Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Reportage: Festen på standby i Rom

Italienbloggen

I september var jag en vecka i Rom och skrev ett skolreportage om situationen i Roma. Med säsongens första Romderby i åtanke väljer jag att lägga ut texten här, innehållandes  frågor som fortfarande är aktuella sedan jag skrev reportaget.

olimpico

Fansen står i djup konflikt med klubben, och de amerikanska ägarna kämpar med deras förtroende. Notoriskt oroliga AS Roma är mitt uppe i en förändringsprocess, kantad av supporterbojkotter och kulturkrockar. Var står egentligen klubben Roma hösten 2016?

På Via delle Olimpiadi går besökaren den sista biten mot Stadio Olimpico. Den breda gatan är en del av ett idrottskomplex, med bland annat tennisstadion där Roms prestigefyllda ATP-turnering avgörs. En annan byggnad bär upp en logotyp som gör reklam för stadens kandidatur till OS 2024. Efter tennisstadion kommer höga statyer i form av olika atleter i all sin prakt. Statyerna uppfördes på 1930-talet av Benito Mussolinis fascistregim, och skulle visa upp ideal som styrka och manlighet. Men, ett par hundra meter från arenan breder sig en järnring runt Olimpico ut i form av ett vitt stängsel. Nästan två timmar före match finns ett myller av supportrar som vill komma i god tid till matchen och de rigorösa säkerhetskontrollerna. Statyerna från förr möter den nya OS-kandidaturen som möter dagens, och kanske framtidens fotboll. Allt kring samma plats.

Annons

För att få en förklaring till säkerhetskontrollerna får man gå tillbaka till 2015. Politiker och polismyndighet tog beslutet att installera nya trappor på Stadio Olimpico, arenan med plats för 70 000 åskådare och som delas av klubbarna Roma och Lazio. Trapporna skulle placeras mitt på kortsidorna, Curva nord och Curva sud. Italiens statliga civila poliskår och Roms länspolismyndighet, Questura di Roma, initierade trapporna av säkerhetsskäl. Målet var att skapa en större säkerhetsanordning inuti och utanför Olimpico. Vid en olyckshändelse skulle trapporna garantera en snabbare flyktväg från läktarna.

Problemet var att det planerades på samma sektioner som klubbarnas mest hängivna fans brukade stå på. Fansen ogillade idén att trappan skulle dela på klackläktaren och därmed försämra sammanhållningen på sektionen. Den skulle även försvåra för all tifoverksamhet på läktarna.

Annons

Till starten av säsongen 2015/16 stod båda trapporna på Olimpico klara. I samma veva började klubben stänga av och dra in säsongskort till fans som stått på en annan plats i kurvan än den man tilldelats. Irritationen över dessa händelser växte, och supportrarna på Curva sud tog sedan beslutet att bojkotta sektionen framöver. Månaden efter, i september valde även ärkefienden Lazios fans också att avstå från deras Curva nord. Under både mötena lagen emellan förra säsongen gapade därför båda kurvorna tomma. Under resten av säsongen kunde inte de olika parterna komma överrens om en lösning skulle tillfredsställa alla sidor, och klubbarna själva misslyckades i sitt medlande. Trots frånvaron av framgångar på planen (Roma tre har ligatitlar, Lazio två) sågs huvudstadsderbyt, Derby della Capitale, som en av de hetaste och största matcherna i Italien och Europa. Med en halvtom stadion förra säsongen blev derbyt bara en blek  kopia av det som en gång varit. Romas publiksnitt sjönk från 40 135 säsongen 2014/15 till 35 182.

Annons

foroitalico

Stadio Olimpico är en del av idrottsanläggningen Foro Italico, tidigare kallat Foro Mussolini.

Gianluca Lengua, 29, bevakar AS Roma på Romtidningen Il Messagero. Han minns tillbaka på de svunna tiderna med derbyt.

– För några år sen var det mycket folk, flaggor, tifon och ultras i kurvorna. Det var fantastiskt. Nu kommer inte de supportrarna till stadion, en arena de inte vill stanna på. De kör istället protester mot polisen och politikerna. Varför? För att politikerna inte vill se ultras på stadion.

Den ekonomiska makten är koncentrerad till Milano och den norra delen av Italien. Men den politiska finns i Rom. Enligt reportern betyder det att regler först kan lanseras i huvudstaden, innan de sprids vidare till resten av landet.

