte säkra så i alla fall ta ett järngrepp om gruppsegern. Vinster mot både Sevilla och Dortmund i de första matcherna, och därefter två matcher mot gruppens tänkta slagpåse FC Köpenhamn. Det vore nästan matematiskt omöjligt att undvika slutspel för Man City från det läget.

Erling Haaland har fullständigt öst in mål för Man City i början av säsongen. Blir intressant att se om han kan fortsätta ösa in mål mot Dortmund, sin gamla klubb. Eller om Dortmund kanske vet något om hur man bäst stoppar Haaland, inte bara hur man bäst spelar fram honom. Men i vilket som helst fall ska det inte spela någon större roll. Detta är en match Man City bör och ska vinna.

Frågan är kanske mest med hur många mål.

Annons
Publicerad 2022-09-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto