Atalanta är på riktigt, och Suso stal showen

Italienbloggen

I gårdagens Milanoderby delade Milan och Inter på poängen efter 2-2. Rättvist kan jag tycka. Inters nye tränare Stefano Pioli kan te sig som vinnare efter den sena kvitteringen, men jag tycker inte Montella ska vara alltför missnöjd. I första halvlek kommer Inter ut bäst och för spelet mot ett Milan som kändes bleka. Det var en halvlek som präglades av bristande passningskvalité, och Inter kunde trots spelövertaget inte ta ledningen. Slutprodukten i den sista tredjedelen var för dålig och Icardi var inte skytteligaledaren man kände igen. Istället tog Milan ledningen före strax paus.

Donnarumma hittade Bonaventura med ett långt utkast, denne spelade i sin tur Suso som från sin högerposition skruvade in bollen i bortre. Det dröjde dock inte många minuter efter pausen innan kvitteringen kom. Candreva fick på ett sånt skott som nästan bara han kan få till och 1-1-målet kändes välförtjänt. Men bara kort därefter höll sig Suso framme igen, fintade bort en stel Miranda och placerade bollen lågt bakom Handanovic.

Den unge spanjoren fick nog sitt internationella genombrott i och med derbymålen. De få gånger jag såg honom i Liverpool för några år sedan tyckte jag man kunde se glimtar av den tekniska briljans han visar upp nu. Efter en gavetta hemma i Spanien har Suso blivit en viktig del av Milans frontlinje med sin irrationella spelstil, men igår kom inte anfallskollegorna Niang och Bacca upp i hans nivå.

Suso skulle ändå inte bli hjälte. På övertid smög Ivan Perisic upp bakom Locatelli på bortre och nickade in 2-2. Inter hade dessförinnan fastnat i ett bolltrillande framför Milans backlinje och såg väldigt tröga ut framåt i andra halvlek. Att de ändå får in en kvittering utan att knappt mäktat med en forcering visar att det ändå finns glöd i laget. Geoffrey Kondogbia fick starta matchen och inledde lovande men kunde inte fortsätta i samma takt. Statistik efter matchen visade att hade flest lyckade passningar i laget och det kan finnas en mening i att tina upp den unge fransmannen för Pioli.

Milans Montella var besviken efter matchen, särskilt eftersom hans lag hade lägen att avgöra vid 2-1. Man kan ändå se att det finns fundament i Milans spel som gör att laget håller emot och Montella kan ta med sig den här matchen som ett prov på det, trots det insläppta målet i slutet. Gustavo Gomez klarade av att ersätta Romagnoli i mittförsvaret och Giacomo Bonaventura var en av planens bästa spelare.

För Stefano Pioli var det symboliskt viktigt att få en poäng även om spelet inte såg bra ut under andra halvlek. Förmodlingen kommer det ge honom en känsla att han kan vara med och förändra saker till det positiva. Överhuvudtaget var detta ett derby som inte var något vidare rent kvalitetsmässigt, men det kompenserades med dramatik mot slutet.

****

I Bergamo spelades det tidigare på söndagen en högintressant match mellan överraskningen Atalanta och Roma. Bortalaget tystade den fullsatta arenan i första halvlek efter Diego Perottis straffmål. Ledningen kunde varit större om inte Mohamed Salah haft en sådan dag då han bränner allt, inklusive frilägen. Till egyptierns försvar ska sägas att han fixade straffen, men det är märkligt att man tidigt kan känna att Salah ska gå mållös ur vissa matcher.

Atalanta skulle komma tillbaka efter pausen. Unge mittbacken Caldara stötte in kvitteringen efter ett motlägg. Atalanta ökade pressen och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Roma vek ner sig fullständigt och segermålet för Atalanta kom inte som en överraskning. Det dröjde till den 90:e minuten när Paredes fällde Gomez i straffområdet. Fram steg den 19-årige ivorianen Franck Kessié som dessförinnan gjort en storartad andra halvlek. I blogginlägget inför matchen undrade jag om Atalanta skulle palla vinna en sådan här match med alla blickar på laget. Kessié gav med sin kyla ett rungande ja som svar på den frågan.

Romas anfallstrio är avgörande faktor för lagets resultat, när spelarna är på topp. Igår gjorde Perotti en anonym insats, Dzeko kom inte upp i sin höga höstnivå och Salah har redan avhandlats. Den förstnämnde och sistnämnde blev dessutom utbytta. När försvaret hamnar under press och anfallarna inte har en bra dag är det inte så konstigt att Roma förlorar. Desto märkligare är mittfältets svaga insats i andra halvlek igår.

Men Atalanta, vilket lag de har på gång! Så många fina individuella insatser igår. Gagliardini var majestätisk på mittfältet, Caldara gjorde sitt tredje mål och plockade bort Dzeko, och ettrige Alejandro Gomez slutade aldrig att utmana. D’Alessandro var också väldigt bra i sitt inhopp på vänsteryttern. Gasperini har verkligen fått ihop detta lag och har hur mycket talang som helst att bygga på.

****

Veckans vinnare: Atalanta. Inte för att de avancerade några placeringar, utan för det momentum de fortsätter ha i och med vinsten. Markerar även att de kan slå de bästa lagen.

Veckans förlorare: Sassuolo. Hade 2-0 i Genua och var på väg mot en efterlängtad seger. Men från minut 84 och framåt släppte man in tre mål och Sampdoria vände. Fjärde raka förlusten men Di Francesco bör rimligen sitta säkert, åtminstone tills Europa League-gruppspelet kan summeras.

Publicerad 2016-11-21 17:57