Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pioli till Inter – har man tänkt till den här gången?

Italienbloggen

Idag gör 51-årige Stefano Pioli sin första presskonferens i Inter. Efter en veckas spekulationer blev det klart att den Parmafödde Pioli tar över storklubben som fått en så dålig start på säsongen. Kandidaterna som nämndes för tränarjobbet var på olika nivåer och skeenden i sina karriärer. Guus Hiddink deklarerade tidigt att han inte var intresserad att ta över den sparkade landsmannen Frank de Boer. Gianfranco Zolas namn kom upp precis som Marcelinos, spanjoren som lämnade Villareal i augusti. Marcelinos löneanspråk skulle dock vara för höga sägs det. Nu blev det Pioli, som själv fick sparken från Lazio efter derbyförlusten i april mot Roma.

Stefano Pioli är en gammal mittback som gjorde flest matcher i Fiorentina. Den tidiga tränarkarriären tog honom till klubbar som Modena, Piacenza och Sassulo (då i Serie B). Han gjorde sin Serie A-debut i Parma säsongen 06/07 men fick sparken lite mer än halvvägs på resan. Nästa jobb i högstaserien dröjde till säsongen 10/11 när han ledde Chievo. Sommaren 2011 tog han över Palermo, men blev ett av president Zamparinis alla tränaroffer och fick sparken efter endast två matcher. Ett par månader senare tog han över ett krisande Bologna och styrde laget till en niondeplats, hjälpt av spelare som Marco di Vaio och Gastón Ramírez. Säsongen 12/13 kom Bologna på en trettondeplats, men sålde spelare som Diamanti, Taïder och nämnde Ramírez. Året därpå åkte Bologna ur Serie A, märkbart påverkade av de tunga spelarförsäljningarna. Pioli fick sparken efter nyåret och ersattes av Ballardini, som inte klarade av att göra en salvezza under våren.

Annons

För en klubb av Bolognas storlek hade Pioli ett ganska högt poängsnitt under sejouren där. Han betraktades som en intressant tränare i en provinsklubb, trots topparna och dalarna i Bologna. Därför kom det som en överraskning för många när Lazio annonserade Pioli som Edy Rejas ersättare till säsongen 14/15. Stefano Piolis debutsäsong i Rom kan inte annat än betraktas som en supersuccé. Lazio kom trea i ligan och förlorade cupfinalen mot Juventus efter förlängning. Pioli fick ordning på Lazios defensiv utan att för den sakens skulle tumma på den offensiva kraften i laget. I Champions Leaguekvalet som följde misslyckades man dock och åkte ut mot Bayer Leverkusen. Lazio hämtade sig aldrig från det nederlaget och säsongen slutade bara i en åttondeplats. Skadorna tyngde truppen och president Lotitos snålhet hjälpte inte direkt Pioli i situationen.

Annons

Efter att ha kokat soppa på en spik, i olika former såklart, i både Bologna och Lazio kommer Pioli nu till ett betydligt finare dukat bord. Inter har både bredden och spetsen i truppen för att realistiskt sett kunna utmana om ligaguldet. Förutsättningarna för succé är helt andra än vad Pioli tidigare fått under sin karriär. Med det sagt är det inget lag i harmoni han kommer i. Bara under hösten har lagkaptenen (Icardi) bråkat med fansen och andra spelare (Brozović) har visat upp tydliga attitydproblem. Genast har det ryktats om flera Laziospelare som är intressanta för en flytt till Milano i januari, som Biglia, Felipe Anderson, Parolo och Basta.

I Lazio under Pioli fanns en hierarkisk ordning, men där spelaren som presterade bäst på positionen alltid fick chansen i startelvan, även om denne var backup. En av Piolis styrkor sägs vara direktkommunikationen med spelare och hans roll som motivator och vägvisare. Under de Boer var det i första hand inte taktiken som föll, utan att spelarna i stor utsträckning underpresterade. Pioli kommer även få uppgiften att tina upp Stevan Jovetić och mångmiljonförvärvet Gabriel Barbosa, spelare som legat djupt inne i de Boers frysbox. I Inter kommer inte tränaren kunna skylla på skadeproblem på samma sätt som i Lazio exempelvis.

Annons

Det leder oss in på det kanske största frågetecknet, faktumet att Stefano Pioli aldrig hanterat en sådan här stor piazza. All respekt till Lazio, men det är ingen klubb där förväntningarna och förutsättningarna är lika stora som i Inter. Han har mycket att bevisa i ett kritiskt läge. Det är åtta poäng upp till Milan på CL-plats och i Europa League ligger Inter sist i gruppen med två matcher kvar. Förra veckan utlyste jag en tränarutnämning som kunde fungera på både kort och lång sikt i klubben. Kortsiktigt kan Pioli bli bra, kanske kan han till och med lotsa Inter till en Champions Leagueplats. Vad händer då om Inter tar den platsen och ska agera utmanare till scudetton nästa säsong? Har Pioli skickligheten och psyket att leverera i ett sådant läge? Jag har svårt att se att tålamodet skulle vara större med honom än någon annan, med tanke på att Pioli i sammanhanget inte är något stort tränarnamn.

Annons

Stefano Pioli

Marcelino var favorit till jobbet, vilket gör att Pioli inte framställs som ett förstahandsalternativ. Den oberäknelige spanjoren vore ett tydligare kortsiktigt val, men har också erfarenheten av toppen i La Liga där han gjorde det så bra med Villareal. Men en X-faktor i sammanhanget stavas Diego Pablo Simeone. Den förre Interspelaren spekuleras ta över nerazzurri när hans gärning med Atlético Madrid är avklarad. När och om det blir av vet bara huvudpersonerna själva. Men möjligen är tanken att Pioli ska ta hand om Inter i en-två säsonger innan frälsaren Simeone återvänder till Lombardiet. Möjligen är Pioli en utmärkt caretaker under tiden.

Den uttalade Intersupportern Stefano Pioli har klubbledningens tidigare tränarfacit mot sig Han blir den nionde tränaren efter José Mourinho att leda klubben- då är inte interimtränaren Vecchi inräknad. Under 3-0 vinsten mot Crotone i helgen vecklade Curva nord ut banderoller med tydliga budskap mot de styrande. ”Bara de som går ut på planen gör ett värre jobb än ledarna i denna icke-existerande klubb. Alla nödvändiga premisser är på plats för att vanära 108 år av historia. Se upp, för situationen börjar bli allvarlig”. En annan banderoll som följde var mer humoristisk. ”Det var en engelsman, en kines och en indonesier… och tillsammans vill de göra oss till huvudpunkten för Italiens skämt än en gång”. Engelsmannen är den avgående VD:n Bolingbroke, indonesiern är presidenten Erick Thohir och kinesen representerar ägandet.

Annons

Utnämningen av Pioli är inte den mest spännande men den är logisk på flera sätt. Även om det på ett sätt är en chansning så är det inte på de Boer-nivå. Pioli kan ligan och är italienare och behöver därmed ingen inkörningsperiod. Han har tidigare lyckats med mer begränsat materiel. Listan på tillgängliga tränarnamn var inte särskilt attraktiv, och för Inters skull kan man hoppas att de träffar rätt den här gången.

****

I Neapel knorras det efter helgens oavgjorda resultat mot just Lazio, tydligt illustrerat i tränaren Sarris frustration under matchen. Klubbägaren Aurelio De Laurentiis spädde på stämningen genom att i radio efter matchen råda tränaren att prova andra formationer som en följd av skadan på Arkadiusz Milik. Efter matchen kontrade Sarri:

– Han kan ge mig vilka förslag han vill, jag kan välja om jag vill lyssna på dessa eller inte. Den här gången håller jag inte med honom. I vilket fall hade jag föredragit att han pratar om vissa saker med mig privat, säger Maurizio Sarri.

Annons

Det är inte första och sista gången de båda tänker högt.

Publicerad 2016-11-10 14:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto