Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vem är rekordpojken Moise Kean?

Italienbloggen

– Kean är spelaren att ha koll på under 2017, och det säger jag inte bara för jag är hans agent. Han är bara 16 år, men har en bestämdhet inom honom som är bara är skrämmande. Han kan bli en stor stjärna i Juventus.

Orden kommer från igen mindre än Mino Raiola, stjärnagenten som under sommaren var med och flyttade sina klinter Pogba och Zlatan till Manchester United. Raiola har fog för att snacka den här gången. Moise Kean blev i förra helgens ligamatch mot Pescara den yngste att debutera i Juventus, och den första född på 2000-talet att spela någon av i de fyra europeiska toppligorna. Kean följde upp det med att bytas in veckans Champions League-match mot Sevilla, när Juventus jagade ett ledningsmål, och blev på kuppen den första 00-talisten även i den turneringen. Vem är den här spelaren egentligen?

Moise Bioty Kean föddes den 28 februari 2000 i Vercelli, en stad mellan Turin och Milano, med en italiensk mamma och ivoriansk pappa. Karriären tog på allvar fart i somras när Fabio Grosso, världsmästaren som nu är ungdomstränare, flyttade upp Kean till hans Primaveralag. I mitten av september debuterade forwarden för Juventus u20 i en match mot Bari, gjorde mål och visade inga som helst omställningsproblem.

Annons

– För mig är det normalt att spela med äldre spelare, jag tycker inte det är svårt, sa Kean tidigare i år.

Statistiken i ungdomslagen är imponerande. 21 mål på 10 matcher i u15. 24 på 26 i u17. Sex mål på 10 Primaveramatcher under Grosso, och 10 mål under 21 matcher i de italienska ungdomslandslagen. Moise Kean är välväxt för sin ålder och har målskyttet i sig. Videoklipp på honom visar en spelare som med sin styrka och bollkontroll i stunder är överlägsen försvarare i ungdomslag. Jämförelserna med Mario Balotelli, som också kom fram väldigt tidigt i Inter, är oundvikliga. Än mindre när det blev känt att Kean höll på Milan som liten (precis som Balotelli) och visade under ett målfirande upp en t-shirt under tröjan med texten ”Why always me?”. Men Kean verkar inte vilja ta efter Balotellis leverne utanför planen.

Annons

– Förutom de dumma sakerna han gör, gillar jag honom som spelare, säger Kean om Balotelli.

En sak som de båda inte kan komma ifrån är deras brokiga bakgrund. Moise Keans pappa lämnade för en annan familj under uppväxten och var frånvarande i flera år. Det berättar 23-årige storebrodern Giovanni Kean, spelare i Serie D-klubben FBC Finale.

– Moise led under eftermiddagar som han spenderade ensam, men fotbollen har hjälpt honom. ”Ciccio” Grabbi, den förre Juveanfallaren och ungdomstränaren, är hans gudfar. Han tog honom med på semester med hans familj för att hjälpa Moise ut lite, säger Giovanni Kean.

Brödernas mamma var noga med att påtala vikten av utbildning. Det, i kombination med de tuffa uppväxtåren, gör att Moise Kean är ett moget barn menar storebrodern.

– Han är vänlig och glad, och från tidig ålder hade han en fixering. Han satte på musikvideos och började dansa. Moise gillar hip-hop och rap.

Annons

– Som ung tyckte han om Obafemi Martins volter i Inter. Sen fick vår farbror, en stor Milanista, honom in på Milan. Men uppenbarligen handlar allt nu bara om Juventus, säger Giovanni Kean.

juve2

Under hösten gjorde Kean mål i sina båda framträdanden i UEFA Youth League, en turnering som han spelade i som femtonåring förra året. Till matchen mot Lyon var det dags för Kean att kallas upp i truppen för den stora Champions League-turneringen, och han fanns även med på bänken i ligamötet med Udinese. Juventus stora skadeproblem gjorde att fotbollsintresserade världen över började viska om 16-åringen som satt på bänken för mesta mästarna i Italien. Bianconeri började se fram emot en spelare som skulle slå in sig från de egna leden. Claudio Marchisio är den enda startelvaspelaren sedan en väldigt lång tid tillbaka att komma från de egna ungdomsleden i Juventus. Där räknas inte spelare som Giovinco och De Ceglie in som aldrig riktigt blev ordinarie.

Annons

Mosie Kean säger själv att ”mål är en vana för mig”, och framhäver sin snabbhet, nickstyrka och skott. Fabio Grosso har vid tillfällen placerat Kean på kanten och rapporterna säger att inläggen kan bli bättre hos 16-åringen. Kroppsstyrkan kommer inte sticka ut lika mycket ju äldre spelaren blir och ju fler fysiska försvarare han kommer ställas mot. Men som en ungdomspelare kan inte Kean skriva kontrakt förrän han fyllt 17. Det sägs att ett treårs-kontrakt står färdigt, men också att klubbar som Manchester City, Arsenal, PSG och Real Madrid står redo att hugga om inte spelaren kommer överens med Juventus. Med Mino Raiola som agent blir inte ekvationen nödvändigtvis enklare att lösa.

Raiola vill ordna en deal som är den bästa för både agent och spelare, men har nyligen sagt att Juventus är ”den mest välorganiserade klubben i Italien” och kontraktsförhandlingarna blir viktiga i vinter för sportchefen Paratici och VD:n Marotta. Juventus tränare Max Allegri har i alla fall visat att klubben har förtroende för Kean med den speltiden han fått.

Annons

– Med Pjaca skadad fick jag ta in Kean i förstalaget. Han visar upp en högre nivå än vad en 00-talist egentligen borde göra och jag hoppas för hans skull att han kan spela bra, säger Allegri.

Vintern kommer innebära en hel del spekulationer kring Moise Keans framtid. Mino Raiola har säkerligen inte lagt sitt sista uttalande i den här förhandlingen. Pressen finns på den sportsliga ledningen i Juventus att signa upp Kean och visa upp ett exempel att klubben ta fram egna spelare. Beppe Marotta uttalade sig i samband med Keans debutmatch mot Pescara.

– Jag hoppas att Raiola inte tar honom vidare. Korrektheten finns alltid som en produkt av transparensen som existerar med Raiola. (…) Jag tror att Kean har många år framför sig. Att spela i Juve skulle vara med anledning av stolthet för honom, det är den bästa platsen. Om det då handlar om ekonomi, då är det annorlunda. Hans agent ska göra det rätta, pengabiten borde inte vara fundamental, sa Marotta.

Annons

juve

Källa: BBC, FourFourTwo, Football-Italia, Gazzetta dello Sport

Publicerad 2016-11-27 20:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto