Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Framtiden i fokus i Juve-Roma

På lördag kväll smäller det i Turin. Ledande Juventus tar emot tvåan Roma i en tidig seriefinal. Bara fyra poäng skiljer mellan klubbarna, men utgången av kvällens match kan få olika stora konsekvenser för framtiden. En vinst för Roma och de är nästan ikapp Juve. Seger för hemmalaget skulle däremot med stor sannolikhet döda en hel del dramatik till våren. Jag tror verkligen inte att Juventus är kapabla att tappa en ledning på sju poäng, även när drygt halva säsongen återstår.

I veckan har mycket fokus kring lagen legat på ännu långsiktigare saker. Det ryktas att Juventus säkrat tjänsterna för Atalantas mittbackstalang Mattia Caldara från 2018. Caldara spås bli nästa stora italienska back och rimligen vill Juventus sköta utfasningen av Chiellini och Barzagli med att ta in det allra bästa som kommer underifrån.

För några dagar sedan nåddes vi också av beskedet att Sevillas sportchef Monchi har kommit överens med Roma att efterträda avgående Walter Sabatini. Ryktet har sedan dess dött av lite grann, men det finns flera saker som talar för att Monchi hade varit en logisk lösning. Spanjoren verkar till att börja med vela bo i en europeisk metropol. Roma är rent storleksmässigt ett hack upp från Sevilla, ett lagom steg med andra ord. Skulle Monchi sedan vilja fortsätta i en av de allra största klubbarna talar även åldern för honom, han är bara 48 år.

Det blir väldigt spännande att se om Roma löser detta och landar Monchi. Gör man det tror jag det kommer innebära en game-changer i italiensk fotboll. Monchis meritlista med den i sammanhanget mindre klubben Sevilla är så imponerande att jag tror att det skulle innebära ett rejält lyft för Roma, och i förlängningen hela Serie A. Det skulle ge en bättre plattform och större sportsliga förutsättningar även vad som varit fallet med Sabatini. Det kan vara det som gör att i giallorossi på sikt blir en allvarlig titelkonkurrent till Juventus.

På planen finns även där en hel del intressanta dueller. Skytteligaledaren Edin Dzeko ställs mot Daniele Rugani i Juves mittlås, i Leonardo Bonuccis frånvaro. Rugani har gjort det bra den senaste tiden och förlängde kontraktet med klubben i veckan. Det blir något av ett elddop för honom när han ställs mot den formstarke Dzeko. Bosniern har inte gjort mål i de två senaste ligamatcherna, men ser het ut och hans aktioner lyser av självförtroende.

På motsatt planhalva kommer Gonzalo Higuain tampas med Romas mittbackar, ett försvarslinje som sett förvånansvärt stabil ut mot både Lazio och Milan. Det blir såklart ett helt annat test när Juventus kommer med alla sina kanoner och det skulle förvåna mig stort om Romas försvar står pall på samma sätt. Ex-romanistan Miralem Pjanic petades mot Torino senast och har inte imponerat i sin nya klubb, trots fem gjorda mål. Jag räknar med att han startar och får en ny chans mot sina förra lagkamrater på Romas mittfält.

Den lagdelen kan definitivt mäta sig med Juventus dito i kvalité, där spelare som Nainggolan och framförallt De Rossi är i väldigt bra form. Det går heller inte att underskatta betydelsen av att Kevin Strootman fick sin avstängning upphävd för lagets chanser i matcherna mot Milan och Juve. X-faktorn i mötet kan hamna hos någon av spelarna vi inte vet om de kommer spela. Dybala kom in senast men verkar tveksam till start ikväll, och i Roma är Salah redan tillbaka i laget efter skadan. Kanske blir det att ingen av dem börjar på planen, men en nyckel till att låsa upp en tät match ligger potentiellt hos dessa två.

Alla förväntar sig att italiensk fotboll ska visa sig upp från sin bästa sida ikväll, när hela världen kommer vara åskådare. För den neutrale betraktaren kan man hoppas på en toppstrid som lever även på andra sidan nyår.

Publicerad 2016-12-17 kl 15:10

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons