Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Formlaget Atalanta är det hetaste i svartblått

Italienbloggen

Topp-sex i Serie A-tabellen innehåller idel storlag som har för vana att komma ut i Europa. Med ett undantag. Atalanta ligger inklämda på femte plats på samma poäng men sämre målskillnad än fyran Lazio. På söndag ställs laget för ett elddop när de tar emot tvåan Roma hemma i Bergamo.

Atalanta är Serie A:s formstarkaste lag under senhösten. Sex vinster på sju matcher, en oavgjord match däremellan, gör att laget till och med har en bättre svit än ettan Juventus. Efter 3-0 borta mot Sassoulo i den senaste omgången löd rubriken på L’Eco di Bergamos förstasida: ”Tokigt, fantastiskt, men otroligt sant”. En stor del av framgången kan tillskrivas tränaren Gian Piero Gasperini.

58-åringen är mest känd för sitt uppdrag i Inter och de dubbla sejourerna i Genoa. Till Inter kom han sommaren 2011 som Leonardos ersättare och med en etablerad 3-4-3-filosofi från tiden i Genoa. Den milanesiska pressen bedömde honom som otillräcklig och ifrågasatte hans val av trebackslinje i en storklubb som Inter. Trebackslinjen var inte lika etablerad för fem år som den är nu bland klubbar och den rörde till det inte bara hos fans, utan bland spelarna på planen också. Spelare sågs argumentera med varandra om vilken formation de egentligen spelade under, som tillägg ska sägas att Gasperini inte fick alla medel till buds att förstärka och forma laget efter sitt spelsystem. Sparken kom efter bara fem matcher. En oavgjord och fyra förluster blev Gasperinis facit i Milanos svartblåa del. Tränaren känner dock ingen bitterhet längre mot Inter, vilket fyra raka segrar (senast 2-1 i oktober) mot Milanoklubben har hjälpt till med.

Annons

Gasperini kom till Atalanta i somras och började säsongen på ett nästan lika farsartat sätt med en vinst och resten förluster under de inledande fem matcherna. Efter 0-1 hemma mot Palermo i september verkade hans jobb hänga på en skör lina. Men Gasperini hade president Antonio Percassis uppbackning. Percassi dök upp på träningsanläggningen, samlade ihop truppen i gymdelen och bad dem att spetsa öronen. ”Jag tvekar inte över Gasperini. Han är vår tränare, den bästa möjliga tränaren och untouchable. Nu ska vi se vad ni vill göra åt saken”, rapporteras Percassi sagt i sitt tal.

I den efterföljande omgången vann Atalanta mot Crotone med 3-1. Klubben har en utmärkt ungdomsakademi, även med europeiska mått mätt, och Gasperini bestämde sig för att chansa med unga spelare i startelvan. I hemmamatchen mot Napoli ställde Atalanta upp med fyra italienska u21-spelare, mittbacken Mattia Caldara, mittfältaren Roberto Gagliardini, yttern Andrea Conti och anfallaren Andrea Petagna. Tillsammans hade de inte ens skrapat ihop till tio Serie A-starter så långt under säsongen. Gasperini berättade för Percassi om sin tänkta startelva kvällen före match, och Percassi blev så nervös att han inte sov en blund den natten. Men chansningen gick vägen, Atalanta vann med 1-0 och har glidit på vågen sedan dess.

Annons

gasp

Den 19-årige ivorianen Franck Kessié var avstängd mot Napoli men kamperade bredvid Gagliardini på mittfältet mot Sassuolo, i en startelva som blev ännu yngre. Ungdomarna satte avtryck även i den matchen. Caldara och Conti med varsitt mål och Petagna med en assist. Gasperini i sin tur försökte lugna ner snacket om Europaspel efter matchen. ”Men om vi är i den här positionen med tre fjärdedelar av serien spelad, då kanske vi kan snacka igen”, förklarade tränaren.

Gasperini har en tydlig och långsiktig plan med klubben, med ambitioner om att kämpa på en högre nivå över flera år. ”Det kan göras eftersom klubben är seriös, strukturerna är ideala, fansen passionerade och jag har redan sett intressanta spelare i ungdomsleden. Projektet är tydligt fokuserat på spelarna i akademin och att bygga en stark identifikation med regionen. Ett Atalanta med Athletic Bilbao som modell, kanske utan att riktigt nå de överskotten – för om det finns en bra grabb som inte pratar med Bergamodialekt så tar jag honom likväl…”, säger Gasperini. Bland u-21männen är både Gagliardini och Caldera födda i Bergamo och Conti i Lecco, fyra mil därifrån. Samtliga är födda 1994. Roberto Gagliardini kom till och med i Venturas landslagstrupp den senaste veckan.

Annons

Ventura har samlat ihop en trupp på 22 spelare som ska på träningsläger i förbundsbasen Coverciano över tre dagar nästa vecka. Spelarna kommer från lag som inte deltar i Europaspelet under veckan- med undantag från backen Tonelli som är ute i kylan i Napoli. Atalanta har, överraskande eller ej, flest spelare med under lägret. Hela sju stycken kommer från de svartblå, men Gasperini är inte helt nöjd med timingen. ”Det är alltid bra för spelare att bli kallade och validerade för bra prestationer, men det irriterar mig lite att förlora sju spelare över flera dagars tid. Speciellt när det redan varit ett landslagsuppehåll nyligen”, säger Gasperini.

Till helgens match mot Roma erkänner tränaren att stämningen är annorlunda i den lombardiska staden. ”De senaste två veckorna har varit ovanliga för oss eftersom folk har riktat strålkastarna på Atalanta. Det är tillfredsställande men samtidigt är vi fullt medvetna om hur svår säsongen kommer bli. Vi måste omfamna verkligheten i denna situation”.

Annons

”Roma är ett väldigt starkt lag och har extrema individuella kvalitéer också. Vi vill fortsätta den här positiva raden så länge som möjligt och det kommer krävas en av våra bästa insatser för att stoppa detta Roma. Vi är alla övertygade att, fast det blir andra test, vi välkomnar Roma vid bästa möjliga tidpunkt”, säger Gian Piero Gasperini.

Matchen är högintressant och ett väldigt bra tillfälle för de som missat Atalantas framfart att upptäcka laget. Matchen kan också bli en indikation över hur mycket detta lag kommer ”palla” under säsongen. Oavsett vilket signalerar detta att Atalanta befäster sin plats som en av Italiens bästa plantskolor.

atalanta

Källa: The Guardian, Football-Italia, Gazzetta dello Sport

 

 

Publicerad 2016-11-19 19:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto