Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andrea Belotti – ”Tuppen” som är Italiens nya kelgris

Italienbloggen

Med avslutat landslagsår bakom oss är Andrea Belotti namnet på de flestas läppar i fotbolls-Italien. Torinoanfallaren gjorde landslagsdebut i träningsmatchen mot Frankrike i september och månaden senare kom första målet i EM-kvalet mot Makedonien. I helgen startade Belotti för Gli azzurri mot Lichtenstein och gjorde två mål och en assist. De italienska fotbollsfansen hoppas att Belotti är landets nästa stora centerforward – huvudpersonen själv ser inga gränser och drömmer om Real Madrid.

Men det var i AlbinoLeffe som spelaren gjorde sina ungdomsår. Belotti, född i Calcinate ett par mil utanför Bergamo, kom dit efter ett misslyckat provspel i lokala storklubben Atalanta. Bergamoklubben AlbinoLeffe lånade ut Belotti till Palermo i Serie B 2013, dit han sedan köptes och stannade i två år. Facit där blev tio mål i Serie B och sex mål nästföljande säsong i högstaligan. Sommaren 2015 värvade Torino 22-åringen och under 15/16 slog Belotti sitt personliga målrekord med 12 baljor.

Trots den relativt snabba utvecklingskurvan i karriären verkar spelaren stå stadigt med fötterna på jorden. Ödmjuk är ett ord som ofta nämns när Andrea Belotti beskrivs. Den religiöse Belotti ställde upp som kyrkotjänare som ung, och besöker alltid mässan när Torino är på ritiro. Från barndomen hittar man också förklaringen till Belottis målgest, den där han sätter handens fem fingar framför pannan och härmar en tupp. Belotti brukade nämligen som liten jaga tuppar på sin mosters hönsgård. Barndomsvännen Juri Gallo, vars efternamn passande nog betyder just tupp, föreslog målgesten för Belotti och den har hängt kvar sedan dess. Varje mål betydde också dricks från hans mormor tidigt i karriären.

Annons

Förre Torinotränaren och nuvarande förbundskaptenen Gianpiero Ventura firade till och med ett mål med tuppsymbolen ifjol. Ett vackert ögonblick, sa Andrea Belotti till Corriere della Sera i augusti.

– Det gjorde vår relation enklare att förstå. Det var som om han gjorde målet, han har alltid trott på mig även när jag inte gjort mål, säger Belotti.

belotti

Belotti förklarar att Ventura hade tålamod med honom och trodde på de unga i laget. Spelaren säger själv att han förbättrats på många sätt. I samspelet med en anfallskollega, förmågan att hitta andra och i sättet att angripa målet. Belotti säger inte emot beskrivningen som perfektionist. Resultatet har blivit åtta mål på tio matcher i ligan. Tillsammans med anfallskollegorna Iago Falques och Adem Ljaljics bidrag har Torino gjort 27 mål under hösten, bara Roma är värre med 29.

Annons

Vännen Juri Gallo beskriver Torino som ”den ideala piazzan för Andrea”. Han påpekar dock att Atalanta missade ett stort tillfälle att knyta till sig Belotti 2013 innan Palermo fick honom, särskilt med tanke på att prislappen skulle varit beskedlig då.

Andrea Belotti är dock uttalad Milanista och den store idolen heter Andrej Sjevtjenko. Men påminner han inte egentligen mer om Pippo Inzaghi i spelstilen?

– Kanske det, men Sjeva har alltid varit min förebild. Han gjorde mål på alla sätt och var att alltid ett praktexemplar. Jag är ljusår från honom men genom hårt arbete kan jag likna honom lite mer, säger Belotti.

Ukrainaren beskrivs ofta som en gentleman och på samma sätt försöker Belotti uppvisa fair play i spelstilen.

– Det är dåligt att filma. Det är alltid bättre att undvika det för att inte ge negativa exempel. I straffområdet hursomhelst försöker anfallaren göra det smart och undvika situationer där man faller. I vilket fall gillar jag inte ”stulna” mål, förklarar Belotti.

Annons

Värdet av uppoffring säger han sig fått från föräldrarna. Pappan jobbar på ett tryckeriföretag och mamman jobbade med klädtillverkning. Förra året övertygade Belotti sin mamma att sluta jobba, eftersom han inte ville se henne så trött.

– Jag har aldrig träffat en man så ödmjuk som pappa, och mamma lärde mig att vara bra med alla, säger Andrea Belotti.

Ny tränare sedan sommaren i Torino är Siniša Mihajlović, sparkad från Milan i våras. Serben har bytt spelsystem från Venturas 3-5-2 och Toro är nu ett offensivare lag, vilket märks i målstatistiken. Torino är ett lag som kan göra stora grejer, tror Belotti. Tränaren har lyckats få ordentlig fart på anfallaren som själv betalar tillbaka i form av mål och hårt jobb. Detta trots att Belotti missade en straff på övertid i premiäromgången mot Milan.

Annons

Om en dryg månad väntar ett Turinderby för sjundeplacerade Torino. På andra planhalvan kommer en gammal lagkamrat från Palermo stå, Paulo Dybala. Italienaren förväntade sig inte en sådan Dybala-succé hos stadsrivalen.

– Han har otroliga kvalitéer men jag trodde inte att han genast skulle bli Juves symbol, säger Belotti.

Under vårderbyt var också Belotti den som bröt Gianluigi Buffons rekordnolla. Andrea Belotti kommer som bäste italienske målskytt 2016 gå in i nästa år med stora förväntningar på sina axlar. Italienska centerforwards brukar hajpas så fort de kommer fram, men i många fall klarar de inte av att leva upp till förväntningarna som finns. Fansen hoppas på en ny Christian Vieri i landslaget, eller en ny Luca Toni.

Den sistnämnde är också en som påminner mycket om Belotti med sin sympatiska och populära personlighet. Mycket talar för att Belotti lyckas bli en stor Bomber. Han är snabb, stark och har utvecklat sitt målskytte under året. Han verkar dessutom ha huvudet med och fokus på rätt saker.

Annons

– Jag har fortfarande inte gjort något verkligen viktigt men jag jobbar för att nå alla mål, både personliga och inom laget. Hungern och viljan att nå detta har jag inte förlorat, avslutar Andrea Belotti.

belotti2

Källa: Corriere della Sera, Gazzetta dello Sport, bergamonews.it

Publicerad 2016-11-17 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto