Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

BK Häcken vs. Falkenbergs FF; och finsnickeri

Israelsson

I skuggan av det gigantiska Stockholmsderby spelades det, tro det eller ej, annan allsvensk fotboll.

Malmö FF, som likt AIK och Djurgården jagar guld, städade exempelvis av Kalmar FF på bortaplan med hela 5-0.

Det blev en walk in the park för himmelsblått efter en ganska vidrig brasse-satsning från Romario, vid ett inkast på mittplan, efter endast nio spelade minuter. Rött kort. Ridå, KFF.

Malmö hakar på och ligger nu tre poäng bakom Djurgården som uddamålsförlorade med 1-0 på Friends Arena.

Guldet kanske inte är helt klart för Djurgårdens del ändå, Christiansen

Det är ett öppet race om LJ-pokalen, och jag har varit inne på det tidigare; det kommer att avgöras i omgång 30.

Ett lag som varit helt borträknat från guldet, men som gått starkt efter sommaruppehållet, är Hisingens stolthet BK Häcken.

Annons

Om jag inte helt missminner mig sa coach Alm, efter att Häcken förlorat med 1-0 x2 mot tvillingklubbarna från Stockholm; att det mer eller mindre är kört. Guldjakten alltså.

Detta var i slutet av april. Nu är vi inne i september. Och Häcken ligger på fjärde plats med endast fyra poäng till förstaplatsen.

I nästa omgång, efter landslagsuppehållet, tar Häcken emot AIK på syntetmaterialet. En seger där kan ge Häcken en möjlighet att på riktigt gå för guldet.

Personligen har jag länge varit svag för Häckens sätt att spela fotboll, och som initierades med Gerhardssons sorglösa attackfotboll.

Stahre fick ordning på defensiven. Alm snickrar för att få ihop helheten. Och han är på god väg att få ihop det vilket statistiken vittnar om.

På 22 spelade matcher har gulsvarta gjort 37 mål och släppt in 18 (bra siffror!). Lite för många förluster möjligtvis – fem stycken – där toppkonkurrenterna varit för svåra.

Annons

Det är ett lag som har hittat ett, till stora delar, fungerande spel- och arbetssätt. Ett starkt kollektiv kryddat med individuell briljans.

Nedan följer nedslag i Häckens sätt att agera; i egen speluppbyggnad samt förhindrande av motståndarens dito, och vi tar främst utgångspunkt i gårdagens 4-1-seger mot Falkenbergs FF.

Speluppbyggnad, egen planhalva:

SU

Speluppbyggnad, motståndarens planhalva:

SU högt 

Tre ”tior”:

mellan linjer 3 tior

Systematiskt Häcken-anfall vid Irandust 2-0-mål (mot ett uppställt försvar):

Iran 1Iran 2Iran 3Iran 4

Förhindra speluppbyggnad:

Förhindra SUFSU Norrpan

Häcken är främst finsnickrare när det gäller deras offensiva fotboll. Många snidare som gillar att trä in bollen på små ytor för kombinationer.

Dock har de, under säsongens gång, visat sig vara väldigt starka i det offensiva omställningsspelet vilket jag var inne på i en analys tidigare i år när de bärgade cupguldet mot AFC Eskilstuna: En mångsidig cupvinnare.

Annons

Och i sitt defensiva uppträdande upplever jag ett hårt arbetande kollektiv där det går fort från anfall till försvar, och där den direkta återerövringen är ett tydligt arbetssätt.

Till sist. Jeremejeff är borta men det kanske inte gör så mycket då Paulinho visar gryende form.

På sina 11 starter har han gjort 9 mål. Kan brassen hålla sig hel och frisk under resterande del av säsongen kanske Häcken på allvar kan blanda sig i racet om förstaplatsen.

Häckens främsta målskytt genom tiderna gjorde två mål igår. Det första målet höll hög klass.

Hans brasse-balans gjorde att han, trots bevakning, kunde ta med sig bollen i steget och komma till ett skottläge som han förvaltade på bästa sätt.

Åtta omgångar kvar där varje match är livsviktig för såväl toppen som botten.

För övrigt gott att se Källqvist i kassen igen. Målisen som la vantarna på hyllan för två år sedan. Som min gode vän, Fredde P aka Smedbys Zlatan sa: Va fan Allsvenskan är nya div. 6 med avdankade målvakter och spelande sportchefer. Charmigt ändå.

Annons

Bilderna är från Spiideo.

Publicerad 2019-09-02 10:23

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto