Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenskrotation i krisens Palermo?

Italienbloggen

Svensklaget Palermo, med Oscar Hiljemark och Robin Quaison, ser ut att värva ytterligare en allsvensk spelare. GIF Sundsvalls Stefan Silva uppges vara klar för klubben från Sicilien, som fortsätter att värva från Allsvenskan. Inför u21-kvalet mellan Sverige och Kroatien i oktober träffade jag och mina vänner av en slump en scout från Palermo. Han ville inte avslöja om han skulle kolla på någon speciell spelare, men det verkade inte vara en tillfällighet att han bevakade just den här matchen. Både Skandinavien och Balkan är ju välrepresenterade med spelare i Palermo.

Stockholmaren Silva är en anfallare som gjorde sju mål förra säsongen, i vad som verkar bli hans enda hos “Giffarna”, dit han kom från Sirius i Superettan. Jag såg bara Silva spela någon enstaka gång i Allsvenskan förra året. Intrycket man fick av 26-åringen var en teknisk och bollsäker spelare, som mer är en släpande anfallare än en center. Just dessa egenskaper skulle göra honom väl lämpad för italiensk fotboll, även om det är svårt att förutspå framtiden för en spelare som på några få år gjort en snabb resa genom divisionerna.

Det är med andra ord mer sannolikt att Silva får konkurrera med Quaison på den offensiva mittfältsplatsen, snarare än makedoniern Ilija Nestorovski längst fram. Just Robin Quaison har väckt intresse hos Bundesligasuccén Hoffenheim under vintern, men är den som mest troligt får stanna kvar av svenskarna. Quaison har under nye tränaren Eugenio Corini fått spela på sin favoritposition från start och är lagets näst bäste målskytt med tre mål hittills.

Annons

Istället ser Oscar Hiljemark ut att flytta på sig. Efter en stark förstasäsong har mittfältaren fått nöta bänk allt oftare under den första halvan av 16/17. Atalanta såg ut att kunna locka över smålänningen i januari, men just nu är det hetaste spåret Spartak Moskva. De leder lite överraskande den ryska ligan med fem poäng och tränas av italienaren Massimo Carrera.

Hiljemark är alldeles för bra för att sitta på bänken i ett lag på nedflyttningsplats, frågan är hur han ser på chanserna i Atalanta respektive Spartak Moskva? Den ekonomiska biten talar för Ryssland, men Atalanta har en speciell mittfältssituation med spelare på väg bort i januari. Kanske avvaktar Hiljemark läget i Bergamo innan han gör sitt val.

För tyvärr, för svenskarnas del, kommer Serie B närmare och närmare. Igår kväll spelade Palermo en ångestmatch borta i Empoli, och fyra poäng skiljde lagen på varsin sida av nedflyttningsstrecket. Det blev inte någon av de mest välspelade matcher vi sett i serien. Det var två lag som famlade efter ett anfallsspel men som såg okej ut defensivt. Palermo inledde piggt med Quaison bakom Nestorovski, för att sedan se Empoli ta över mer och mer.

Annons

Rosanero hade svårt att involvera sina offensiva spelare i spelet, av dessa var det Quaison som hade mest boll och fungerade bra i länkspelet. I andra halvlek skulle kreativiteten fortsatt saknas hos båda lagen. Empolis fixstjärna Saponara gjorde en slätstruken insats som 10:a och blev utbytt efter dryga timmen. Det var dock ett annat byte som skulle avgöra matchen.

Veteranen Massimo Maccarone skulle komma in med kvarten kvar för hemmalaget. Han hann lägga ut en passning till högerkanten, rusa in i straffområdet, och bli upphakad av Palermos Cionek. Straff, om än en diskutabel sådan. “Big Mac” tog själv hand om den och bombade in matchens enda mål. Målet innebar att Empoli nu har sju poäng ner till Palermo under strecket med halva säsongen återstående.

Under Corinis ledning har spelet sett bättre ut för Palermo. Men under raden av livsviktiga matcher som man är uppe i har laget bara tagit en poäng. Innan jul släppte man in en övertidskvittering på La Favorita mot bottenkollegan Pescara. I nästa omgång möter Palermo Sassuolo borta, som har en poäng mer än Empoli.

Annons

Presidenten Zamparini är bekymrad över läget men förväntar sig större transfers i januari. Om Stefan Silva ändå kommer tror jag absolut det finns en chans för speltid. Med tanke på hur många av de offensiva spelarna som underpresterar kommer han förr eller senare få chansen. Nestorovski har till exempel inte gjort mål sedan slutat av november. Vinst nästa helg mot Sassuolo är nästan ett måste om inte Corini till slut ska börja tveka över läget.

 

Publicerad 2017-01-08 21:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto