Juventus visar karaktär i Europa

Italienbloggen

De vitsvarta löste den svåra uppgiften och vann borta mot Sevilla igår kväll. Segern gör att Juventus går om Sevilla på förstaplatsen och med all sannolikhet behåller den, då man möter hittills mål- och poänglösa Dinamo Zagreb i avslutningen hemma. Förstaplatsen kan i slutändan avgöra om det blir en lång Champions Leaguevår, eller om det tar slut redan i åttondelen.

Vägen dit var inte lätt för Juventus, och i en intensiv första halvlek skedde flera olika nyckelmoment för matchen. Det första redan efter nio minuter när Nico Pareja fick på en perfekt träff och gav hemmalaget ledningen. Sevilla visade upp den stora kvalitén som finns inneboende i laget och Juve hade i det läget ett berg att bestiga för att vinna och ta över förstaplatsen. Men den förre Palermospelaren Franco Vázquez gjorde sitt för att hjälpa till.

Det första gula kortet delades ut när han i frustration sparkade ner en Juvespelare efter att lagkompisen Escudero inte fått frispark i momentet innan. I den 35:e minuten tappade N’zonzi bollen på mittplan och Vázquez gick sedan klumpigt in i duellen med Khedira när han skulle vinna tillbaks den. Det andra gula kortet var ett faktum och i min mening var det ett av de mest korkade röda kort man sett på länge, sett till agerande och matchens betydelse. Sevilla kan klaga på domarinsaten i matchen, men i första hand borde de skylla på Franco Vázquez.

Domaren ja, Mark Clattenburg hade ingen lätt afton igår. Känslorna kokade både på planen, bänken och på läktaren, och engelsmannen var inte helt konsekvent i bedömningen. Om straffen kan man konstatera att det är större chans att en sådan delas ut med en domare som gärna ställer sig i centrum. Det oavsett hur mycket tröjdragningar som sker i straffområdet. Någon tröja rycktes, Bonucci föll enkelt och domarens position gjorde det inte enklare att bedöma situationen. Fram steg Marchisio och satte straffen lågt via Sergio Ricos hand.

Direkt efter pausen hade Sevilla ett par bra lägen att återta ledningen. Andra halvlek spelades annars i ett lägre tempo, där Sevilla försvarade lågt och Juventus rullade runt utan att skapa målchanser. Med en Pjanić som inte hittar formen på mittfältet är det oerhört tydligt att kreativiteten blir lidande när Dybala står utanför skadad. Men i den 84:e minuten klev matchens huvudperson Leonardo Bonucci fram och räddade Juve med sitt distanskott. Den utvisade Sevillatränaren Sampaoli sjönk besviket ihop som en hundvalp i sin plats på läktaren.

På övertid gör även Mandžukić mål skjuter bianconeri till CL-åttondel. Spelet ser trögt ut stora delar av matchen men Juventus har flytet med sig, det man saknade i hemmamatchen mot Sevilla. Man kan ändå hitta några glädjeämnen förutom resultatet. Mario Mandžukić gör mål igen och Cuadrado är alltid på språng och trixig vid kontringar. Bonucci kliver fram som en ledare när det skadeskjutna laget som bäst behöver en. Det finns all rätt att kritisera Juventus spel igår men man bör inte glömma att skadelistan innehåller namn som Dybala, Higuain, Benatia, Lichtsteiner, Pjaca och Barzagli.

Den långa listan gjorde att vi fick se den 16-årige Moise Kean slå ett nytt rekord i hans inhopp, som den förste spelaren född på 2000-talet att spela i Champions League. Kean slängdes in i jakten på ett segermål vilket i sig visar att Allegri tror på honom som ett forwardsalternativ. Vi såg en spelare som är välväxt fysiskt för den åldern. Inte tunn som till exempel Alexander Isak, men inte heller inte bestialiskt stor som Romelu Lukaku var vid 17-18 års ålder.

Juventus visar karaktär som vinner en svår match även när inte spelet stämmer, på ett liknande sätt som när man slog Lyon borta med tio man. Har de hittat den här höga lägstanivån i Europa kan det bära långt i vår. Sevilla gör en riktigt bra genomförd match men får koncentrera sig på ett avgörande möte i Lyon. Poäng och man är vidare. Förlust, ja då har de alltid chansen att vinna Europa League igen.

Publicerad 2016-11-23 14:41