Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Historien är alltid närvarande i Torino

När förra veckans tragiska nyheter om Chapecoense nådde Torinos president Urbano Cairo kunde han både känna sorg och samtidigt relatera till det brasilianska laget. Det Torino som han basar över var med om en liknande flygolycka för 67 år sedan, och som utplånade hela den truppen.

– President Urbano Cairo och alla inom Torino FC deltar i sörjandet av tragedin som inträffade Chapecoense i Colombia. Det är ett öde som binder oss samman oupplösligen, vi är med er i brödraskap, löd en kommuniké på Torinos hemsida.

Den fjärde maj 1949 var regnig dag med inslag av åska i Turinområdet. Torino var på väg hem från en vänskapsmatch mot Benfica i Lissabon. De var på väg mot klubbens femte raka ligatitel, i ett Serie A som blivit avbrutet under andra världskriget. Matchen i Portugal spelades för att hylla Benficakaptenen José Ferreira, som skulle runda av karriären och som var en nära vän till Torinos kapten Valentino Mazzola. Vänskapsmatchen skulle bara spelas på ett villkor, och det var om Torino inte förlorade ligamötet mot Inter fyra dagar tidigare. Matchen mot Inter slutade 0-0, Toro behöll greppet om lo scudetto och fick grönt ljus att åka till Portugal.

Torino var 1940-talets överlägset bästa lag, och arkitekten bakom bygget var klubbägaren Ferrucio Novo. Industriidkaren Novo köpte klubben 1939 och reformerade synen på hur man skulle sköta en fotbollsklubb. Han var bland de första i världen att bygga upp ett scoutingnätverk, som både skulle söka upp talanger och missnöjda spelare i andra klubbar. Novo omgav sig med fotbollsexperter och hans affärsbakgrund hjälpte klubben att bli ledande på flera plan i Italien.

Under den store mittfältaren Valentino Mazzola spelade Toro ett 4-2-4 system, som senare gjordes vida berömt när det användes av Brasiliens VM-guldvinnande lag i Sverige 1958. Men Il Grande Torino överlevde inte till det nya decenniet. Under inflygningen till hemstaden flög planet för lågt, och kraschade rätt in i en stenmur på kullen Superga utanför Turin. Farkosten fattade eld och alla 31 personer ombord omkom. Bland dem fanns kabinpersonal, journalister, tränare och 18 spelare ur Torino FC.

Flygolyckan enade det Italien som både sårats och splittrats under andra världskriget. Torino representerade något som höjde sig över ett vanligt fotbollslag. Under lagets begravning kantade en halv miljon människor stadens gator, och 30 000 vandrade upp på Superga för att hedra offren. Med fyra omgångar som återstod tilldelades Torino scudetton och fick mönstra ungdomslaget resterande del av säsongen.

Il Grande Torino utgjorde stommen, och mer därtill, i det italienska landslaget vid den tiden. I en vänskapsmatch mot Ungern kom alla tio utespelare från Toro. Flygolyckan blev därför ett trauma också för landslaget. Gli Azzurri under ledning av Novo reste till Brasilien-VM 1950 med båt, en resa på två veckor, och trötta italienare åkte ut redan efter en match. Det skulle dröja till 1970 innan de tvåfaldiga världsmästarna skulle ta sig förbi första rundan i VM igen.

Bara nio år efter Superga var Manchester Uniteds mästarlag med om en flygolycka som dödade sju spelare. En av de överlevande var tränaren Matt Busby, vars Busby Babes tio år senare ändå kunde vinna Europacupen för första gången. Vad Torino hade kunnat åstadkomma under 50-talet vet ingen. Troligen hade Real Madrid getts en rejäl kamp åtminstone om titeln som Europas bästa lag. Det skulle dröja ändå till 1976 innan Torino vann ligan igen.

****

Dagens Torofans har börjat drömma om nya, bättre tider. Säsongens Torino är det lag som inlett säsongen målrikast sedan upplagan 1947-48. Man har gjort 31 mål, ett färre än söndagens motståndare Juventus. Andrea Belotti leder den interna skytteligan med tio mål, anfallskompisarna Iago Falque och Adem Ljajić har gjort sju respektive fem mål. Unga mittfältarna Baselli och Benassi står på fyra mål vardera. Nye tränaren Siniša Mihajlović har släppt på företrädaren Venturas försiktiga och genomtaktiska spelmodell.

– Jag hör saker som att vi bara har grinta, men vi har också ett spel, annars hade vi inte haft en position som fortfarande håller. Vi är laget som gjort mest mål i öppet spel, och kan även skifta spelform, sa Mihajlović till Gazzetta dello Sport för en månad sen.

Torinofansen har haft ett speciellt förhållande till stadsrivalen Juventus. Om de granatäppleröda var dåtidens giganter, har Juve dominerat nutid. Under 20 långa år lyckades inte Torino vinna Il Derby della Mole, innan man äntligen vann förra våren hemma på Olimpico. Juventus revanscherade sig förra säsongen och vann tre derbyn, två i ligan och en i cupen. Ändå är mötet jämnare än på länge, och Torino har tagit ordentliga kliv framåt både på och utanför planen. Mihajlović är i alla fall redo.

– Juventus kommer inte bara stå mot elva spelare, utan mot vår historia, vårt folk och alla som jobbar med oss. De kommer behöva kämpa till den sista svettdroppen för att komma över oss. Jag vet inte hur derbyt kommer sluta men jag vet om att vi kommer lämna derbyt med våra huvuden höjda, efter att ha gett att allt och spelat vårt spel.

– Juventus är som en drake. När du skär sönder ett huvud växer två andra ut på samma ställe. Jag har stor respekt för dem, men ingen rädsla. Vi ska göra allt för att slå dem och nå denna tillfredsställelse, säger Siniša Mihajlović.

Oavsett resultat i derbyt har klubben byggt en plattform inför framtiden. Åren i Serie B är det nog få som tänker på nu. Torino är redo att forma nya legender kring dagens spelare.

Källa: Sabotage Times, Football Italia, Gazzetta dello Sport

Publicerad 2016-12-11 kl 10:38

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons