Nya skador i Juve, och Napoli tappar mark

Italienbloggen

Måndagskvällens tidiga match spelades på San Paolo mellan två lag med nedåtgående kurva av olika grad. Värst var den hos Sassuolo som kom till matchen med fyra raka ligaförluster. I veckan fick man också säga hejdå till fortsatt spel i Europa League efter 2-3 mot Athletic i Bilbao. Neroverdi kom ut tröga i Neapel mot ett hemmalag som spelade bra under första halvlek. Den flitigt debatterade Manolo Gabbiadini startade på centerplatsen för första gången på mer än en månad i ligan, men det var Lorenzo Insigne som gav Napoli ledningen strax före paus med ett snyggt skott. Efter en tung höst har Insigne äntligen kommit med i målprotokollet på slutet. Detsamma kan man inte säga om Gabbiadini som på nytt blev mållös. Italienaren fick inte många bollar att jobba med, men de gånger han var i aktion var det tydligt att självförtroendet inte är där.

Efter lite mer än en timme byttes han ut mot den andra centervikarien Mertens, som inte behövde särskilt många minuter innan hunnit sätta ett större avtryck i matchen än Gabbiadini. Sassoulo å deras sida mäktade knappt med att genomföra några anfall alls, och såg den första timmen ut som ett lag som långsamt sjunker mot nedflyttningsstrecket. Ändå fick de med sig en poäng. I den 82:a minuten slog Marcello Gazzola ett inlägg till inhopparen Gregoire Defrel som mycket snyggt styrde in kvitteringen, och en välbehövlig poäng hem till Emilia-Romagna. Det blev inga fler mål, Callejon prickade stolpens insida på övertid. Att Napoli inte vinner den här matchen är ganska otroligt. Men laget har förlamats efter Miliks skada och inte hittat rätt bland ersättarna på positionen. Till den viktiga fredagsmatchen mot Inter är Mertens avstängd och Gabbiadini lär spela från start igen. Napoli har sjunkit till sjundeplatsen, bara fyra poäng före det höstkrisande Inter.

Just Inter tog senare på kvällen emot Fiorentina på Giuseppe Meazza. I en väldigt intensiv inledning tog nerazzurri ledningen med 3-0 redan efter knappt tjugo minuter. Fiorentina var väl så med spelmässigt men stod för taffliga försvarsageranden som hemmalaget utnyttjade på bästa sätt. Nikola Kalinić reducerade för Fiorentina men därefter ställde ett nytt tveksamt försvarsagerande till det för Viola. Gonzalo Rodriguez fällde ut bommen i en närkamp med Icardi, och domaren dömde det som målchansutvisning. Efter paus fortsatte lagen byta chanser med varandra. En ny reducering kom när Inter lät gästerna kontra med en man mindre, och världens ojämnaste Iličić smällde in 2-3 med mindre än halvtimmen kvar. Det definitiva avgörandet skulle inte komma förens på stopptid, då Mauro Icardi rakade in en retur och sitt andra mål för kvällen.

Efter vinsten här och kryss i derbyt får man säga att Stefano Pioli fått en bra start på Interbänken. Hans 4-3-3 har lett till mål från flera offensiva pjäser som Perišić, Icardi och Candreva bara under de två första matcherna. Sedan har Pioli även tagit in Ever Banega och Brozović i startelvan. Men försvaret ser alltjämt svajigt ut och räddades igår av att Fiorentinas var ännu sämre. Violas tränare Paulo Sousa retade upp fansen än en gång i veckan med att kommentera formstarke ynglingen Bernadeschi, och påstå att han är ämnad för större klubbar. Fansen svarade med välriktade protestbanderoller mot tränaren, trots att laget egentligen inte gått så dåligt. Ryktena går varma nu att Napolis Sarri ska ta över Florenslaget.

****

I övrigt kan vi notera att…

Palermo fortsätter att förlora efter 0-1 hemma mot Lazio. Sjunde raka förlusten innebär en delad jumboplats med Crotone. Offensivt gör laget det helt okej, men försvaret håller inte Serie A-klass för stunden. Sergej Milinković-Savić gjorde det enda målet i en match där Quaison kom in i paus för Palermo, medan Hiljemark återfanns på bänken. Tro det eller ej, men presidenten Zamparini gav efter matchen tränaren De Zerbi sitt stöd och menade att ingen annan kan göra det bättre i den svåra situationen. Lazio går nu in till helgens derby med nio raka utan förlust.

Rivalen Roma tog chansen och knappade in på Juventus efter 3-2 hemma mot Pescara. Edin Džeko följde upp sitt hattrick i Europa League i veckan med en doppietta under matchens inledande tio minuter. Diego Perotti satte trean på straff och spelade fram till de övriga målen. Trots att Pescara ligger under strecket får man säga att tränaren Oddo sitter tämligen säkert, till skillnad från flera andra bland bottenlagen.

Genoa vann med 3-1 hemma mot Juventus efter att lill-Cholo, Giovanni Simeone gjort två mål. Juve är tungt skadedrabbat och fick se två nya avbräck i söndags. Dani Alves bröt benet och Leonardo Bonucci kommer bli borta i upp till två månader. Juventini kan i alla fall glädja sig åt att Miralem Pjanić hittat frisparksformen och satte Juventus reducering. Laget leder alltjämt tabellen, fyra poäng före Roma och Milan.

Atalanta tog en ny skalp och är bara en poäng från andraplatsen. De vann borta mot Bologna med 2-0, ett lag som man statistiskt sett tidigare haft svårt för. Om vinsterna mot Roma och Bologna, på olika sätt, var tunga står nu laget inför sitt elddop när de gästar Juventus på lördag. Atalanta kommer inte ha någon som helst press på sig mot ett sargat Juve som få vet man har för tillfället.

****

Omgångens vinnare: Ingen given här, och given seger för Roma men laget höll liv i toppstriden. Viktigt med en seger inför ett derby som är helt ovisst, och mycket tufft kommande decembermotstånd.

Omgångens förlorare: Napoli glider längre och längre ifrån toppstriden. Ett oberäkneligt och pånyttfött Inter blir heller inte den lämpligaste motståndaren när man ska försöka vända trenden.

Omgångens mål: Gillar verkligen Defrels kvittering i den matchen. Perfekt inlägg och ett volleyavslut på en tekniskt hög nivå. Sjätte målet för fransmannen.

Publicerad 2016-11-29 23:00