Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tankar om ett väldigt ovisst Romderby

Förväntningarna inför säsongens första Derby della Capitale har skruvats upp de senaste dagarna. I tabellen skiljer endast en poäng mellan Roma på andra och Lazio på fjärdeplats. På läktaren kommer Lazios Curva nord återvända till matchen och sektionen är utsåld för första gången sedan sensommaren 2015. Det kommer bli en annorlunda stämning jämfört med förra säsongens derbyn med en klack närvarande, istället för ingen alls som fallet var ifjol. Fansen i Curva sud bojkottar som bekant fortfarande Romas matcher på Olimpico.

Under veckan har mycket av snacket handlat om supportrarna i Rom och igår la jag upp mitt reportage som behandlar ämnet på denna sida. Tanken när jag åkte ner till Rom var egentligen att skriva om bojkotten från båda klubbarnas fans. Men ganska snabbt insåg jag att det bara skulle bli en text om Roma och det som händer på olika plan i klubben. Främst var det för att jag tillbringade samma vecka där som presidenten James Pallotta, och en del av min tid gick åt till att vara någon slags hovreporter för amerikanen.

Dagen innan jag lämnade Rom åkte jag ändå ut till Olimpico och såg Lazio möta Pescara. Jag gjorde några intervjuer med laziali innan matchen och slogs av hur hårda de var mot deras president Claudio Lotito. Jag kanske borde vetat bättre men jag var ändå inte beredd på att fansens hat mot Lotito skulle överskugga missnöjet mot trapporna på Olimpico. En kille beskrev Laziofansen som splittrade och att bara en avgång från Lotito skulle ena supportrarna och fylla stadion. Till och med under den tysta minuten kunde inte några i curvan hålla sig från att skrika att Lotito är en skithög.

Jag hittar inte någon officiell publiksiffra men jag uppskattar att bara 15-20 000 var på Olimpico den kvällen. Curva nord var ännu glesare befolkad än Romas dito var helgen innan. Det förvånade mig också att Lazio skulle märkas av så lite i staden. Detta var mitt första besök i Rom, och medan Roma hade fem-sex supportershopar enbart i centrum såg jag bara två ”Laziostyle”. Affären närmast Olimpico var dessutom mindre än MFF:s tidigare shop i källaren vid Triangeln, som en jämförelse.

Lazioklacken har heller inte visat upp sig från sin bästa sida under veckan. På fredagens öppna träning där många supportrar stöttade kom budskapet ut att derbyt är ”ett etniskt krig”. Överhuvudtaget har det varit ett turbulent år för laziali. Den dåliga våren, skadorna, sparkningen av Pioli, oprövade Simone Inzaghi in, Bielsas avhopp som ett bottenmärke för den sportsliga satsningen och så nu den succéfyllda hösten under samme Inzaghi.

Lazio går in i derbyt med nio raka utan förlust. Trots att Roma ligger före i tabellen och har den bredare truppen känns det som att de ljusblå har en väldigt bra chans att vinna och gå om Roma. Chansen blir inte mindre av det kommer kännas som ett ”riktigt” hemmaderby för ovanlighetens skull. Försvaret har ordnats upp på ett makabert sätt sedan våren och offensivt har kedjan Keita-Immobile-Anderson producerat poäng hela hösten.

Roma drog i veckan på sig ett tungt avbräck i och med skadan på Mohamed Salah. Forwarden kommer inte vara tillbaka förrän efter Afrikanska mästerskapen, vilket är ett väldigt hårt slag mot giallorossis offensiv. Salah är inte den enklaste spelaren att förstå sig på, men han betyder mycket för lagets poängproduktion. När han vaknar på rätt humör det vill säga. Nu verkar dock Stephan El-Sharaawy vara redo att ersätta honom på söndag. För Roma gäller det att fortsatt hålla poängavståndet upp till Juventus inom rimlighetens ramar, fram tills att lagen ska mötas i Turin helgen innan jul.

Detta derby kommer inte vara som någon av de tidigare i Rom. Men det som kommer saknas på läktarna kan åtminstone delvis tas igen med dramatik och spelmässig kvalité på planen.

Publicerad 2016-12-04 kl 11:13

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons