Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spelaren som stod emot både sjukdom och mutor

Italienbloggen

Under helgen flyger Cagliari till fastlandet för söndagens match mot Milan. Med på resan finns Fabio Pisacane, en 30-åring som gjorde Serie A-debut så sent som i september och spelat tolv ligamatcher sedan dess. Att kliva ut på San Siros matta är stort för alla fotbollsspelare. För Pisacane kan det vara ännu större. Särskilt då det fanns en tid när allt fotbollsspelande verkade vara en utopi.

När Fabio Pisacane var 14 år drabbades han av Guillain-Barrés syndrom, ett sjukdomstillstånd som uppstår när immunförsvaret angriper det yttre nervsystemet, och orsakar svår muskelsvaghet och förlamning. Pisacane förlorade all rörlighet i sina lemmar och spenderade tre och en halv månad på sjukhus, däribland 20 dagar i koma.

”Det är en sjukdom som drabbar en person på miljonen. Men det är allvarliga grejer när du väl fått det. Även med behandling tar sjukdomen sin egen väg. Man får nudda botten. När du väl nuddat denna botten blir du antingen bättre, eller så är allt över”, säger Pisacane till The Guardian.

Annons

Spelaren tillbringade tiden på sjukhuset i Savona, en stad vid Liguriska kusten. Han var långt ifrån hemmets Neapel, men tillbringade sin tid i norra Italien eftersom han börjat i Genoas akademi. Inte heller vid den här tidpunkten var det någon självklarhet att sedan bli en lovande spelare inom Genoaleden. Fabio Pisacane växte upp i Neapels hårda Spanska kvarter, under en tumultartad tid då Camorran hade sin största fejd i området.

”Den pågick från kanske 1990 till 2005. En gång när jag spelade fotboll mördade de någon som stod fem meter bort. Vi stannade alla till, men sen fortsatte vi att spela. Det fula var att sådant nästan hade blivit normalt.”

”Det finns ingen mening att dölja att, när man växer upp under sådana omständigheter, man känner sig beblandad i en dynamik som man inte vill ta del av. Fotbollen tog mig bort från den sorgliga verkligheten lite grann. Men många av mina vänner som jag spelade med på gatan tog tyvärr inte den vägen. Några av dem mördades”, berättar Pisacane.

Annons

Genoas scouter fann istället hans väg, men efter bara en månad drabbades han av sjukdomen. En morgon när han skulle upp från sängen svarade inte hans armar. Pisacane förstod att något inte stod rätt till, hans pappa kom till Genua och klubben åkte med honom till sjukhuset i Savona. En majoritet av de som drabbas av Guillain-Barrés syndrom återhämtar sig fullt ut, men det finns inga garantier.

Ynglingens tillstånd försämrades, men hans pappa stannade vid hans sida. Fotboll fanns inte i medvetandet då, störst var en fruktan över vad som hänt ifall han skulle lämna de i familjen ensamma. Pisacane beskriver sig som ”lite religiös”, men främst av allt tror han på ödet.

”Jag säger alltid att sjukdomen inte kom för att döda mig. Hade den gjort det, då hade jag inte varit här. Sjukdomen kom för att ge mig något bra”, säger Pisacane.

Annons

Efter komatillståndet väntade en lång rehabilitering och det dröjde veckor innan han kunde gå normalt. Som en naturlig följd i den processen kom fotbollen tillbaka i Pisacanes liv. Genoa tog tillbaka honom i deras akademi. I karriären väntade sedan en period av utlåningar, delägarskap och andra korttidskontrakt hos klubbar i de lägre divisionerna.

Pisacane skulle så småningom ändå klättra i seriesystemet. Han gick upp till Serie B med Ternana 2012, men åkte på en korsbandsskada. Efter skadan gick karriären vidare i Avellino och Cagliari, som han vann Serie B med i våras. Men händelsen som återigen satte Pisacano i rampljuset och fick fart på hans karriär, var av ett mörkare slag.

I april 2011, när han spelade med Lumezzane i Serie C, fick han ett samtal från Ravennas klubbdirektör Giorgio Buffone som han lärt känna under ett år i Ravenna. Pisacane erbjöds att hjälpa till och göra upp en match för 50 000 euro, nästan en årslön. Men den ärrade spelaren vägrade.

Annons

”Jag sa till honom att jag inte gör sådana saker. Han fortsatte och försökte övertala mig men då bestämde jag mig för att lägga på luren, gå till klubben och berätta allt. De gick vidare till den idrottsliga domstolen och vi rapporterade in allt. Till och med nu, med flera års distans till saken, förstår jag att rapporteringen är något som inte nödvändigtvis hjälpt mig att leva bättre”.

”Alla kommer inte bli nöjda när du väljer den rätta saken. Men i slutändan är det som betyder något mitt eget medvetande. Det säger mig att behålla lugnet, och därför är jag lugn, säger Fabio Pisacane.

Buffone arresterades och stängdes av från all fotboll. Skandalen blev en del av det som kallades för Calcioscomesse. Pisacane fick som belöning göra en träning med det italienska landslaget.

Debuten i högsta serien kom mot Atalanta i september 2016. Pisacane fällde under matchen en spelare utanför straffområdet men fick en straff emot sig. Att tänka positivt har tidigare hjälpt Pisacane att knuffa tur eller otur åt ett annat håll. Alberto Paloschi missade den efterföljande straffen, och Cagliari vann sedan med 3-0. I en intervju efter matchen kunde Fabio Pisacane inte hålla tillbaka tårarna.

Annons

”Jag är spontan och inte någon som planerar mina känslor. Ofta har min spontanitet och impulsiva leverne fått mig att göra även misstag. Det var normalt att jag började gråta efter matchen eftersom reportern tryckte på rätt knappar. Kanske gick han in i mig och jag exploderade. Jag tänkte inte på att vara framför kameran. Jag var exakt vad alla såg: en person som varit igenom mycket för att nå den där dagen, säger Pisacane.

I slutet av 2016 tilldelades Fabio Pisacane The Guardians pris Footballer of the year, för någon som gjort en enastående prestation. Bara ödet vet var 2017 kommer ta Neapelsonen.

Källa: The Guardian

Publicerad 2017-01-07 17:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto