Italiens anfallare i fortsatt målform under EM-kvalet

Italienbloggen

Italiens 4-0 mot Lichtenstein gör att man håller jämna steg med Spanien i toppen av grupp G.

Landslaget åkte till Vaduz i Alperna för att avsluta tävlingsåret 2016. Lagen radades upp för nationalsångerna, som dröjde, och den månghövdade italienska klacken drog istället igång Fratelli d’Italia a cappella. Flera av spelarna kunde inte låta bli att dra på smilbanden åt fadäsen men till slut fick arrangören ordning på musiken. Det var lite upplagt för en skämtmatch, och inte bara för att hemmalagets målvakt var påfallande lik Ricky Gervais.

Lichtenstein kom ut piggt och hotade med flera anfall de första minuterna. Under en intensiv matchinledning hann både Immoblie och Bonaventura missa fina chanser. Italien startade som väntat med ett 4-2-4, där anfallsparet Immobile-Belotti understöddes av Bonaventura och Candreva på kanterna. Torinos Zappacosta gjorde landslagsdebut på högerbacksplatsen.

Det tog bara elva minuter innan Belotti höll sig framme på en hörna och kunde spräcka målnollan. Minuten senare kom 2-0, efter att Belotti fint nickat ner till Immobile som säkert placerade in bollen. Gli Azzurri tog över matchen helt och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. I den 32:a minuten satte en av halvlekens förgrundsfigurer Antonio Candreva 3-0. Minuten innan paus hittade Bonaventura Belotti med djupledsboll och den formstarke Torinoanfallaren satte 4-0.

Det var en mycket bra genomförd första halvlek av Italien som både var kreativa och effektiva framför målet. Den intensiva pressen avtog lite mot slutet av halvleken men ändå kunde inte hemmalaget tränga igenom eller ens hota det italienska försvaret. I och med att matchen var säkrad öppnades möjligheten för förbundskapten Ventura att ge nya spelare speltid. De många skadorna (Marchisio, Barzagli, Chiellini, Gabbiadini) gav de i sammanhanget oerfarna Lapadula, Gagliardini, Cataldi och Politano chansen på bänken. Men ingen av dessa herrar skulle äntra planen i andra.

Efter paus drogs tempot ner men Italien fortsatte att hitta chanser. Immobile, Belotti och inhopparen Zaza skulle alla få stora lägen men halvleken förblev mållös. Om Immobile och Belotti konserverade målformen från ligaspelet så fortsatte Simone Zazas mållösa höst, trots ett jätteläge på stopptid. Anfallsparet som startade igår kvällen kan mycket väl bli det som fortsätter kvalet för Italien. Graziano Pelle fanns inte med av disciplinära skäl igår och jag gissar att hans Kinautflykt inte kommer honom till fördel i kampen mot de andra anfallarna framöver. Belotti gjorde mål 2 och 3 i EM-kvalet och det finns ingen anledning att peta honom i den här formen. I matchen dessförinnan gjorde Immobile två mål mot Makedonien.

Defensivt fortsatte Italien att ha full koll under matchen och statistiken visade att man skjutit 30 skott, varav 17 på mål. Gian Piero Ventura var nöjd med matchen och beskrev att han i halvtid började tro på ett resultat som innan matchen verkade osannolikt, nämligen Spaniens 8-0 på samma motståndare. I andra halvlek så behövde laget ett femte mål för att hitta entusiasmen igen, ändå så anföll man med sex man i offensivt straffområde på slutet, sa Ventura till Fifa:s hemsida.

Spelarbetyg: (skala 1-10)

Buffon – 6: Alert när han avstyrde Zappacostas snåla hemåtpass i andra. Det var ungefär det han hade att göra.

Zappacosta – 6,5: Klart godkänd debut. Bidrog med offensiva löpningar matchen igenom, även om det inte var högsta kvalité på alla inlägg.

Bonucci – 6,5: Solid. Behövde inte utnyttja sin uppspelsfot särskilt mycket.

Romagnoli – 7,5: Satte knappt en fot fel under matchen.

De Sciglio – 6: Fin assist till Candrevas mål. Inte alls lika offensiv i andra, förlorade också några defensiva dueller.

De Rossi – 7,5: Hade flera fina djupledsbollar genom hela matchen. Stark insats.

Verratti – 7: Kunde briljera med sitt passningsspel till och från. Överglänstes för dagen av sin mittfältskollega.

Candreva – 7: Väldigt aktiv i första där han fick utrymme och tid att slå sina inlägg. Mattas av i andra och byts ut mot Eder.

Bonaventura – 7: Ligger bakom två av målen med sitt passningsspel. Kunde utmanat mer på egen hand?

Immobile – 6,5: Inte riktigt hans typ av matchbild mot så lågt stående försvar. Borde gjort mer än ett mål.

Belotti – 7,5: Två mål och en assist höjer betyget. Skulle ändå fullbordat sitt hattrick i andra. Hypad italiensk targetspelare- med all rätt.

Insigne – 6: Lyckas inte heller han avhjälpa sin måltorka under det 25 min långa inhoppet.

Eder – 6: Kommer in med lite fart och finess men inte till några lägen.

Zaza spelade för kort tid för att betygsättas.

****

Spanien vann hemma mot Makedonien med 4-0 och delar förstaplatsen med Italien. Spanien har dock +14 i målskillnad mot Italiens +7. Israel skuggar en poäng bakom efter deras 3-0 vinst i Albanien. Albanerna fick en utvisning i vardera halvlek och Laziomålvakten Etrit Berisha åkte på den andra.

På tisdag spelar Italien träningsmatch mot Tyskland i Milano, det tredje mötet lagen emellan i år. Tyskarna vann klart i våras och som bekant på straffar under EM. Räkna med flera italienska debutanter i den matchen.

Publicerad 2016-11-13 14:31