Svensklaget Palermo är helgens stora förlorare

Italienbloggen

I och med att den 12:e omgången spelats i Serie A är snart en tredjedel av ligan avverkad. Nedan summeras det viktigaste från helgens omgång som var ganska målrik och inte innehöll någon 0-0 match. Då landslagsuppehåll väntar till helgen spelas det inte någon Serie A förens helgen 19-20 november.

På lördagskvällen krossade Torino Cagliari med 5-1. Alla tre B:na i vinrött gjorde mål, Benassi, Baselli och Belotti. Kan inte vara lätt för en kommentator att hålla isär dessa spelare alla gånger. Den sistnämnde gjorde två mål och en asisst, och drömmen om att bli landslagets nästa stora prima punta lever vidare för forwarden. Ljaljić gjorde även han mål efter en målvaktstabbe av Storari. I Torinomålet var även mannen som italienarna uttalar ’Art nära att fumla in en boll, men räddas av målkamerasystemet. Torino har nu gjort näst flest mål i serien, 27 stycken. Bara Romas 29 mål är bättre.

Senare på kvällen utspelades omgångens stormatch mellan Napoli och Lazio. De båda ljusblå lagen delade på poängen med varsitt mål. Efter en första halvlek där hemmalaget var bättre tog man ledningen när Marek Hamšik dribblade och satte 1-0. Bara två minuter senare släppte dock Pepe Reina ett skott under sig och Keita Baldé kvitterade. Det mesta inför handlade om Napolis anfallsproblem. Mertens startade som center och Gabbiadini kom in i andra, men satte knappt något avtryck i sitt inhopp. Gabbiadini har inte fansens tålamod på San Paolo och man ser på honom att självförtroendet inte är på topp. Lazios starka defensiv lägger grunden för poängen och man är alltjämt kvar på en fjärdeplats.

I söndagens lunchmatch tog Empoli en tung seger med 4-0 borta mot Pescara. Empoli tredubblade (!) sin målskörd för säsongen i och med resultatet. Pescara hade flera chanser i första halvlek, men både ribban och Empolimålvakten Skorupski stod i vägen. Evigt unge Massimo Maccarone gjorde istället två mål i halvleken. Övriga målskyttar var Pucciarelli och Saponara. Empoli klev förbi och puttade ner Pescara till nedflyttningsplats.

Ett annat lag som sjunker mot nedflyttningsstrecket är Sassuolo. Förlusten mot Atalanta med 0-3 var lagets tredje raka. I torsdags tappade man också en 2-0 ledning under de sista fem minuterna mot Rapid Wien. Efter en bra start har tränaren Di Francesco hamnat i ett pressat läge. Flytet är inte med hans lag och gästerna ledningsmål föregicks av en klar offside. Matchen mot Sampdoria i nästa omgång blir viktig för att bromsa fallet i keramikstaden. Atalanta tog fjärde raka segern och har sju raka utan förlust. Efter en dålig start har lyckan vänt totalt för tränaren Gasperini. Bergamolaget gick om Napoli och är på samma poäng som Lazio som innehar fjärdeplatsen.

Mittenmötet på Artemio Franchi i Florens slutade 1-1 mellan Fiorentina och Sampdoria. Astori och Luis Muriel målade i matchen. Fiorentina har bara en förlust sedan premiäromgången men har redan kryssat vid fem tillfällen. På San Siro skulle det dröja 83 minuter innan Inter genom Ivan Perišić skulle få hål på jumbon Crotone. Innan matchen var slut fyllde Mauro Icardi på med två mål och gav tränaren Stefano Vecchi den första segern i Inter. På tränarposten verkade det nu vara nära att Stefano Pioli tar över, efter att Villareals tidigare tränare Marcelino varit favorit i slutet av veckan.

I Milanos rödsvarta del är det uppåt efter 2-1 segern i Palermo. Suso gav Milan ledningen efter att Palermomålvakten Posavec tappat bollen i straffområdet. Palermos ljus i höstmörkret, Ilja Nestrovski, satte kvitteringen och gjorde sitt sjätte mål. Men i den 82:a minuten klackstyrde Milans inhoppare Lapadula in skottet från Suso och gav segern till gästerna. Lapadula köptes för knappt 90 miljoner från Pescara i somras men har under hösten gått skadad. Säkerligen har han närmat sig en plats i startelvan med detta mål. Hiljemark blev utbytt och Quaison inbytt för rosanero. Palermo är kvar på 19:e plats med bara en seger, Milan befäster sin position som trea.

Juventus behåller serieledningen efter 2-1 borta mot Chievo. Mandžukić inledde målskyttet efter paus men Chievo kvitterade på straff genom deras speciella målskytt Pellissier. En kvart före slutet gjorde Pjanić ett patenterat frisparksmål som gav Juve segern. Bianconeri tystade kritikerna efter veckans oavgjorda resultat mot Lyon, men segern hade sitt pris då Andrea Barzagli klev av skadad. Prognosen talar för att mittbacken blir borta året ut. Chievo har fem raka utan vinst men parkerar på en trygg placering i mittens rike.

I Genua gjorde fransmannen Cyril Thereau säsongens femte mål för sitt Udinese mot Genoa. Lucas Ocampos kvitterade för hemmalaget. Sist ut på söndagskvällen var Roma och Bologna. Där handlade allt om egyptiern Mohamed Salah som gjorde alla målen i Romas 3-0 seger. Salah har nu gjort åtta mål i serien och skuggar Džekos tio. Trots alla skador i laget känns fronttrion med Salah, Džeko och Perotti glödhet. De två förstnämnda är målmässigt igång på alla cylindrar och Perotti har visat sig vara en Serie A:s bästa en-mot-en spelare. Inget försvar i världen går säkert när dessa tre vaknar på rätt sida.

****

Omgångens vinnare: Empoli tar sig upp på säker mark och lyckas snygga till deras bisarrt dåliga målstatistik. Atalanta är nu uppe bland topp-fem efter vinsten mot svårspelade Sassuolo.

Omgångens förlorare: Palermo har det riktigt jobbigt i botten med fyra poäng till säker mark. Svensklaget har inte kvalitén som exempelvis Sassuolo har bland bottenkollegorna. Konstigt nog har Palermos enda seger kommit mot just Atalanta.

Omgångens mål: Min röst går till Miralem Pjanićs frispark, som dessutom skjuts från nära håll vilket är svårare för en med bosnierns frisparksteknik. Många fler frisparksmål att vänta i vitsvart?

Publicerad 2016-11-07 17:49