– Vi kallar Olimpico för den politiska stadion. Gör man något på Olimpico så kommer resten av landet veta att det har skett. Det är ett problem för auktoriteterna. De vill ha en politiskt korrekt arena med bara familjer och ”vanliga” supportrar. Inga flaggor, ultras eller sånger. Bara supportrar som kollar på matchen, äter popcorn och åker hem, säger Gianluca.

Annons

I England har man sedan länge bara sittplatser på arenorna i Premier League. Gianluca tror att Italien sneglar åt det hållet, men bara i Rom. Samtidigt blir det problem för klubbarna när man skapar en modell liknande den på Olimpico. Publiksnittet i Serie A har dalat rejält sedan storhetstiden på 1990-talet. Då hade Roma stadigt över 50 000 i snitt, och toppade med 64 000 guldsäsongen 00/01.

– Jag tror att regeringen gör det svårt för sig och behöver en annan strategi. Detta är ett misslyckande och det är inte bra att arenor står tomma, säger Gianluca Lengua.

I omgång tre ska Roma möta Sampdoria. Stadio Olimpico är som vanligt halvfull. Som oftast inleder också ikonen och romaren Francesco Totti på bänken. Roma får en bra start med ett mål efter åtta minuter av Mohamed Salah. Men Sampdoria vänder matchen. Först genom ett konstmål av Luis Muriel, och innan paus ger Fabio Quagliarella Genuaklubben ledningen. På läktarna hörs inte mycket. Curva sud är till hälften fylld, och endast två klickar av fans står upp under första halvlek. I den 35:e minuten börjar Francesco Totti värma upp och vinkar till Curva sud. Det räcker för att sektionen ska vakna ur sin dvala och de drar genast igång en sång om Romakaptenen. Sedan kommer regnet. Ett skyfall drar in innan pausvilan och ser ut att göra planen ospelbar.

Annons

plask

Publiken söker skydd undan regnet under Olimpicos tak.

Stefania Ceccariglia, 48, Sabrine di Mei, 51, och Valentine Rossi, 29, är några som ser matchen från Curva sud. De har valt att köpa säsongskort trots bojkotten. Men att det inte är lika roligt att besöka Olimpico känns uppenbart.

– Det är mindre folk, vi får komma hit tre-fyra timmar innan match och det är svårare att nå stadion. Den riktiga atmosfären finns inte därinne. Vi är en stark klack men förra året var vi inte så entusiastiska. Det var mindre folk, bara 2 000 (av totalt 7 500) inne på Curva sud, säger Stefania.

Baksidan av passionen kring Romderbyna beskrivs som oroligheter utanför Olimpico och folk som blivit jagade. De tre kvinnorna dementerar att det skulle finnas någon våldsam historia eller att de skulle känna sig osäkra i samband med matcher. De ger istället media en släng av sleven för stämpeln Romafansen har fått och påpekar att supportrarna i Rom är som alla andra i Italien. Bland de ansvariga för situationen nämner kvinnorna de styrande i Rom, italienska fotbollsförbundet och polismyndigheten. Lösningen stavas en ny, egen arena och det är den enda dessa fans hoppas på. Statistik visar också att Rom internationellt sett varit en av huvudstäderna i världen med lägst brottskvot. Efter Parisattentaten förra året har man skärpt säkerheten och antalet brott har minskat med 30 procent. Längs turistattraktionerna och andra platser i Rom patrullerar nu militärer från den italienska armén som en följd av dessa åtgärder.

Annons

Presidenten i AS Roma är amerikan och heter James Pallotta. De tre supportrarna är överens om att Pallotta gjort tillräckligt för fansen, trots underläget han har i egenskap som utlänning.

Ligor som Premier League har under 2000-talet berikas med ett stort antal klubbägare från andra delar av världen än Storbritannien. I Italien kom detta fenomen senare och är fortfarande relativt ovanligt. Till säsongen 2011-2012 sålde familjen Sensi AS Roma till ett amerikanskt konsortium med Thomas DiBenedetto i spetsen. Med i det sällskapet fanns också Boston-bördige James Pallotta. DiBenedetto stannade på presidentposten i Roma en säsong innan han lämnade över till Pallotta. 58-åringen med syditalienska föräldrar har sedan dess styrt klubben, men med Miami som bas för arbetet. Då han sällan är i Rom, något som han fått kritik för, var folket kring Roma spända att få höra hans senaste planer med klubben. Under veckan i Rom väntar hårt jobb för presidenten. Framförallt ska Romas stadionfråga lösas. Klubben planerar att bygga en ny arena med plats för 50-60 000 åskådare som de hoppas står färdig 2019. Till dess stundar en lång väntan för de fans som slutat gå till Olimpico.

Annons

romaniste

Valentine, Stefania och Sabrine följer Roma i ur och skur.

44-årige Stefano Sansone suckar över polishästarna som fyller gatorna vid Piazza Mancini. Han och hans vän Giancomo Michetti, 37, hänger utanför en bar dryga kilometern ifrån Olimpico. Det är mindre än timmen kvar till Roma-Sampdoria men ingen av de två ska till arenan. Det går ändå inte att ifrågasätta deras engagemang för klubben. Giancomo är en tidigare Romaultrà och Stefano närvarade vid samtliga bortamatcher förra säsongen, över 20 i ligan och Champions League.

Giancomo har inte besökt Olimpico på ett år, medan Stefano såg säsongens två första hemmamatcher mot Udinese och Porto. Men bara för att ”titta på”. Männen är överens om att situationen på läktarna bara gäller Rom och inte andra arenor i Italien i samma utsträckning. Stefano menar att Rom är en symbolisk plats att inleda en sådan här kamp på, ”mot alla som tänker annorlunda”.

Annons

– Gör man det är de rädda att man ska få andra att tänka annorlunda. De vill att folk lyder, sköter sitt eget och inte stör andra. För dem är det bästa om folk inte tänker särskilt mycket, och inte analyserar och kritiserar, fortsätter Giacomo.

Att inte visa sig på Curva sud och bara åka på bortamatcher är deras sätt att göra uppror. Stefano beskriver ”en mjuk diktatur” som finns i Italien, och Giacomo menar att demokratin blir lidande då de som har makten ogärna vill ändra saker och riskera att tumma på makten. Curva sud har till och med genomfört protester tillsammans med Lazios fans under det gångna året, vilket säger en del om hur utbrett missnöjet är. Att Roma inte vunnit en titel sedan Coppa Italia 2008 smärtar också fansen. Trots två andraplatser de tre senaste säsongerna är avståndet långt upp till giganten Juventus. Den stora spelaromsättningen under sportchef Walter Sabatini har inte varit helt lyckad.

Annons

– Vi har tre spelare från Rom i laget, vilket känns väldigt bra. Men fotbollen förändras. Vi har många spelare som kommer utifrån och inte känner till Rom. Väldigt ofta förälskar de sig i Rom för stadens skönhet och passionen bland folket. Men spelar du dåligt är det inte så trevligt att befinna sig här, man känner polemiken hela tiden. Det är en anledning till att Roma inte vinner så många titlar, folket är väldigt eldigt. När saker går dåligt kan folk bli väldigt arga, säger Giacomo och skrattar.

Innan jag rusar vidare till matchen pekar männen på en banderoll som satts upp i parken. Den protesterar mot förslaget om utökad kameraövervakning på stadion som ska göra det enklare att spåra biljettinnehavaren. 167 euro i böter kan det bli för den som står på fel plats.

asr

Giacomo och Stefano följer bara Roma på bortaplan.

Annons

Skyfallet över Olimpico gör att pausen blir en timme lång. Det börjar regna in under taket och man känner vattnet på läktaren krypa upp över skosulorna. Detta rimmar inte bra med en OS-kandidatur. En man bredvid mig ropar Settebello, smeknamnet på det italienska herrlandslaget i vattenpolo. När spelet återupptas skickar tränaren Luciano Spalletti in Totti. Det dröjer bara en kvart innan spelaren hittar Džeko med en delikat passning, som kan fixa kvitteringen. Med honom på planen förändras hela Romas spel och 40-åringens närvaro revitaliserar också atmosfären på läktarna. Andra halvlek skiljer sig helt från den första och Roma står för en orgie i missade mållägen. På tilläggstid kommer så den sista chansen. Džeko görs ner i straffområdet och domaren pekar på straffpunkten. Fram kliver Totti och fintar bort den hittills storspelande Viviani i Sampdoria-målet. 3-2 till Roma och domaren blåser av matchen. Francesco Totti hoppar över reklamskyltarna bakom målet och sätter full fart mot Curva sud. Olimpico besvarar med total kärlek för kaptenen.

Annons

Via mejl får jag svar på supporterproblematiken från Questura di Romas pressavdelning, och vice assisterande Questore Lucia Muscari. Hon menar på att supportrarna som sådana inte ska ses som våldsamma, men att allvarliga saker har hänt som gått kontextualiserade.

– I Rom levs fotbollen med stor passion, både bland Roma- och Laziofans, inte bara under matchen utan inom loppet av hela veckan. Historiskt har rivaliteten mellan fansen till Roma och Lazio lett till några episoder av våld före och efter derbyt, men olyckligtvis har vi även registrerat några händelser även mot internationellt motstånd, skriver Lucia.

Hon skriver vidare att det tidigare varit fans från andra sektioner som kommit in och klivit över avgränsningarna i kurvan, vilket skapat en farlighet för strukturen och svårigheter att lämna utgångarna lediga. Poliskvinnan refererar till problemen som att bryta band med en ”sjukdom” som står i kontrast med det sunda supporterstödet, och kan inte riktigt relatera till frustrerade supportar.

Annons

– Helt ärligt tror jag inte att det är rätt att tala om frustration när man helt enkelt frågar efter att respektera civila levnadsregler. Fansen har, som jag flera gånger belyst, alltid en öppen dörr till Questura för en konstruktiv dialog. Förutom det har de även en referensperson (SLO:n) till sitt förfogande inom klubben att representera alla nödvändiga saker, som skulle kunna vara organisationen av en av de fantastiska koreografier som gjort de två kurvorna kända i hela världen.

– Nu har vi nått en tillräcklig säkerhetsstandard utanför och inuti stadion. Vår största utmaning för framtiden är att se ett Olimpico fullt av färger och folk, allt inom lagens ramar, skriver Lucia Muscari.

Cirkus Pallotta rullar vidare under veckan. Varje steg som presidenten tar följs av olika kanaler som bevakar Roma. Promenadsträckan från hotellet vid Piazza del Popolo till advokatbyrån tvärsöver torget är väl utstuderad efter några dagar i staden av lokalreportarna. När amerikanen diskuterar arenaplanerna med jurister häckar sex-sju unga män utanför. En av dessa betonar att presidenten inte säger så mycket, och killarna nöjer sig med att bara fotografera Pallotta när han går ut. När det sedan är dags för möte med borgmästaren Virginia Raggi är ännu fler intresserade. De två ska diskutera den kommande arenan och ett stort pressuppbåd väntar utanför stadshuset på Capitolium. Efter mötet glider James Pallotta blixtsnabbt in i en väntande bil och svarar inte på några av reportrarnas frågor.

Annons

pallotta

James Pallotta är hårt bevakad under sitt Rombesök.

En journalist på plats beskriver intresset med att fotbollen är på plats ett, två och tre när det gäller sport i landet. I supporterfrågan säger han att detta inte är något problem unikt för Rom, och menar att romarna av vana tar på sig offerkoftan. Enligt honom handlar trapporna på Olimpico om säkerhet och att beslutet bör respekteras. En kameraman anser att fotboll tas på för stort allvar i Italien. Till vardags filmar han allt i nyhetsväg och idag, ja då var detta möte det hetaste som hände i Rom. Han förklarar problematiken som James Pallotta möter när han går upp mot italienska myndigheter.

– Det amerikanska sättet att göra affärer, det vill säga fetast plånbok vinner, fungerar inte i en italiensk byråkratisk kontext.

Under tiden står Olimpico halvtomt och fotbollsfesten varannan söndag upplever få som särskilt festlig numera. Varken de som går till stadion eller de som avstår.

Annons

– Det skadar föreningen, oss och laget. Det är ingen fotbollsarena då sikten inte är bra på grund av löparbanorna. För oss blir det en uppoffring, vi ser ingenting. Men allt för att vara på plats och nära vårt lag. Om detta är läget så kommer folk inte längre gå. Det kostar mycket pengar, tid och man ser dåligt, säger Stefania Ceccariglia.

Giacomo Michetti förklarar känslan att inte se Roma spela på hemmaplan.

– Det är smärtsamt. Det är något man saknar, men å andra sidan vet man att saker inte är som förut. Personligen vill jag ha ett fint minne av det som varit och låta bli eländet nu. Det är min åsikt. Men klart det är svårt och ens liv förändras, man lever inte ut sin passion som tidigare.

banner

“167 euro… Hur förbättrar det relationen?”

Efter vistelsen i Rom är det dags för James Pallotta att flyga till Florens, där Roma spelar nästa ligamatch, innan han flyger hem till USA. Utanför hotellet väntar på lördagsmorgonen ett gäng som vill dokumentera presidentens tur till flygplatsen. Pallotta kan inte låta bli att förvånas när han möter dem.

Annons

– Men vad gör ni här så tidigt?!

Text & foto: Erik Hadzic

Publicerad 2016-12-03 13:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto