Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frågetecknen hopar sig över Juventus

Italienbloggen

Juventus fick bara 1-1 hemma mot Lyon i gårdagskvällens Champions League, efter en kvittering i 85:e minuten av fransmännens Tolisso. I och med Sevillas vinst så ligger Juve två poäng bakom förstaplatsen tills lagen drabbar samman i Andalusien nästa omgång. Med stor sannolikhet kommer det krävas en vinst där för att kamma hem den åtråvärda förstaplatsen i gruppen. I ligan leder man fyra poäng före Roma, trots två förluster redan. Har juventini anledning att klaga på tillvaron? Kanske. Framförallt har de rätt att oroa sig över de svajiga prestationerna, snarare än resultaten.

Juventus köp i somras av Higuain och Pjanić för en bra bit över miljarden var en tydlig övning i härska-och-söndrateknik. Turinlaget både högg och vred om kniven i sina närmsta konkurrenter Roma och Napoli. Värvningen av Higuain gav dessutom starka signaler om att de vitsvarta satte kurs mot Champions Leaguetiteln. Spelaren kunde ge den målgarantin som skulle göra Juventus till främste utmanare i ledet bakom Europas suveräner Barcelona, Bayern och Real Madrid. Själva ligan skulle defileras hem, och ett nytt Serie A-rekord med sex raka ligatitlar skulle nås. Trots tappet av Paul Pogba gjorde Juventus en suverän mercato på alla plan. Men väl inne i november månad har allt inte gått som på räls.

Annons

Resultaten har varit okej. Visserligen förlust gånger två på San Siro mot Milanolagen. Även oavgjort i CL-premiären hemma mot Sevilla, en match där Juventus kanske borde haft med sig alla tre poäng. Men det som slår en är hur prestationerna sett ut och hur det svängt under hösten. Mot Lyon på bortaplan åkte man på en utvisning tidigt i andra halvlek, ändå kommer man tillbaka starkt och vinner med matchens enda mål. Senare den veckan möter Juve Milan borta och förlorar inte orättvist med 0-1. På ett snarlikt sätt förlorade man mot Inter tidigare under hösten.

Nu i helgen slog man tillbaka Napoli med 2-1 men följer upp med en lam insats mot Lyon. En match som präglades av få målchanser och som sätter Juve i en svårare sits i gruppen. Man drabbades av nya skadebekymmer efter att Bonucci och Pjanić utgått under matchen. Just skadorna är en förklaring till att spelet hackat. Bland annat är Bonucci, Chiellini och Rugani alla borta i backlinjen. Mittfältsmotorn Marchisio kom nyligen tillbaka som en välkommen förstärkning. I hans ställe har man snurrat på allrounde Asamoah, ynglingen Lemina och den allt blekare brassen Hernanes. Marchisios comeback kan visa sig vara fundamental för att laget ska lyfta sitt spel. Men Pjanić har knappast motsvarat alla förväntningar hittills och inte hittat sin roll. Precis som resten av Juventus har bosniern puttrat på med sitt spel utan att kliva fram och dominera.

Annons

På skadelistan finns också förra säsongens anfallsstjärna Dybala. Argentinaren har inte fått igång målproduktionen som ifjol, och utan honom har kreativiteten hämnats i laget. Det återstår att se om Dybala kan hitta ett bra samarbete med sin landsman Higuain på topp. Denne har levererat när det kommer till mål men har kritiserats i det övriga spelet. Det på pappret intressanta anfallsparet Higuain-Mandžukić har inte heller fungerat efter skadan på Dybala.

Det går inte att göra en Juveanalys utan att nämna Pogbas frånvaro. Har fransmannens flykt påverkat så mycket i spelet? Jag tror inte det, men visst hade hans förmåga att öppna upp matcher hjälpt Juventus i det här läget. Tränare Allegri famlar efter kreativitet i anfallsspelet men det han behöver för att väcka laget är kanske bara mer grinta? Det hade företrädaren Conte infört direkt i en motsvarande situation.

Annons

Att vinna borta mot Sevilla kommer bli en otroligt svår uppgift. Sevilla har redan vunnit mot Atlético Madrid på hemmaplan i höst och är bra med i toppen i La Liga. En andraplats i gruppen vore inte en katastrof för Allegris mannar. Man kan fortfarande få ett Monaco i åttondel, men risken är större att det blir ett av de riktigt tunga lagen. Förra året förlorade man förstaplatsen till Man City i sista omgången efter förlust i just Sevilla. Målskytt? Förre Juve-strikern Llorente. Spanjorerna kom trea och gick och vann Europa League som brukligt. För Juve blev det som bekant FC Bayern i åttondel och ett smärtsamt tidigt uttåg ur Champions League,

Denna säsong, när Juventus ska ta det sista klivet bland de största i Europa skulle det kännas onödigt att riskera en svår lottning med en till andraplats. En vinst i Sevilla skulle markera en stor symbolisk tyngd för resten av säsongen och ge laget självförtroende att hitta en utväxling i spelet. Att potentialen finns i truppen är det ingen som betvivlar.

Annons

****

I kvällens Europa League är fyra italienska klubbar i farten. Roma möter Austria Wien på bortaplan. Båda lagen delar på förstaplatsen i gruppen efter 3-3 i mötet på Olimpico, där österrikarna kom tillbaka med två sena mål. Romas har stått för ganska märkliga resultat i årets Europaspel och ikväll lär fansen kräva en vinst för lite andrum i gruppen. Giallorossi störs dock av skador och Daniele De Rossi väntas gå ner och starta som mittback.

Fiorentina har fått upp ångan den senaste tiden och anfallaren Nikola Kalinić är i målform. De möter tjeckiska Slovan Liberec på Artemio Franchi. Tjeckerna har bara tagit en poäng i gruppen och fick stryk med 1-3 på hemmaplan senast. Fiorentina toppar gruppen tre poäng före PAOK och laget som ingen vet hur man stavar, Qarabag.

Sassuolo har inlett med en seger, en oavgjord och en förlust i deras Europadebut. Förra matchen slutade 1-1 borta mot Rapid Wien och nu ska de grönsvarta ta emot Rapid på Mapei Stadium. Genk toppar gruppen på sex poäng och Athletic Club ligger överraskande sist på tre.

Annons

Kvällens höjdare utspelas på den engelska sydkusten och St Mary’s Stadium. Ett pressat Inter möter Southampton med primaveratränaren Stefano Vecchi som tagit över huvudtränarsysslan efter Frank de Boer. Vecchi tar med flera spelare som inte registrerats för höstens EL-spel, som Joao Mário, Geoffrey Kondogbia och Gabriel Barbosa. De följer med för att tränaren vill skapa en bättre stämning i truppen efter den dåliga inledningen. I Milano vann Inter med 1-0, trots det måste prestationen höjas avsevärt om det ska bli några poäng ikväll. Och det måste det bli, laget ligger sist i gruppen, tre poäng efter ledande Sparta Prag.

Kl. 19:

Austria Wien-Roma

Kl. 21:05

Sassuolo-Rapid Wien

Fiorentina-Slovan Liberec

Southampton-Inter

 

Publicerad 2016-11-03 15:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto