Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Italiens gratisbiljett tillbaka till toppen

Igår blev det officiellt. Uefas exekutivkommitté sammanträdde och spikade ändringarna i Champions League till säsongen 2018/19. Nu är det klart att Italien får tillbaka den fjärde Champions League-platsen man förlorade efter säsongen 2011/12. De fyra högst rankade ligorna belönas i det nya formatet med fyra direktplatser till huvudturneringen. Bland dessa ligor är Serie A den självklara vinnaren i detta.

ANNONS

Italien förlorade sitt fjärde lag till Bundesliga 2012, tyskarna har sedan sprungit om England och är tvåa bakom solklara ettan Spanien. Efter Englands usla fjolårssäsong i CL närmade sig Italien fotbollens mest penningstinna liga. Men med nuvarande format är det ändå inte särskilt troligt att Serie A hade gått om Premier League. Flera av världens främsta tränare verkar numera på ön, och rimligen kommer den ekonomiska överlägsenheten snart visa sig även på planen. Faktum är att Italien inte presterat särskilt bra i turneringen med bara tre lag tillgängliga.

Den femte säsongen har inletts med två italienska direktplatser. Under de fem åren har man bara fått ut samtliga tre Serie A-klubbar vid ett tillfälle, 2013/14 när Juventus, Napoli och Milan alla deltog. Så sent som i somras utvisade sig Roma bort i playoff mot ett Porto som i ärlighetens namn inte ser sin bästa årgång. Räknat i slutspelsframgångar sedan 12/13 har Juventus mäktat med en finalplats och en kvartsfinal. Ett underbetyg åt hela ligan.

ANNONS

Säg vad man vill om förändringarna, klart är i alla fall att Serie A kan dra fördel av dem. Ligans attraktionskraft kommer öka med en plats cementerad i Europas gräddhylla. Lag som Roma och Napoli kan förlita sig på att CL-intäkter kommer in så länge de placeras sig inom topp-fyra. Det i sin tur kan frigöra pengar under mercaton som istället kan läggas på den sportsliga satsningen. Men även provinsklubbar och lag strax bakom de allra största som Lazio, Fiorentina och Torino, kan alla börja sikta uppåt och dra igång satsningar mot Champions League-spel.

Det återstår att se hur Serie A kommer stå sig i konkurrensen de kommande åren och den här våren till att börja med. Med flera nya utländska ägare på plats eller på gång in är ligan uppe i en övergångsperiod, som möjligen kan ursäkta de senaste årens skrala resultat. De två kommande transferfönstren blir dock högintressanta att följa, då klubbarna nu vet om att en extra morot finns i den återfunna fjärdeplatsen.

ANNONS
Publicerad 2016-12-10 kl 15:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto