Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pånyttfödda Lazio flyger under backuptränaren

Italienbloggen

Helgens stormatch utspelar sig mellan Napoli och Lazio på lördag kväll. I tabellen ligger lagen på femte respektive fjärde plats. Att fjolårstvåan Napoli skulle ligga bland topp-5 förvånar igen. Men att Lazio skulle befinna sig där är ett stort utropstecken efter deras, även med Laziomått mätt, kaotiska sommar.

I juli hade Lazio kommit överens med den intressante (går att byta ut mot många adjektiv) tränaren Marcelo Bielsa. Argentinaren hade lämnat Marseille i augusti 2015 under tumultartade former och är känd som en tränare som bygger upp lag på ett snabbt och skickligt sätt, men där energin förr eller senare pyser ut. Även om det var en kortsiktig lösning kunde laziali ha överseende med att man lockat ett stort tränarnamn som skulle öka klubbens attraktionskraft.

Förhandlingarna drog ut på tiden dock. Rapporterna talade om att president Lotito och sportchef Tare väntade i flera dagar på att Bielsa skulle anlända med flyget från Argentina till Rom. Flyget kom aldrig, kontraktet skrevs i Buenos Aires istället. Bielsa slutade sedan som tränare nästan i samma veva. Vad hände egentligen? För en som inte slaviskt följde rapporterna från Rom kunde händelserna te sig som en dimma där El Loco aldrig skrev på för Lazio. Men Bielsa var faktiskt Laziotränare i två dagar.

Annons

Den spontana tanken då var att detta var ytterligare en del av ”Galningens” märkliga upptåg och extroverta sätt. Men snart skulle missnöjet bland fansen rikta sig mot den extremt impopuläre Claudio Lotito. Bielsa lämnade efter att gräl med presidenten, klubben i sin tur hotade med att stämma argentinaren för kontraktsbrott. Innan sommaren fick förre primaveratränaren Simone Inzaghi ta över efter den sparkade Stefano Pioli (nämns som Interkandidat nu). Tanken var att Inzaghi efter vårens gästspel skulle ta över Salernitana i Serie B, en av annan av Lotitos klubbar i seriesystemet.

Istället fick Inzaghi snällt rätta sig i att städa upp i röran efter Bielsa. Fansen förväntningar var på en bottennivå efter en åttondeplats och misslyckat CL-kval 2015/2016. Under den första dagen av säsongskortsförsäljning i somras förnyades endast elva (!) abonnemang. Personerna som förlängde har i efterhand både prisats och uppmärksammats av klubben. En stor del i den siffran har och göra med den pågående bojkotten mot barriärerna som placerats ut på båda Olimpicos kortsidor. Lazios Curva nord valde att återvända till Olimpico i somras, men fortfarande står stora delar av sektionen tom under matcherna. Publiksnittet hittills ligger på lite över 15 000, nästan hälften av Romas snitt under hösten.

Annons

40-årige Simone Inzaghi avslutade spelarkarriären i Lazio 2010 och arbetade inom klubbens akademi innan han tog över som huvudtränare i våras. I och med prestationerna tidigt på säsongen lyckades han vända pessimismen till något annat. I premiären slog man Atalanta på bortaplan med 4-3. Det följdes upp med 0-1 hemma mot Juventus, men också en bra spelmässig insats. Sedan dess har det rullat på för Inzaghis örnar. Den andra förlusten kom borta mot Milan, men de sedvanliga dalarna har lyst med sin frånvaro. Inför omgång 12 är man bara två poäng bakom lokalrivalen Roma på andraplatsen.

Under sommaren lyckades man behålla nyckelspelarna Lucas Biglia, Stefan de Vrij och Felipe Anderson. Framförallt var de flesta säkra på att den argentinske landslagsmannen Biglia skulle flytta, men lagkaptenen stannade och är nu kvitt skadan som gäckat honom under hösten. Barcelonafostrade talangen Keita Baldé hamnade tidigt på säsongen i bråk med Inzaghi, men togs till nåder och är nu en viktig del i anfallskedjan med Anderson och Ciro Immobile.

Annons

Immobile kom till Lazio i somras efter att karriären gått i stå sedan han blev ligans bäste målskytt i Torino och flyttade till Borussia Dortmund 2014. Resultatet har blivit nio mål under hösten och en andraplats i skytteligan. Lazio har också lyft upp flera ungdomsspelare och gett dem speltid i startelvan. Alessandro Murgia, Cristiano Lombardi och målvakten med det fantastiska namnet Thomas Strakosha ger hopp om en ljus framtid i den blå delen av Rom.

****

I Napoli har däremot det mesta handlat om centerplatsen längst fram. Arkadiusz Milik ersatte Gonzalo Higuain och hann göra fyra mål på sju ligamatcher innan han drog korsbandet. 22-åringen inledde inte bländande i spelet men stod för mål, addera tre stycken i CL, och lämnade en stor lucka efter sig i startelvan. Faktum är att polacken är den enda centern i truppen, vilket fått tränare Sarri att laborera med olika alternativ.

Annons

Det logiska valet blev Manolo Gabbiadini. Han har dock inte övertygat och bara gjort två mål i höst. Om man ska vara rättvis mot Gabbiadini så är centerplatsen inte hans naturliga anfallsroll. Samtidigt har den hårdskjutande italienaren fått sin stora chans i startelvan efter flytten från Sampdoria för ett par år sedan, och inte tagit den. Yttern Dries Mertens har också testats i samma position. Belgaren är en av världens bästa inhoppare, men centerrollen är långt ifrån idealisk för en spelare som knappt mäter 1,70 meter i höjd.

Spekulationerna går varma vid Vesuvius fot om vilken forward som köps in i januari. Miroslav Kloses namn kom upp efter ett tag, men den kontraktslöse tysken valde att sluta och bli assisterande i Joachim Löws landslag istället. Det är märkligt att den här situationen överhuvudtaget uppstått i Napoli. Det är lätt att skylla på ägaren De Lauretiis snålhet, men någonstans har kommunikationen med sportchefen Giuntoli och Maurizio Sarri brustit. Möjligen har Sarri insisterat på att Gabbiadini är en man för centerplatsen i deras samtal. I anfallsproblematiken kan man också lägga till Lorenzo Insigne. Hemmasonen har gått mållös och inte fått spelet att lossa, även om han gjorde en fin assist till Callejons kvittering mot Juventus senast.

Annons

De två senaste mötena på San Paolo har varit spektakulära. Matchen förra säsongen slutade 5-0 till Napoli efter en målshow av Higuain. I maj 2015 vann Lazio med 4-2 och säkrade kvalplatsen till Champions League före just Napoli. Ikväll gäller det att bryta den negativa trenden för Napoli och hitta rätt bland fronttrion. Om inte annat står en annan neapolitanare, Ciro Immobile, redo att göra avtryck för gästerna.

 

Publicerad 2016-11-05 15:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto